A.A. MILNE-MICIMACKÓ - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyerek könyvek

Közzétéve 2022 április, 01 - 9:09

A. A. MILNE-MICIMACKÓ

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Nemrég olvastam vissza gyermekkorom kedvenc könyvét A.A. Milne Micimackóját, Micimackó című könyvét. Kellemes emlékeket idézett gyermekkoromból. Bátran ajánlom a mai gyerekeknek is, hiszen rendkívül olvasmányos, tanulságos történet, tanulságos mese.

Alan Alexander Milne Londonban született, és ott is nőtt fel. Abba a helyi magániskolába járt, amelyet édesapja vezetett. Egyik tanára a neves angol író, H.G. Wells volt. . Később ösztöndíjasként  tanult a Cambridge-i Egyetemen, és ekkor kezdett dolgozni a Granta nevű egyetemi lapnál is, amelybe testvérével, Kennethtel együtt különböző cikkeket írt. Ennek alapján döntött úgy, hogy író lesz.

Milne számos humoros esszét, színdarabot és regényt írt, ám igazán ismertté gyermekkönyvei tették.  1913-ban vette feleségül Dorothy De Selincourtot,és ő szülte neki fiú gyermekét, Christoper Robint.

Leghíresebb műve a Micimackó, amely könyvnek egyik főhősét kisfiáról nevezte el, ő Róbert Gida.

A Micimackó hatalmas sikere inkább teher volt Milne számára, mint öröm. Saját írói célja ugyanis az volt, hogy arról írjon, amiről csak szeretne, és ezt a későbbiekben már nemigen látta megvalósíthatónak.

A Micimackó című könyv két részből áll, egyrészt maga a Micimackó, mely regényét 1926-ban írta, másrészt Micimackó kunyhója, amit 1928-ban írt. Az eredetileg angol nyelven íródott könyvet Karinthy Frigyes fordította le, és így vált  a magyar irodalom szerves részévé.

Micimackó könyv kedves kis rajzait Ernest H. Shepardnak köszönhetjük, aki illusztrációival tette még színesebbé, pompásabbé, humorosabbá a mesekönyvet. .

Milne két további, gyermekverseket tartalmazó könyvet is írt: Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk, amelyek között számos vers akad .

De miről is szól a Micimackó?

„Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – majdnem hatéves -, mindig mindent rendbe hoz.”

Egy igényes irodalmi műről, egy rendkívüli humorú és történetű meséről szól Micimackó története. Aki szeretné, ha gyermeke olvasott lenne, és ne pokémonokon és transformerseken, esetleg hasonló történeteken nőjön fel, annak bátran tudom ajánlani Micimackó kedves történetét, amely bár bőven elmúltam már 30, de a mai napig megdobogtatja szívemet.

+Erősségek

TANULSÁGOS IRODALMI MŰ, MESE

-Hátrányok

NINCS ILYEN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments