Bolonka - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2023 május, 26 - 8:08

A Bolonka Zwetna fajtát az FCI nem ismeri el.

A Bolonka egy orosz Bichon típusú kutya, amely két fajta kereszteződése, a Franzuskaya Bolonka és a Bolonka Zwetnaya. A fajták őse egy francia kutya volt a cári Oroszországban a 18. és 19. században és főként a gazdag nők divatos társaként tenyésztették. Ezt a kutyafajtát nem az FCI, hanem az RKF és a VDH ismeri el. A franciák a kutya ősét a reneszánszban lövészkutyának használták. A hagyományok szerint még a híres orosz cárnő, „Nagy Katalin” is szerette az állatokat. Amíg a Romanov cár udvarában uralkodott, több kiskutya is elkísérte őt. Meg nem erősített forrásokból az is ismert, hogy IV. Lajos király egy alkalommal az egyik orosz cárnak ajándékozta a fehér négylábúak egyikét. Más találgatások szerint Napóleon hadserege hozta Oroszországba a Bolonka Zwetna őseit. A második világháború után a Bolonka Franzuska populációja erősen megfogyatkozott, ezért a tenyésztők más kistestű fajták, például a Lhasa Apso, a Bolognai, a Shih Tzu és a pekingi fajták keresztezésébe kezdtek. 1966-ban Oroszországban elismerték az első standardot, de a Bolonka Zwetnát nem jegyezték be önálló fajtaként a Nemzetközi Kutyaszövetségnél (FCI).

A Bolonka Zwetna, ahogy a neve is mutatja, tipikus „ölbeli kutya”, ezért jó társasági kutya is. Ha kellő figyelmet és mozgást kap, idősek, kezdő kutyák és városi lakásban is jól megállja a helyét.

A Bolonka Zwetna név az orosz nyelvből származik és azt jelenti, hogy színes kis öleb. Négylábú barátunk pontosan ezt szereti, összebújni az emberekkel. Nagyon ragaszkodó és szeretetre vágyik. A Bolonka Zwetna szorosan kötődik gazdáihoz és ragaszkodik a gondozóihoz. Ha szeretne egyet vásárolni jobb, ha előzetesen tájékozódik arról hogy magával viheti-e az állatot a munkahelyére – nagyon vonakodik attól, hogy egyedül maradjon otthon. Ha megengedik aligha lesz gond a kollégáival, hiszen a szeretetre méltó Bolonka biztosan megfogja őket hódítani. Nem igényel sok helyet és alkalmazkodik az életkörülményeidhez. Egy városi lakásban éppúgy jól érzi magát, mint vidéken a lényeg, hogy veled lehessen. Mivel nem csaholós és nem agresszív, minden helyzetben tökéletes társ. Még akkor is, ha már van háziállatod, pl. egy macskád a Bolonka remekül beilleszkedik mellé.

Figyelj nagyon oda, mert kutyád aranyos gülüszemével könyörögni fog neked, ne adj neki túl sok finomságot akkor sem. Ennek a kicsi és könnyű kutyának nincs szüksége sok táplálékra. Minden kiló túl sok lesz negatív hatással. A múltban a következő genetikai betegségeket figyeltek meg a fajtánál: csípőízületi diszplázia, progresszív retina atrófia, patella ficam, szürke hályog.

Ezenkívül a Bolonka Zwetna hajlamos a fogkőre: ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni az apró fogakat, és szükség esetén óvatosan tisztítani őket. A kiskutya körülbelül 15 éves koráig él. Ez nem szokatlan: a kistestű kutyafajták általában idősebbek, mint a nagyobb kutyafajták. Ez a kutyafajta nagyon ritka. Ennek a kutyafajtának a feje harmonikusan illeszkedik az összképhez. A fej teteje lekerekített, enyhén ívelt, a nyakszirt enyhén, a szuperciliáris ívek mérsékelten kifejezettek.

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments