Közzétéve 2023 február, 24 - 11:11

77 játék a művészettörténet világából

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 6500 Forint

Beke Mari

Az őskortól Leonárdóig

77 játék a művészettörténet világából

A 77 magyar népi játék folytatásaként megjelent könyv Beke Mari második önálló munkája, szintén a pályája során létrehozott néprajzi eredet -és az egyéni kifejezésű tárgyalkotások gyűjteménye. A több évtizede tanító szerző szenvedélyesen és változatosan kutatja azokat a munkákat, amelyeket a gyerekekkel együtt megvalósít. „Tanítványaimat is arra biztatom, hogy járjanak nyitott szemmel a világban.” Van amikor restaurátorosat játszik a tanítványaival, – keletkeztek lehullott vakolatdarabokra festett egyiptomi szemek is- amit ötezer éves sírfestmény töredéknek képzeltek el a gyerekek és restaurátorost játszva kiegészítették ahogy a Londonban kiállított töredékekkel is tették a szakemberek. Az útfelbontásból előkerült bazalt kövekre pedig az egyiptomi szobrok „kövültek” azaz kőre ültek. A játékos megközelítés visszaköszön a mű minden egyes lapján. Minden létrejövő tárgy valamiben egyedi, ahogy a művészetben is úgy kicsiben a gyerekeknél egyaránt. A könyvben sokszínű technikákat mutat be a szerző a saját tapasztalatai, munkái eredményeként. Ezeknek a technikáknak köszönhetően egészen biztosan lesz sikerélménye az alkotó gyerekeknek.  A szerző célja „nem a művésszé nevelés, hanem a művészet iránt érzékeny, szemlélet átadása.” A könyvben látható tárgyak konkrét műalkotások, melyek formában, alapanyagban, díszítményeikben is követik az eredetit (vázatöredékek, stb). A felhasznált alapanyagok azonban olykor eltérnek az eredetitől, például görög ivóedények papírmaséból, de vannak alapanyagában azonos, mégis formában, díszítményeiben eltérő, egyéni megoldást tükröző tárgyak is az alkotó fantáziája szerint pl. görög kavicsmozaik). A gyerekek által létrehozott művek a saját szűrőjükön keresztül létrejött alkotások, így a megoldásban mind egyéni kifejezésmódot hordoz. A könyvben található összes tárgyat 6-15 éves gyerekekkel készítette a Szerző. A tárgyak általános iskolai rajz és technika órán készültek, esetenként hulladéknak számító anyagok felhasználásával.

A könyvben az őskortól – Da Vinci repülő emberéig mutatja be a szerző a legváltozatosabb alkotásokkal a gyerekek munkáin keresztül a művészeti értékeket, tárgyakat- többek között: Kőrajz, marokszobrok, agyaghurkás edények, agyagistenségek, agyagmécses, kőkorszaki város modellezés, szövés-fonás ősi módon, babiloni domborművek, agyagedény-és pecsételő henger, isten álarcok, üveg szkarabeusz, agyag szolgálók és hajómodellek, kockaszobrok, piramisok, templomok, díszített oszlopok, vakolatfestmény másolatok, domborművek, tányérok, vázák-és amulettek, szépészeti kellékek, arany álarc, festmények, az archaikus kor kerámiái, kultikus tárgyak, vázafestmények, mesélő cserepek,

Trójai faló, lovak papíron, kavicsképek, színházi maszkok, falfestés Pompei módra, mozaikok papírból, agyagból, bizánci aranymozaik, fatábla festés, ikonok deszkából és kartonból, honfoglalás kori tarsoly és párta, nemezelés, templom makett, román kori gyurmatemplom, domborművek, freskó töredékek, iniciálék, ládikák papírból, kárpitok, hamis csempe, lovagi fegyverzetek, címerek, vízköpők, festett üvegablakok, szentek szobrai, szárnyas oltárok, díszes fűtőalkalmatosság, újjászülető művészetek: perspektíva festészet, Leonardó szárnyaló képzelete agyagból és papírból szerepelnek.

A könyv gyerekeknek, pedagógusoknak: rajz- és technika tanároknak és mindenkinek ajánlatos aki szereti szabadjára engedni a fantáziáját és érdeklődik a művészettörténeti iránt.

+Erősségek

Inspiráló

Látványos

Játékos tanulás

Bondár Dinda

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments