CSERKESZŐLŐI SZENT BENEDEK TEMPLOM

CSERKESZŐLŐI SZENT BENEDEK TEMPLOM

 

A mostani lakóhelyemhez közel, Cserkeszőlőn helyezkedik el az a templom, melyet Szent Benedekről, Európa védőszentjéről neveztek el. Ez az egyetlen templom Magyarországon, melyet Szent Benedekről neveztek el.

Nursiai Benedek, katolikus és ortodox nevén Nursiai Szent Benedek alapította időszámításunk szerint 480 körül a bencés rendet. A bencés rend regulájának kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Szent Benedek, Nursiai Benedek Skolasztika ikertestvére volt.

Nursiai Szent Benedek felügyelte, irányította sok kolostorban a rendet, és az egyházi életet. A különböző kolostori szabályzatok ismeretében és saját tapasztalatainak tudatában Nursiai Szent Benedek új szerzetesrendi szabályzatot alkotott, mely annyira átfogó és meggyőző volt, hogy Nagy Szent Gergely pápa és egyházatya (540–604) kötelezővé tette minden kolostorban, sőt az egész római egyházban is.

E műve mind a mai napig sok kolostorban, monostorban szabályozza a szerzetesek mindennapi életét. Egyúttal felsorolja a jó cselekedetek 74 eszközét, elkülöníti az alázatosság 12 fokát és rendelkezik továbbá a hibázók büntetéseiről. A 73. pontban elmondja, hogy műve nem teljes, és irányadást nyújt a teljesség eléréséhez.

A lélekről (cura animae) és a testről (cura corporis) való gondoskodás vált a kolostorbeli gondolkodás és élet központi céljává. A betegek ellátása volt a legfontosabb, és ami még fontosabb: nemcsak saját rendjük tagjain kellett segíteniük, hanem mindenki máson is, aki bajával felkereste a kolostort.

 

1964-ben nyilvánította Nursiai Szent Benedeket a keresztény-szerzetesség alapítójának, az európai szellemesség alakítójának, Európa védőszentjének.

A cserkeszőlői templom, tehát az egyetlen keresztény templom, melyet Szent Benedekről neveztek el hazánkban. A Szent Benedek templom építését 1995-ben kezdték meg, de csak tíz évvel később készült el teljes egészében, a mai napon is  a város képét díszítő templom. Belső kialakítása Dragonics Márta belsőépítész nevéhez köthető. A római katolikus templomot dr. Beer Miklós, váci püspök szentelte fel 2005-ben. A templom télen is és nyáron is látogatható, megtekinthető. Gyakran tartanak itt miséket, házasság kötéseket, keresztelőket.

A templomot, mely télen igen hideg volt, az elmúlt években kialakított termálvizes fűtési rendszerrel fűtik.

A templom három haranggal is rendelkezik, melyek közül az egyik körülbelül száz éves.

Érdemes meglátogatni a templomot, hogyha Cserkeszőlőn járunk, rendkívüli lelki nyugalmat, megnyugvást, kikapcsolódást, feltöltődést hozhat nekünk. Isten jelenléte, közelsége valóban érezhető a templomban. Azonban ajánlott gyalog, vagy busszal megközelíteni, mert sajnos az autós parkolás a közelben fizetős. Gyalog és busszal azonban könnyen megközelíthető, hiszen a buszmegállótól mindösszesen öt-hat perc gyaloglással elérhető.

 

Kellemes kikapcsolódást, kellemes lelki feltöltődést ígér a templom meglátogatása, a templom látványa és hangulata.

Így én is csak azt tudom kívánni, kellemes lelki feltöltődést mindenkinek.

0

Vélemény az 1111 hasznos tanács c. könyvről!

Nemrég került kezembe ez a kiadvány!Bizonyára rég a házi könyvtáramban bújt meg, gondoltam még hasznos lehet.

MIT? MIVEL, HOGYAN? Ezekre a kérdésekre kapunk válaszokat, ha megvásároljuk -ha még egyáltalán lehet kapni- a Bibliotéka kiadásában jelent meg.

Ha száz kezem volnam az sem lenne elég! Sóhajtunk fel sokszor, aztán kapkodunk,hogy mégiscsak eleget tudjunk tenni mindannak amit vállaltunk. mert mi szeretjük ha környezetünben rend és tisztaság van.

Jó ha olyan környezetet teremtünk magunk köré, ahová jó haza menni, megpihenni, örülni vagy csak nyugodtan félrevonulni, esetleg búslakodni apróbb kudarcokon.

Ha száz kéz nem  is szükséges , de az az egy pár is elég lehet otthonunk varázsának megteremtéséhez.A házi munka bizony nem egyszerű dolog, olykor összetett és sokrétű, és gyakran elkell még a segítség is.Olykor előfordul,hogy ügyesebben tapétáz a feleség, a ház uránál, de az is,hogy a baráti vacsora fogásait a férj jobban elkészíti mint a neje.Vannak nem szokványos dolgok az életben.

Az apróbb furfangok, tapasztalatok, kisérletezések, műhelytitkok, amelyekkel gyorsan, egyszerűen és olcsóbban is megoldhatunk valamit, ezek azonban nem mindenki számára adottak, nem közismertek.

Pontosan erről szól ez a könyvecske!

Mindenki számára ad több-kevesebb új ismeretet, ötletet mikor, mivel hogyan kell valamit megoldani.Értékelésem elolvasva a könyvet kiváló, nagyon hasznos mindenki számára!

Ez a könyv is egy hasznos termék!Elolvasása, a tanácsok kipróbálása után elmondhatom,hogy termékértékelésem kiváló!

A megoldások sokszor a legegyszerűbbek, csupán nem gondolunk rá, hogy a bonyolultnak látszó, műhibát milyen könnyen helyrelehet hozni.Mint pl. mi történik ha elsózzuk az ételt, berozsdásodott a réz függönytartó kilazult a szék lába, folt keletkezett a terítőn, a szőnyegen, stb.Mind megannyi gond, amelyekkel olykor szembetaláljuk magunkat.Sok-sok ötletre, fogásra, praktikákra stb.van szükség hogy ne legyen fennakadás, hogy tudjuk, mikor mit hogyan kell tennünk.

Ez a könyv ezekre a kérdésekre egyszerű, könnyen érthető, elsajátítható válaszokat ad!

Rengeteg, összesen 1111 ötlet amit ad ez a könyv!Vannak közöttük olyanok, amelyekről már nagyanyáink, nagyapáink se tudnák megmondani kitől örökölve alkalmazták, másokat viszont a megváltozott életformánk új anyagai, új kívánalmai hoztak létre.A könyben ajánlott segédeszközök olcsóak, jól beváltak, szinte alig van háztartás ahol ne lelhetnénk meg őket.

A mai inflációs időszakban amikor minden drága, többszörös áráért jutunk hozzá élelmiszerekhez, építési anyagokhoz,nem elhanyagolható lehetőség, ha saját magunk oldunk meg otthonunkban olyan felmerülő problémákat, amelyeket mások, szakemberek horibilis áron hoznának helyre, valósítanának meg.

Ebben is segítségünkre szolgál ez a könyv!

Egyre fontosabb szerepet kap néhány régi, mostohán háttérbe szorult, ebben a könyvben ajánlott szerek, mint pl. az ecet, a szódabikarbóna, szalmiákszesz, petróleum, lenolaj stb.Ezekkel lakásunkat olcsón könnyedén rendbe rakhatjuk.

Érdemes ezeket otthon tartani,hogy bármikor, ha kell kéznél legyenek.!

Tisztelettel, jó szívvel ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik hajlandóak saját maguk is  tenni otthonukért, konfortzónájuk rendbe tételéért.

0

Nepál 1974-ig!

Bizonyára sokan, keveset halottak Nepál-ról.Az indiai szubkontines valaha volt királyságáról.Engem érdekelt, miven nem sokat mindent   tudtam rólla, ezért utána néztem.A múltbeli még az 1970-es állapotnak megfelelően szeretnék most információkkal szolgálni.

Akkoriban a Nepáli királyság, pontosabban alkotmányos kirányság lakossága 10 845 ooo fő volt.Területe 140 797 négyzetkilométer.Fővárosa Katmandu.

Menjünk még vissza még korábbi időszakra.Nepál a középkorban sok önálló fejedelemségből állt.A 18. században a gurkha törzs uralkodója erős államot szervezett és lassan hatalma alá hajtotta az összes többi fejedelemséget.Nepál ebben az időben az indiai síkság és a tibeti fennsík közötti kereskedelem irányítója volt, irányította az itt zajlló kereskedelmet, és ez jelentette a lakosság fő jövedelemforrását.Ezért minden uralkodó arra törekedett,hogy a jól jövedelmező kereskedelmet megkaparintsa.

1770-ben azonban a nepál tibeti kerteskedelem elapadt, és helyét a szomszédos állam, BHUTAN vette át.

Bhutan és Nepál között háború tört ki, aminek legsúlyosabb következménye az lett,hogy a Kelet-indiai-társaság felfigyelt a kereskedelemre, és az abból származó haszonra.Ettől kezdve a két himalájai királyság kül- majd belpolitikájában az angol befolyás gyors ütemben növekedett.

Jó tudni,hogy Nepál Kínával nem volt jó kapcsolatban, azonban az említett társaság egyiküknek sem volt hasznára, ezért kezdtek egymáshoz közeledni.A 19. században már olyannyire rendeződött Nepál és Kína  kapcsolata,hogy a Kelet–indiai Társaság  növekvő nyomásával szemben, Kína támogatására hivatkozott, s ezzel kezdetét vette a külpolitikai manőver, melynek lényege az 1970-es  években is metalálható a nepáli politikában.A kis hegyvidéki ország, függetlenségének megvédése érdekében a két hatalmas szomszédja között igyekezett egyensúlyt kialakítani.Ez azonban nem mindig sikerült, többször háborúskodásra került sor.Voltaképpen két politikai pár harcolt a hatalomért, azok akik az angolokhoz közeledést, ellenezték, és azok akik azt támogatták.Egymást érték az összeeskövések, gyilkosságok,1894-ben Elgin alkirály megfogalmazta Nepál önállóságának korlátait, kijelentette,hogy Anglia jogot formál arra,hogy irányítsa Nepál külpolitikáját.

Későbbiekben Nepál fenntartások nélkül kiszolgálta a brit gyarmati uralmat.Az első világháborúban 55 000 gurkha katona szolgált az angol hadseregben a nepáli királyi csapatok mellett, a második világháborúban pedig az ország 200 000 katonát bocsátott az angolok rendelkezésére.

Számtalan háborúskodás, összetúzések,politikai harcok jellemezték ezt az országot, a nyugalom és béke, évtizedek elteltével sem köszöntött be.

Az  1950-es évek elején is India ellenes volt a hangulat, ami tüntetések, szervezett akciók formájában lépten-nyomon megnyilvánult.1951-ben a nepáliak segélyprogramot kötöttek az Egyesült Államokkal  és 1952-ben meg is jelent Katmanduban

az amerikai műszaki segítségnyujtási misszió.India azonban nem támogatta nepál ilyen irányú törekvéseit, ezért a királyság még hagyományos politikai partnerével, Kínával is csak 1955-ben vehette fel a diplomáciai kapcsolatot.

A belpolitikában a demokratikus reformok is csak lassan haladtak,csak 1959-ben tartottak általános választásokat, amikor a Nepáli Konkresszus elsöprő győzelmet aratott.

1962-után Nepál külpolitikájára az óvatosság volt jellemző.Növekedett a kereskedelem Kínával, azonban 1964-óta katonai segélyt kapott Angliától és az Egyesült Államoktól is.

Szólnék még a gazdaságáról!

Természetesen 1970-es évektől már más viszonyok között működik, kezdetben említettem,hogy csak a 70-es évekig foglalkozom most ezzel az országgal.

A gazdasági élet alapja a mezőgazdaság.Jellemző volt az öneállótó parasztgazdaságok.Érdekesség,hogy 1965-ben a műtrágyát még nem használták.1962-ben még csak a 2,2 százalék dolgozott a munkaerőnek az iparban.Probléma azonban,hogy Nepál területének földterületeinek csak 12,2 százaléka művelhető.A hasznos földterületek 2/3-as is a nagybirtokosok kezében volt.A feudalizmus felszámolására 1956-tól hoztak törvényeket, hogy a földbirtokok nagyságát korlátozzák.A mezőgazdaság fő terményei a rizs, a kukorica, a juta, dohány, és a cukornád volt.

Jellemző volt a nagy élelmiszerhiány,Mind a mezőgazdaság mind az ipar nagyon súlyos problémája volt a tőkehiány.Állami vállalat elvétve volt, csupán pár olyan amely kinai vagy orosz segítséggel jött létre.

Súlytotta még az országot a  szakember hiány is.Ázsiában az analfabetizmus talán Nepálban volt a legnagyobb.1954-ben a férfiak 8,2%-a a nők 0,7%-volt csupán írástudó.Elképesztő számadatok ma már szinte elképzelhetetlen,de sajnos ez volt a valóság Nepálban.

Nepálnak az elkövetkezendő évtizedekben meg kell találnia azt az utat amelyen gyors ütemben képes felszámolni az évszázados elmaradottságát.Ehhez azonban alapvetően demokratikus átalakulásra,progresszív politikára, és belső stabilitásra van szüksége.

Az,hogy sikerült-e a 70-es évek óta mindezeket elérni Nepálnak és kilépni ebből a nagy gödörből egy újabb vélemény írására volna szükség.Akit érdekel nézzen utána, én csak a régmúlttal fogalkoznak a teljesség igénye nélkül, vázlatszerűen.

Köszönöm,ha érdeklődést tanúsított a téma iránt, elolvasta véleményemet!

0

Pakolások 2.része!

Előzőekben arról írtam le véleményemet,hogy otthonukban mindig találunk olyan élelmiszereket,zöldségeket, gyümölcsöket stb. amelyek kiválóan alkalmasak a bőrproblémáink kezelésére.

Igértem,hogy még folytatni fogom a pakolások készítésének, alkalmazásuknak a lehetőségeit.

Most ezen igéretemnek szeretnék megfelelni, leírom miket, hogyan használok évek óta és értékelem azok hatásosságát is.

Nézzük, mire jó az a l m a:(Termékértékelés: jó!)

Bőrünk simasága érdekében két almát főzzünk meg, kevés tejben, és keverjünk hozzá egy tojássárgáját.A pakolást kenjük fel arcbőrünkre, nyakunkra, majd hagyjuk kb. 10 percig fent, és utána langyos vízzel mossuk le.

Őszibarack pakolás:/Termékértékelés jó!/

Remekül feldobja bőrünket az őszibarck-pakolás is.Hogyan kell elkészíteni?Egy őszibarackot összezúzunk, elkeverjük egy tojássárgájával, és mokkáskanálnyi mézzel.A pakolás telíti és frissíti bőrünket.

A z ö l d p a p r i k a: (Termékértékelése jó!)

A zöldpaprika szépítő, frissítő hatásairól már sokat olvashattunk.Zúzzuk pépesre a zöldpaprikát, és egy evőkanálnyi összezúzott paprika péphez, masszához, keverjünk egy evőkanálnyi tejszínt, és vigyük fel a bőrünkre, arcunkra.

Télen a csemegepaprikát is használhatjuk pakolás készítéséhez.

Ráncos bőrre javasolom a paradicsom húsából készült maszkot, pakolást.

Termékértékelés:Kiváló!

Egy evőkanál paradicsompépet, dolgozzunk össze egy tojássárgájával, kevés vajjal vagy tejszínnel.Ismételjük meg pár napon át át meglátjuk,hogy megérte, látványos eredményt érhetünk el.

A bőrünknek nagyon fontos eleme a  k é n , ezért a kénes gyógyvizek is alkalmasak borogatásokra.Gyulladásos bőr kezelésére kiválóan alkalmas.Ilyen például a parádi és a harkányi víz is.

U b o r k a l é: (Termékértékelése jó!)

Rendkívül hatásos pakolást készíthetünk  fele-fele arányban elkevert uborkaléből és tejszínből.A keveréket vattalapokkalm itassuk fel, és helyezzük a letisztított bőrünkre.Az is jó módszer, ha mosakodás után vékonyan bekenjük krémmel bőrünket, és utána tesszük rá az uborkaleves pakolást.

Valóságos kozmetikai csodaszer az uborkalé.Ezzel kezelt bőr a kezelés után bársonysima, opálos fényű lessz.Természetes hidratáló szer, bőrünket telíti és feszessé teszi.Nem szükséges mindennap uborkát vásárolni, elég 1 darab uborkát venni, tároljuk hűtőszekrényben, és mindig abból vágjunk le egy darabkát.Ebből tisztta kézzel nyomkodjuk ki a szükséges mennyiségű levet.Ha előbb lereszeljük gyorsabban kinyerjük a levet.Megszokott krémünkhöz is hozzákeverhetjük ezt a levet, így is felkenhetjük arcunkra, nyakunkra stb.

Még nincs vége!(Termékértékelés: ez is megfelel)

A  s p e n ó t   de  a k e l k á p o s z t a is ajánlható pakolás készítéséhez hiszen nagyon sok vitamint tartalmaznak. tejjel, tejszínnel, mézzel elkeverve a masszát úgyszintén alkalmazhatjuk pakolásként.

Nagyon ajánlom a  s á r g a r é p a p é p e t! (Termékértékelés:kiváló!)

Kiváló hatást gyakorol a bőrre, de csak kb. 5 percig hagyjuk fent a pakolást mert különben elszinezheti a bőrt.

Rózsaszirmok! Na ez is nagyon jó módszer!(termékértékelés,jó)

Helyezzünk szitára rózsaszirmokat, tegyük a forrásban lévő víz felé, és ezen át gőzölve az arcunkat látványosan szépül a bőrünk,mivel a felszálló illóolajok táplálják és hidratálják.

K a j sz i b a r a c k: (Termékértékelés:jó ez is)

Ha érik a kajszibarack,ne mulasszunk el egyetlen napot sem,hogy az érett barack húsával ne tisztítanánk le és frissítenénk fel bőrünket.

Ősrégi módszer de hatásos a z s í r p a k o l á s:(Termékértékelés:hatásos!)

Kitűnően pótolja a napozástól vagy a hideg széltől kiszáradt, kicserzett bőrünk zsírveszteségét.A letisztított bőrre kenjünk fel sertészsírt, és hagyjuk rajta 15-20 percig, utána meleg majd hideg vízzel mossuk le, és a szokásos krémünkkel kenjük be arcunkat.

Az a l u d t t e j nemcsak jó ízű, egészséges étel, de alkalmas a megviselt bőrünk felfrissítésére is.Termékértékelés: ez is jó.

Javaslat,hogy az aludtejet keverjük össze tojássárgájával és így kenjük fel.A tejes élesztőpakolás is ajánlott,Fél deci tejben keverjünk össze 1 deka élesztőt.

A t e j s z í n termékértékelése szintén jó.Igaz a tejszín nem olcsó, de hatásos házi szépítőszer.Táplálja, hidratálja, szépíti, frissíti  bőrünket.

Természetesen ezekkel a házilag készíthető pakálok palettája korántsem teljes.

Rengetek variációs lehetőségeket kipróbálhatunk,és a sok kisérlet után annál maradjunk amelyek legjobban használtak bőrünknek.Én a már jól bevált pakolásokból próbáltam néhányat közzé tenni.

Bízom benne elnyeri tettszésüket!

+1

CSERKESZŐLŐI FÜRDŐ ÉS GYÓGYKÖZPONT

A mostani lakóhelyemhez közel található a Cserkeszőlői fürdő és Gyógyászati Központ. Ez egy nagyszerű hely, amely igazi felüdülést jelent mind egészséges, mind orvosi kezelés alatt álló emberek számára. Az Észak-Alföldi régió egyik legnagyobb fürdőhelye.

Tizenkilenc fedett és szabadtéri medence található a Cserkeszőlői fürdő és Gyógyászati központban. . Itt minden korosztály megtalálja a számításait, ugyanis a gyógyvizes medencék mellett gondolnak a családokra, az úszókra és a különleges élményekre vágyókra egyaránt. A fürdő három részre bontható: a strandfürdőre, a téli fürdőre és a gyógyászatra. A létesítmény a település központjában helyezkedik el, könnyedén megközelíthető autóval és busszal egyaránt.

Gyógyvize alkalmas nőgyógyászati, mozgásszervi és reumatikus betegségek gyógyítására, megelőzésére is.
Strandfürdőjére jellemző, hogy minden korosztály megtalálja benne saját maga számára is a kikapcsolódás, feltöltődés lehetőségét. Tíz ilyen medencével rendelkezik, melyek egy része fedett területen található, így télen is üzemel. Gondoltak itt az egészen kicsi gyermekektől kezdve, a kamaszokon és felnőtteken át egészen a nyugdíjas korhatárig mindenkire. Élmény medencével is rendelkezik a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógy központ, mely csúszdákkal, vízi-várral, buzgárokkal, gejzírekkel, nyak és hátmaszírozókkal felszerelt.
Az extrémebb kalandokat kedvelők szórakozását az Európában egyedülálló kétpályás ponyvacsúszda ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Ezen felül található a fürdő területén homokos foci- röplabda és kézilabda pálya is.

Télen is igénybe lehet venni a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógy központ területét, hiszen vannak fedett gyógyvizes és úszó medencék is.
A Szauna sziget területén finn szauna, krioszauna, infraszauna és aroma kabin került kialakításra.

Található a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógy központ területén egy só szoba is, melybe a só Lengyelországból érkezett gyógy sóból áll. A szoba falai, a mennyezete és a padozata is só rétegből áll, így könnyen egy lengyelországi só barlangban képzelhetjük magunkat, és ennek a só szoba mikroklímája is lehetőséget, megfelelő körülményeket nyújt.

Ha megéheztünk, lehetőségünk van, a Napsugár Étteremben alföldi ételek megkóstolására is, ez az étterem egész évben a látogatók, vendégek rendelkezésére áll.
Árai is barátságosak, ahhoz képest, hogy egy Európai szintű fürdőről van szó, felnőtt belépőjegye sem egetverő összeg, de rendelkezik nyugdíjas, gyermek és csoportos kedvezményekkel is. Természetesen családi belépővel is.

Egyetlen hátránya talán, hogy sajnos csak parkolási díj ellenében lehet a közelben parkolni.

Aki a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógy központot kipróbálja, meglátogatja annak kellemes kikapcsolódásban, feltöltődésben lesz része, igazán kellemes és izgalmas körülmények között, de aki gyógyulni, esetleg valamilyen nőgyógyászati, reumatológiai betegséget elkerülni vágyik ő is jó helyen jár, hiszen a gyógyvíz többnyire ilyen betegségek gyógyítására, megelőzésére alkalmas.

Kellemes kikapcsolódást, kellemes feltöltődést kívánok Önöknek!

0

CSERKESZŐLŐI CSIPKEHÁZ ÉS BEMUTATÓ TEREM

Mostani lakóhelyemhez közel található Cserkeszőlő, mely híres kulturális és turisztikai központnak számít Magyarországon, bár elsősorban fürdőhelyéről híres, de azért található, fellelhető Cserkeszőlőn más nevezetesség is, például többek között a Csipkeház és bemutató terem is. A Csipkeház és Bemutatóterem azért is híres Magyarországon, mert itt a vert csipkét nem csak megnézni, hanem készíteni is lehet, bizonyos keretek között el lehet sajátítani a vertcsipkekészítés módját, csínját-bínját, módszereit. A Cserkeszőlői Csipkeház és bemutató terem 2007 óta áll a látogatók rendelkezésére.

A kiállító teremben, a kiállítás során megcsodálhatóak, megtekinthetőek a lakást díszítő vertcsipkék, az elsősorban hölgyeket díszítő, ékesítő ruhák és ruha kiegészítők is. A kiállított darabok között nagyon sok díjnyertes alkotás is szerepel, melyeket arany oklevélben, Gránátalma díjban vagy Kézműves remek díjban részesítettek.

A Csipkeház és Bemutatóterem nyitása óta már két alkalommal nyerte el a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Védjegye címet.

Természetesen van lehetőség betekintést nyerni a vertcsipke készítésébe is, de ehhez előzetes időpont egyeztetés szükségeltetik a Cserkeszőlői Csipkeház és Bemutató terem vezetőségével, kulturális vezetőjével.

Belépőjegyeik igazán nem drágák és van lehetőség csoportos, nyugdíjas, gyermek kedvezményre is. Rossz idő esetén is, amikor esik az eső és mi éppen strandolni készültünk volna ajánlom figyelmükbe a Cserkeszőlői Csipkeházat és Bemutató termet, remek kikapcsolódást jelenthet, és feltöltődik tőle a látogató.

Ezen felül az állatokat kedvelő, állatbarát gazdiknak is ajánlom figyelmükbe a csipkeházat, hiszen a hely maga is állatbarát.

A biciklisek, kerékpárosok számára található a csipkeházban biciklitároló, ahova a biciklijeiket  a csipkeház látogatásának idejére biztonságosan elhelyezhetik.

Ajánlom gyermekes családok számára is, hiszen gyermekeknek is van lehetőség kikapcsolódásra, kirakót biztosítanak gyermekek számára.

Tárlatvezetésre is van lehetőség.

Igazán ajánlom mindenki,  gyermekes, biciklis, állatbarát látogatóknak, kirándulóknak is a Cserkeszőlői Csipkeházat és Bemutató termet.

Kellemes kikapcsolódást,  jó szórakozást kívánok Önöknek!

0

Szépítőszerek!

Nem kell azonnal a kozmetikushoz szaladni, illatszer üzletekben keresgélni, otthon is találhatsz olyan élelmiszereket amelyek megoldhatják a gondjaidat, problémáidat!

A konyha, a kamra tele van olyan nyersanyagokkal, amelyek nagyszerűen felhasználhatóak szépítkezési célokra.

A kis házi laboratóriumban kozmetikai boszorkánykonyhánkban varázslatos hatású, bőrfrissítő, tápláló pakolásokat készíthetünk.Külön öröm még az is,hogy a mindig siető háziasszonynak mindez nem kerül sok idejébe, fáradságába sem.

Gondoljunk csak bele abba,hogy némely ételféleséget nemcsak enni, hanem kenni is lehet!

Lényeges szempont csupán az,hogy a pakolásokhoz mindig kifogástalanul egészséges, friss, alaposan megmosott nyersanyagokat használjunk.A pakolómasszát az arc-és nyekbőrre naponta igénybe vett bőrünkre vigyük fel.

A vitaminokban, és zsírokban gazdak t e j f ö l t kézzel vagy vattával vigyük fel az előzőleg megtisztított arcra, nyakra, kézfejre, stb. és addig hagyjuk rajta, amig beleivődik a bőrbe.Utána langyos, majd hideg vízzel lemossuk, és a szokásos krémunket használjuk.Bőrünk hálás lessz a kényeztetésért.(Termékértékelés: hatásos ez is!)

Régebben egyik tiszaparti strandon idős nénik beszélgetését hallgattam ki.Egyikük azt kérdezte a másiktól,hpogy hogyan lehet az, hogy ők szinte egykorúak ennek ellenére egyikük arca olyan sima, üde mint a babáknak, másiké pedig  bizony ráncos, megviselt.Én is ránéztem a babaarcúra és valóban szép arca volt pedig 80 felé lehetett a kora.Tudod engem mindenki kiröhög még az unokák is amikor eljönnek hozzám, mert bizony amikor én főzök, én minden ételt az arcomra kenek.Lehet az főzelék, pörkölt stb. én az arcomat naponta megebédeltetem.Magamra kenek mindenféle ételt hagyom rajta száradni majd langyos vízzel lemosom.Olyan vagyok főzéskor mint a bohóc, azért is nevetnek ki mindazok akik belépnek a lakásomba fözés közben vagy közvetlen utána.Úgy gondolom lehet ebben is valami igazság.

A következő termék az  é l e s z t ő !

A B-vitaminokban gazdag élesztőből öt dekát keverjünk össze annyi tejjel, vagy joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk, és ecsettel vagy akár kezünkkel kenjük fel az arcunkra.Termékértékelésem: jó!Hatásos módszer!

A t e j p o r !

(termékértékelésem: jó!)Kitűnő alapanyag a száraz arcbőrre készített pakoláshoz.Két evőkanálnyi narancslevet, egy tojássárgáját elkeverünk annyi tejporral, hogy kenhető masszát kapjunk.Ez a pakolás felüdíti az arcbőrt!

A l k a l m i  pakolás:/Termékértékelés:jó ,gyors!/Ha discóba rendezvényre kell menni nincs időnk, akkor készíthetünk gyors pakolást, amely kisímítja az apróbb ráncokat, és telíti bőrünket.Egy tojásfehérjét náhány csepp citromlével habbá keverjük és felkenjük a bőrünkre.Ha pedig még fürdünk is időt is spórolunk.

A  b a n á n p a k o l á s: (Termékértékelés:Kiváló!)

Közismert a banán szépító, regeneráló hatása.Két evőkanál banánpépet, egy evőkanál tejszínt, vagy tejfölt, néhány csepp citromlevet, és egy mokkáskanálnyi mézet összekeverünk és a szokásos módon felkenjük a bőrünkre.Tizenöt percig hagyjuk rajta, majd utána langyol vízzel mossuk le.

A  b u r g o n y a  szépítőszerként is megállja helyét!Termékértékelésem: jó!

Egy-két nyers burgonyát lereszelünk, levét kinyomkodjuk, és egyenlő arányban összekeverjük tejföllel, vagy tejszínnel.Ha zsíros bőrre készítünk burgonyapakolást, akkor a tejföl helyett joghurtot használjunk és még adjunk hozzá kávéskanálnyi citromlevet is.

A száj körüli ráncokat is “ráncba lehet szedni” pakolással.Egy evőkanál napraforgó vagy olivaolajat egy vattalappal felitatjuk és az ajkakra helyezzük pl. tv. nézés közben.Utána finom ütögető mozdulatokkal lágy arckrémet vagy ajjakrémet dolgozunk a száj körüli bőrbe.A pakolás puhítja az ajkak érzékeny bőrét, de rendkívül hatásos ez a pakolás a nyak laza bőrének kezelésére is.Termékértékelésem szintén jó!

A p a r a d i c s o m l é:Termékértékelése kiváló!

Ezt a zsíros bőr pakolásához ajánlom.A paradicsomlét felitatjuk vattalapokra, és a bőrünkre helyezzük.Ez a pakolás zsírtalanítja, táplálja, hidratálja és f e h é r í t i a bőrünket!

Erre a célra azonban a paradicsompürét is használhatjuk, például ásványvízzel hígítva.Így különösen hatásos lessz a pakolásunk, mert érvényesül a gyógyvíz ásványi anyagainak a kedvező hatása is.

A m é z – tejjel-és élesztővel elkeverve, ellátja a bőrt vitaminokkal.Nagyon hatásos, ezért a termékértékelésem kiváló!

Sorolhatnám még azokat a kozmetikai házi módszereket amelyekkel könnyedén szebbé, üdébbé varázsolhatjuk bőrünket, de most elégedjetek meg ennyivel.Igérem, hamarososan jelentkezem és még több módszert fogok közzé tenni, van még a tarsolyomban, látogassátok meg a véleményem.hu kozmetiai témakörét és találkozni fogtok ezekkel.

+1

Tanácsok leégés esetére!

JAJ LEÉGTEM?

Mit csináljak,ha minden elővigyázatosság ellenére leégünk, ég  és húzódik a bőrünk?

Én azt tanácsomlom,hogy tegyünk különbséget az enyhe közepes és súlyos esetek között!

-Ha csak enyhe gyulladásról van szó, elég bőrünket hűsítő balzsammal,krémmel bekenni

-Ha mérsékeltebb, de nagyobb bőrfelületre kiterjedő gyulladásról van szó, ezt enyhíti az un. “Púderfürdő”.A babahintőporok erre a célra megfelelnek,hűsítenek és néhány órai fekvés után (takarónak csak könnyű, szellős lepedőt használjunk) máris enyhülni fognak a fájdalmak.

-Ha azonban már az égés nagy felületre kiterjed, sőt a bevörösödés melett hólyagok is megjelennek, ezt a többször váltott,megfelelően hígított ólomecetes borogatással érdemes enyhíteni.

Jelentősen enyhíti a túlzott napozás okozta fájdalmas pirosságot a  k a p r o s v i z e s  borogatás.

Gyulladást csökkentő hatása van még a forrázott s a l á t a l é-nek.A kihűlt,nedves leveleket helyezzük a kipirosodott bőrünkre.

Még hatékonyabb, ha tejjes forrázuk le a salátaleveleket, a tej ugyanis táplálja a napozás után megviselt bőrt.

A gyulladásos bőrfelületet borogathatjuk még k a m i l l a ,-c i c k a f a r k,-m á l y v a ,- vagy b o g l á r k a teával is.

Ezek termékértékelése:Régi hagyományokon, megfigyeléseken alapulú módszerek!

Erőss gyulladás esetén nagy segítséget nyújt az Irix spray!

Gyógyszertárakban kapható kiváló termékértékelésű spray-ről van szó, amit a használati utasításban leírtak szerint kell alkalmazni.Permetezés után néhány perc múlva tapasztani fogják,hogy enyhülnek a kellemetlen fájdalmak.

Erőss fokú leégés, láz, rossz közérzet, szédülés, esetleg hányás, fejfájás stb. esetén azonban haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

Amig az orvos kijön vagy eltudunk oda jutni tartózkodjunk árnyékos helyen.Ha az a gyanúnk,hogy napszúrást kaptunk,tegyünk a fejünkre hideg vizes borogatást,amit váltogassunk legalább 5 percenként.

Arcbőrünkre, ha a nap sugárzás leéget,arcunkat megkapta, tegyünk rá     k a m i l l á s t ú r ó p a k o l á s t.

Három evőkanál áttört tehéntúrót, mokkáskanálnyi étolajat, vagy olivaolajat, keverjünk össze annyi kamillateával,hogy kenhető masszát kapjunk, majd vigyük fel a letisztított bőrre.

Termékértékelés: nagyon jó, elég gyorsan enyhíti a fájdalmat!

Van még a tarsolyomban egy lehetőség amit én személy szerint nyáron gyakran használok, és ajánlom a p e t r e z s e l y e m!

Termékértékelés:Nagyon hasznos, jól hat!

A petrezselyemzöldjének is kiváló a gyulladáscsökkentő hatása.

Hogyan alkalmazzuk?

Vágjunk apróra egy csomó petrezselyemzöldjét, keverjük össze egy evőkanál étolajjal, vagy olivaolajjal, vagy tejszínnel de mindhárom keveréke is lehet,és a masszát kenjük fel a bőrre,majd 15-20 perc múlva mossuk le langyos,majd hideg vízzel.

Termékértékelésem:Nagyon hasznos!

Én ezeket a termékeket használom ha leégek, jó szívvel ajánlom másoknak is!

+1

Samsung laptopom kálváriája!

Szeretnék most termékértékelést végezni a SAMSUNG típusú laptopommal kapcsolatban, valamint leírni ezen gép kálváriáját is.Már több mint 10 éve vásároltam meg, 156 ezer forintért a SAMSUNG RV 510 -es típusu laptopot.Ez csak 2 GB teljesítményű volt, de nagyon gyors, és nagyon elégedett voltam vele.

Ebben az időben a Windows 7 operációs rendszer volt, arra is lett rátelepítve.Én amióta csak számítógépppel rendelkezem (16 éve) mindig a Google Chroome-t használtam és ma is ezt tartom a legjobbnak az összes kereső motorok között.Gyorsan, könnyen telepíthető és neken nagyon bevált.Próbáltam már az operát, yahoo-t de nekem ez a legjobban bevált.

Az idők haladtával a Windows-7 kezdett elavulni és áttértem a Wibdows-7 prémiumra több évig ezzel futott a gépem.

Termékértékelésem kiválónak mondható.Mind maga a Samsung títusú gépemmel, mind pedig a telepített rendszerekkel nagyon elégedett voltam.Én napi 8 órát , vagy annál is több ideig használtam a  gépet és kb. 2-3 évenként volt szükség újratelepítésre.

Maga a gép formatervezése, szinezete , fekete, ezüst, nagysága stb. nekem nagyon megfelelt és ha  termékértékelést kellene adnom kiválóra értékelném.Még a régi időkben amikor a kazettás videók korszaka volt Bécsbe vásároltam egy SAMSUNG típusú videó lejátszót.Még az eladó is azt mondta ő sem ismeri ezt a márkát, de nagyon jókat halott rólla.Órákig vártunk az üzletben mire oda szállították valamely központi raktárból.Nekem ez a márka nagyon bejött, még a televízióm is SAMSUNG típusú.

Amint már említettem, a technikai ezen belül is az informatika nagyon gyors, rohamos fejlődése megkövetelte,hogy váltsunk, a windows-7 sajnos elavult, a gép folyton kiirogatott mindenféléket.Meguntam és elvittem egy barátomhoz aki rátelepítette  a windows-10 rendszert.Igen ám a 2 GB. teljeítményű gépem ezt nemigen szerette lassú lett,nem az elvárásaim szerint működött a  továbbiakban.

Érdeklődtem ismerősöktől, informatikához értő emberektől és azt az információt kaptam,hogy a gépet bővíteni kell legalább 4 Gb-osra.Mivel nem szerettem volna megválni ettől a laptoptól és bizony az új árai is a legutóbbi 3 évben rettenetesen megemelkedtek úgy döntöttem keresek egy servizet és kibővitettem nagyobb teljesítményűre.

Találtam is egyet, ahol a szerelő közölte vele, hogy megtudja oldani a bővítést, azonban a gép idős korára tekintettel feltétlen szükséges a hőcserélők tisztítása, cseréje a gép belső tisztítása is.A bővítés, tisztítás, windows-10 telepítése összesen 48, 900Ft-ba került.Én ezt sokkalottam és szóvá tettem ismerőseimmel történt beszélgetések során és ebben teljes mértékben egyetértettünk.Más Servizben talán olcsóbban megúszta volna.

Ez még a kisebbik probléma, kifizettem és a gép legalább szépen működött is a windows-10-el.A servíz szolgáltatása azonban mondhatom egyedi és nem mindennapi volt.Feltett egy gépemre egy ikont a Servíz jelével és jelszó megadásávával kapcsolatba tudtam lépni a servízzel.Azt mondta a “szekember”, hogy már nem lessz soha újratelepítési problémám sem ő azt távvezérléssel megoldja nekem, ha erre idővel szükség lessz.Ha bármi probléma jelentkezik ő ezt megoldja annélkül,hogy bekellene vinnem a gépet.Tehát belép a gépembe és azt csinál amit akar.Én laikus hittem neki.Az ikonnal történő segítség kérés nem funkcionált megsem nézte,hogy keresem, ezért telefonon hivogattam és többszöri próbálkozások után segített a problémák elhárításában.Igen ám de olyan terhet rótt rám,hogy havonta aktiválni kelett a windows-10 et mert a gép 3 hét után mindig kiirta,hogy az aktiválás hamarosan lejár.Ez már nagyon zavaró lett számomra.Több hónapig kinlódtam ezzel a problémával.Már ezt nagyon úntam.Sajnos az én hibámból elromlott a billantyűzet.Ablaktisztító spay-t fujtam bele és tönkre ment.Bevittem ebbe a servizbe és azt az információt kaptam, javíthtatlan új billenytűzet kell amit meg is rendelt 20 ezerért és azt igérte pár nap alatt megjön és kicserélni pár ezerért.A gépet azonban tudom használni ha a billenyűzet helyére teszek egy asztali számítógép billenytyűzetet.Szigetelő szalaggal rögzítettem egy lenovo billetyűzetet a gépemre ami több hónapja kiválóan működik.A beépített kicserélésére mindmáig nem került sor,mert a servízbe azt mondták sajnos nincs készleten a gyári lehet hogy akár hónapokokat kell várni mire megjön.Felőlem már jöhet amig ez a gép meglessz kinem cseréltetetm

Ime az összetákolt, de jól működő szeretett laptopom:

Most már tudom,hogy ebben  servízben bizonyára elavult, másolt windows-10-el telepítenek.

Miután a billenytűzet használata ilymódon megoldott lett ismerősöm újratelepítette a gépet és kiválóan működik pár hónapja, remélem így is marad.Nem akarom leirni hol, melyik servizben történt ez velem, de gyalázatos dolog így átverni az embereket.

Önmagáról  Samsung típusu laptopokról kiváló termékértékelést tudok nyújtani, ajánlom másoknak is ezt a márkát.

Még egy kép az enyémről, melynek kálváriáját ismertettem véleményemben.

Ajánlom mindenkinek,hogy mielőtt valamely servizbe vinné a gépét, tájékozódjon,szerezzen információkat az ott végzett munkák minőségéről, az árakról.

Terékértékelésem nem teljeskörü, amint említettem nem vagyok informatikus, a számítógép kezelését is autodidakta módon sajátítottam el.Nekem ez a véleményem!

+1

VÁCI SZÉKESEGYHÁZ

Igaz, csak néhányszor, de amikor Budapesten laktam és Vácott jártam meglátogattam a Váci Székesegyházat is, amely Magyarország harmadik legnagyobb székesegyháza.

Ez az épület, építmény, vagyis a Váci Székesegyház a későbarokk stílusban épült, a francia Isidor Canavale építész vezetésével, tervezésével. A templom építését 1761-ben kezdték meg, és 1777-ben fejezték be. Közben a templomot felavatták, felszentelték, 1772-ben. A templom egy elég nagy építmény, mely méretei miatt is kiemelkedő a magyar műemlékek között. Hetvenkettő méter hosszú, és ötvenöt méter magas.

A Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére szentelt nagytemplom főhomlokzatán a tornyok közötti hat korinthoszi oszloppáros előcsarnok található, mely felett Bechert József váci szobrászművész szobrai láthatóak. Az előcsarnok falán stukkó domborművek találhatóak, amelyek evangéliumi jeleneteket ábrázolnak. A főoltár és a kupola festményét és díszeit a tizennyolcadik. század jelentős, kiemelkedő osztrák festőművésze Franz Anton Maulbertsch készítette. A főoltárkép Szűz Máriának Szent Erzsébetnél tett látogatását, a kupola festménye pedig a mennyország lakóit, az angyalokat, a szenteket, köztük a magyar szenteket ábrázolja.

A főoltárt a hajótól reneszánsz korlát választja el, mely a törökök által elpusztított reneszánsz bazilikából maradt ránk. A kupolát hordozó pillérek lemetszett sarkain, vörös márvány táblákon Forgách Pál, Althann Mihály Frigyes, Althann Mihály Károly és Migazzi Kristóf püspökök arcmását örökítették meg.

Aki hisz Istenben és szokott járni misére, kifejezetten ajánlom a Váci Székesegyház látogatását, hiszen rendszeresen tartanak a Székesegyházban miséket, Istentiszteleteket, házasság kötéseket, keresztelőket, bérmálkozást, elsőáldozást is. Kifejezetten megragadó stílusban, ünnepi hangulatban telnek a vasárnapok, minden tiszteletem az ott miséző, Istentiszteletet tartó papoké.

Ünnepnapokon, kivételes alkalmakkor komolyzenei rendezvényen is részt vehetünk, kivételes akusztikája van a Váci Székesegyháznak, melyben hangversenyeket is tartanak.

Nyitvatartási  idejére jellemző

Nyári időszakban, keddtől szombatig tíz órától tizenkettő óráig, illetve vasárnap hét óra harminc perctől este hét   óráig.

Téli időszakban szombaton és vasárnap látogatható, tíz órától tizenkettő óráig és tizennégy órától tizenhat óráig

illetve Szentmisék ideje alatt. Ajánlom mindenki figyelmébe a Szentmisék látogatását. egyszerűen fantasztikus, felemelő és egyben megnyugtató érzés.

0