Algopyrin - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyógyszerek

Közzétéve 2023 június, 12 - 10:10

1933 óta a magyar családok egészségét is segíti


Ár : 3369 Forint
Megvásárolt: link

Az Algopyrin tabletta az első számú vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapító évtizedek óta. 1922-ben a német Hoechst gyógyszergyár vegyészei kifejlesztették az Algopyrrin hatóanyagát, a metamizolt, amely egy erős fájdalom- és lázcsillapító, mérsékelt gyulladáscsökkentő hatású vegyület. A szabadalmat még ebben az évben bejegyezték Németországban Novalgin néven és ezzel megindult a láz- és fájdalomcsillapítás korszakalkotó térhódítása, amely sok millió beteg életét tette könnyebbé. Sikere azóta is töretlen, Magyarországon Algopyrin néven lett ismert. Magyarországon 1933 óta van törzskönyvezve dr. Wolf Emil és Dr. Kereszt György vegyészorvosok által alapított Chinoin Gyógyszergyár által. A Chinoin egészen a rendszerváltásig számos sikeres gyártást és fejlesztést vitt véghez inzulint és penicillint is gyártottak, de a világon először itt dolgozták ki a Nobel-díjas Szent-Györgyi Alberttel közösen a C-vitamin gyártási technológiáját is.

Az Algopyrin jól bevált választás évtizedek óta és a házipatikánk elengedhetetlen része. Kapható 10, 20, 30 darabos kiszerelésben is. Arra figyeljünk oda, hogy az 500 mg-os tabletta 53 kilogrammos testsúly és 15 éves életkor felett ajánlott. A tablettát szétrágás nélkül, kevés folyadékkal kell bevenni. 1 adag maximum 1-2 tabletta lehet. Naponta maximum 8 tablettát szabad csak bevenni. A fájdalom és láz megszüntetésére a lehető legalacsonyabb adagolást kell alkalmazni. Amennyiben a tüneteink 3 napon belül nem enyhülnek vagy éppen súlyosbodnak azonnal orvoshoz kell fordulni. A hatóanyag megakadályozza a fájdalomreceptorok ingerérzékelését. A készítmény körülbelül 30 perc alatt fejti ki a hatását és legalább 6 órán keresztül hat. Idősek is szedhetik a gyógyszert, de figyelni kell, hogy legyengült betegeknél és csökkent veseműködésű betegnél csak orvosi ellenőrzés mellett javasolt szedni.

Érdemes tudni, hogy a fájdalom habár kellemetlen, de mégis hasznos védekező reakció is egyben, ami megvéd minket a szövetek károsodásától. A fájdalom a szervezetünkben millió számra megtalálható perifériás idegekben bekövetkező változások sorozata. A bőrünkön több ilyen fájdalomérzékelő idegvégződés található, mint az izmainkban vagy a belső szerveinkben. Ugyanakkor tapintás érzékelése miatt az ujjbegyünkön jóval több szenzorra van szükségünk, mint például a hátunkon. Ha a szerveztünket ártalmas hatás éri akkor ezek az idegvégződések ingerületeket küldenek az agykéreg felé. Az ingerületterjedés sebességét ezek az idegrostok határozzák meg. A vágás, égés, fájdalmas nyomás esetén azonnal érzünk, míg például ha gyomorgörcsünk van vagy fülfájásunk lassabb vezetési sebességű idegrostokon terjed, így a fájdalom is lassabban jut el az agyba. Például a fejfájás a leggyakrabban előforduló fájdalom, amely rendkívül meg tudja nehezíteni a mindennapjainkat. Ha fáj a fejünk nehezebben koncentrálunk, ingerlékenyebbek leszünk és csak arra tudunk gondolni, hogy minél hamarabb megszabaduljunk a fájdalomtól. A fogfájás pedig a legkellemetlenebb fájdalomtípus. Szinte lebénítja az embert, semmi másra nem tudsz figyelni csak a saját fájdalmadra. Érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, hogy a kezelés részeként megszabadulhassunk a fájdalomtól, mert önmagában a gyógyszer sajnos kevés szokott lenni. Műtét után fájdalmakra is kiváló, segíti a gyógyulási folyamatot is.

Sajnos én allergiás vagyok rá, így nem szedhetem, de aki szedheti annak mindenképpen ajánlom.

+Erősségek

erős láz- és fájdalomcsillapító

gyulladáscsökkentő is

-Hátrányok

kisgyermekeknek és idősebb embereknek csak orvosi ajánlatra

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments