Csalán /Urtica dioica/ - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 01 - 11:11

A csalán – a gyógyító gyógynövény.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 400 Forint

Ilyenkor tavasszal eszünkbe jut az egyik legfontosabb gyógynövényünk – csalán. Mi is gyakran főzünk csalánteát – és ízesítés nélkül rendszeresen fogyasztjuk, legalább másnaponként egy pár hétig.

A csalán a legjobb vértisztító és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukor szintet is csökkenthetjük.

Gyógyítja a húgyutak megbetegedéseit és gyulladásait, épp úgy mint a vizeletpangást. Tavaszi kúrához nagyon ajánlatos fogyasztani – 4 hetes időtartamig. Nagyon hatásos a friss hajtások alkalmazása. Őszi teakúra is javasolt, amikor a sarjúkaszálást követően ismét friss hajtások bújnak elő. Azonban, ha friss hajtásokat nem tudunk szedni, gyógynövényboltban vásárolt száraz tea füvet is alkalmazhatunk. Reggel éhgyomorra legjobb fogyasztani – reggeli előtt fél órával, majd napközben 1-2 csészével kortyonként – hogy a hatását fokozni tudjuk.  Ha ezeket az időpontokat be tudjuk tartani, egy-egy ilyen ivókúra után sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, megnő a teljesítményünk és aktívabbak leszünk.

A teának egyébként nincs rossz íze, cukor nélkül igyuk. Kényesebb fogyasztók javíthatják az ízét némi kamilla vagy borsmenta hozzáadásával.

A teát csak forrázuk, nehogy az értékes hatóanyag elillanjon belőle.

Megelőzés céljából egész éven át ihatunk csalánteát, de csak egy csészével naponta. Vírusos megbetegedésektől és baktériumokkal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd.

Ahogy halad előre az életkorunk, csökkenni kezd a szervezetünk vastartalma. Fáradékonyság és kimerültség tünetei lépnek fel – ilyenkor az ember úgy érzi megöregedett és a teljesítőképessége sem a régi. Ilyen esetben jó eredménnyel alkalmazhatjuk vastartalma miatt a friss csalánt. Átsegít bennünket ezen a mélyponton.

A csalán ellenállóbbá tesz bennünket, ha hajlamosak vagyunk a  megfázásra, segít a köszvényes és reumatikus panaszok esetén is.

Csalánkúra után viszonylag hamar jobban érzi magát az ember testileg, visszatér az energiája és alkotókedve, és szemmel láthatóan külsőleg is rendbe jön.

Felhasználási módok:

Csalántea: 1 púpozott teáskanál csalán ¼ liter vízhez: csak forrázzuk, rövid ideig áztatjuk.

Lábfürdő: Két maréknyi csalángyökeret és friss csalánt /megtisztítva/ 5 liter vízben egy éjszakán át áztatunk és másnap felforraljuk. Amilyen melegen csak bírjuk, 20 percig áztassuk benne a lábunkat. A csalán a lábfürdő idején is benne marad a vízben. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer, háromszor is felhasználhatjuk.

Hajmosás: egy ötliteres edényben 4-5 maréknyi friss, vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön át forrásig melegítjük.  Ezután 5 percig állni hagyjuk. A hajmosáshoz ilyenkor természetes szappant használjunk.

Ha van időnk és kedvünk hozzá – próbáljuk ki a csalánt, a gyógyító gyógynövényt.

+Erősségek

Gyógyító hatása van.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments