A BŐRLEVÉL - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 22 - 14:14

A BŐRLEVÉL

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 20000 Forint

A BŐRLEVÉL

 

A bőrlevél a  családjába tartozó, , , , a  térségében őshonos tíz fajt számláló nemzetség. A nemzetséget  német botanikusról és orvosról 1794-ben nevezték el Bergeniának.

A kőtörőfűfélék  családjára jellemző, hogy a a   közé tartozó   rendjének névadó családjáról van szó,  mintegy hatszáz fajjal rendelkező család. Minden földrészen megtalálhatók, de a legtöbb faj ; a legtöbb , illetve a  él. A kőtöröfűfélékre jellemző, hogy Füvek és fás szárú növények egyaránt tartoznak a családba; a lágy szárúak jóval többen vannak, mint a cserjék. Leveleik rendszerint váltakozva (ritkábban átellenesen vagy örvesen) állnak. A levelek lehetnek egyszerűek vagy tenyeresen összetettek, a szélük ép vagy fűrészes. Sok faj .

Nem nagy, örvös, rendesen öt- ritkán négytagú, (és ötkörű) kétivarú virágaik, amelyeknek csészéje és pártája is van (a sziromlevelek néhány fajnál visszafejlődtek), különböző virágzatokba rendeződnek. A porzóknak két köre is lehet, ilyenkor a külső porzók a sziromlevelek előtt állnak. A bibeszál szabad vagy összeforrt. Termőleveleik száma megegyezik a szirmokéval. A  felső, félig vagy egészen alsó állású, egy- vagy kétüregű; a számos magkezdemény aránylag vastag maglécen ül. A magház gyakran  nő össze a .

Termésük általában kicsiny tok, ritkábban tüsző, sok maggal. Gyakran kétrekeszű; a két bibeszál mint afféle szarvacska ül a termés tetején. Az egyenes csíra a magfehérje tengelyében fejlődik ki.

Maga a kötörőfűfélék családjába tartozó bőrlevél, tehát télen, nyáron virágzó növény, amely negyven-negyvenöt centiméter magasra nő meg és gyöktörzses  növényről van szó. Leveleire jellemző, hogy a vaskos bőrlevél  spirálisan elrendezettek, hattól egészen harmincöt centiméter hosszúak lehetnek és négytől tizenöt centiméter szélesek. Nagyon szépek, igazán bőrhatásúak, fényesek, bőrszerűek és szív alakúak, gyakran hullámos vagy fogazott éllel. A szívlevelű bőrlevél levelei akár hetven- nyolcban centiméter hosszúak is lehetnek. Virágaira jellemző, virágzására jellemző, hogy  március közepétől június legelejéig virágzanak. A virágszár a  szárához hasonló színű.  kúp alakúak, a virágok többnyire sötét rózsaszínűek, de van világos rózsaszín és ciklámen színű változata is. Félárnyékos helyen érzi jól magát.

A szélsőséges éghajlatot is elviseli, akár mínusz harminc- harmincöt Celsius fokot is kibír. A legtöbb talajban megél, de a nedves, humuszban gazdag talajt jobban kedveli. Ősszel vagy tavasszal ültethető, tőosztással szaporítható. A hidegnek, erős téli szélnek kitett helyeken a szél ellen védeni kell. Fajai közül a Bergenia crassifolia-t, Bergenia cordifolia-t és különböző hibridek fajtáit kertekben gyakran ültetik.

A bőrlevél természetesen vagy mesterségesen fermentálódott leveleiből frissítő teát főznek Szibériában. A gyöktörzs kivonatait többféle célra használják.  Egyes fajok kivonatait régóta használják a gyógyászatban vesekő, és egyéb kiválasztó szervi betegségek kezelésére.  Tehát egy igazán hasznos, gyönyörű és még gyógyító hatású növény is a bőrlevél, mellyel leginkább Szibériában és a Himaláján találkozhatunk.  

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ GYÓGYNÖVÉNY, BŐR HATÁSÚ LEVELEKKEL

-Hátrányok

NAGYON MESSZE VAN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments