Közzétéve 2021 december, 10 - 18:18

A citrom kellemes savassága szinte mindenre jó

A citrom egészségügyi hatásai

A citrom eredetét találgatják, talán Észak-Indiából származik és kezdett elterjedni a világban. A tengerentúlra Kolumbusz Kristóf vitte magával és 1493-ban. Ma már Kaliforniában, Arizonában, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, Törökországban, Cipruson, Libanonba, Dél-Afrikába és Ausztráliába is termelik.

Nagyszerű alapanyag ételek és italok ízesítésére. Azt mondják egyetlen közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani. Kalória és szénhidráttartalma rendkívül alacsony. Jó forrása a folsavnak és a káliumnak. Érdekesség, hogy a citrom olívaolajjal, tejsavóval és túróval, sárgarépával elegyítve 30 százalékkal képes növelni a karotinoidok felszívódását. Azonban figyelj oda, mert a sok citrom is megárthat, felerősíti a refluxos panaszaidat, hosszútávon károsítja a fogzománcot, elősegíti a fogszuvasodást.

Szent-Györgyi Albert fedezte fel, hogy a C-vitamin (aszkorbinsav) fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében azáltal, hogy stimulálja a fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Ezen felül még antioxidánsként a káros szabad gyökök megkötésével hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Kutatások szerint a folsav kis mértékben segíti a stroke megelőzését. Szívvédő tulajdonságai is ismertek. Az aszkorbinsav mint antioxidáns támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását. Szerepe van a rossz LDL-koleszterin szint csökkenésében. A citrom és a lime rendelkezik a legtöbb citromsavval, ami igen előnyös a vesekövek elleni küzdelemben is. Az enyhén savas kémhatású vegyület gátolja a kövesedést, illetve a már kialakult apróbb kövek lebontását is támogatja. Például terhesség ideje alatt is hasznos a citrom fogyasztása, mert segít a megfelelő folsavellátottságban, a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat ugyanis csak e vitamin segítségével megy végbe zavartalanul.

A citrom például remek a fogyókúrázóknak is. Használjuk bátran ételek és italok ízesítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a citromhéj is rendkívül gazdag tápanyagokban, összedarabolva pedig salátákban, baromfi és halételek mellé is passzol. Akárcsak a smoothie-khez és a levesek készítésekor is hasznos.

A citrom a legerősebb házi tisztítószer

Bármilyen makacs szennyeződéssel elbír. Nemcsak fertőtlenít, de szagtalanít is. Sőt vízkő ellen is hatásos. A hűtődből is kitakarítható a furcsa szag. Mindenkor érdemes félbevágott citromot tartani a hűtőben. De takarításra pl. ki kell facsarni egy citromot és kevés vízzel felöntve átmosni a felületet.

Vágódeszkákból is remekül kiveszi a hal- és hagymaszagot, jól átdörzsölöd citromlével és csoda történik. Szuper ez a módszer, mert így megelőzhető a szalmonellafertőzés kockázata. De hatásos zsíros szennyeződéseknél is. Félbevágott citrommal jól átdörzsölöd a kérdéses felületet és látod ahogy fellazítja a szennyeződést. A fürdőben is segít maróhatásával eltüntetni a vízkövet a mosdókagylóról, kádról, csapról egyaránt. Szódabikarbónával együttesen még erősebb hatás érhető el.

+Erősségek

szagtalanít, fertőtlenít, vízkővet old, szírtalanít

-Hátrányok

túlzott fogyasztása felerősíti a refluxot, fogszuvasodást okozhat

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments