Kedves macska!

Azért írom ezt a cikket, mert ha már lehetőség van rá, megosztom az emberekkel, hogy mennyire kedves nekem az említett kisállat: Szeréna.

Kislány koromban nem volt itthon háziállatunk, viszont vidéken, dédimamáméknál annál több: kutya, cica, csirke, kakas, malac, tehén (bár utóbbi csak a szomszédban). Az állatok szeretete már ekkor kialakult bennem, de ez más.

Amikor először megláttam a kiscicánkat, nagyon nyivákolt. Csöppnyi volt még nagyon és mi elvettük az anyacicától, hogy simogathassuk. Hamar beláttuk – nem értékeli még az ily módon kapott szeretgetést. Neki még a mamája kell.

Néhány hét múlva érte el azt a kort, amikor magunkhoz vehettük. Mikor odaértünk, nem láttuk. Ekkor az egyik barátunk mondta: “Nem ő az?”. Megláttam a kisállatot, és azt mondtam, ha nem ő, akkor két cicát viszünk. A miénket, és akit most látunk. Nagyon édesen ült ott a lépcsőn a közelünkben; nyugodtan. Nézett bennünket. Értelem sugárzott a kis szeméből.

Kiderült, hogy ő a mi cicánk: Szerike.

Már a hazavitelkor világossá vált: ő aztán leány a gáton! Hiába kerítettünk el neki egy kis részt, ő hamar átmászott a falakon. Nagyon ügyes volt, már akkor is!

Szeréna igazi kölyökcica! Ha kedve szottyan, végigsétál rajtunk, eldobja magát, s már alszik is. Máskor meg, mint akibe a kis ördög bújt bele végigszalad a szobán, közben ugrabugrál, vadászik. Könnyen feltalálja magát, hiszen olyan játékai is vannak, amikkel egyedül éppúgy képes szórakoztatni magát, mintha mi lóbálnánk neki egy hosszú farkú általam készített egérkét. Így tud játszani csörgős labdával, gombolyaggal, pingponglabdával.

Azonban egy velünk élő állatot nevelni is kell. Össze kell szoknia gazdinak és házi kedvencnek egyaránt. Nem mondom, hogy az elején nem volt mindkét kezem telis-tele karmolásokkal. Természetes, hogy úgy játszott velünk, mint a pajtásaival, így aztán meg kellett tanítani arra, hogy a karmait behúzva játsszon velünk; a játékait viszont kedvére nyúzhatja.

A leleményesség apró jeleit véltük felfedezni viselkedésén, és feltevésünket mi sem bizonyította jobban, minthogy Szeri az íróasztalról – egy, a fajtájához illő nemes mozdulatot bemutatva – képes felugrani a szekrény tetejére. Ekkor jöttünk rá, mennyire szeret a magasban lenni. Odakészítettünk neki egy szép kis dobozkát – azóta az a kedvenc lakhelye, s ha kedve úgy tartja, csak egy egyszerű mutatvány, s már ott is terem.

Szeretni való teremtmény.

Mióta velünk van, tudom milyen szeretni egy állatot. Gondoskodni róla, értékelni a jelzéseit: ő is szeret bennünket.

Mint már említettem, Szeri vagány csajszi. Így nappal produkálja magát, az érzéseit pedig főként éjjel mutatja ki. Nem hagy minket aludni. De nem a rossz értelemben. A közelünkbe férkőzve kényelembe helyezi magát, majd hangos dorombolásba kezd. Párom a Diesel motoros autók hangjához hasonlítja, szerintem olyan, mint a horkolás.

Egyszer éjjel nagyon fájt a hasam, ritkán fekszik rám, de akkor odakucorodott a pocakomra. Nem tudom leírni, mit éreztem abban a pillanatban. Nyomott aprócska súlyával, s dorombolt. Mintha érezné: valami nincs rendben. Ő így segített. Én pedig nyugodt szívvel mondhatom: többet nem is kívántam volna tőle.

A válasz saját kérdésemre: elképesztő, hihetetlen, csodálatos. S még ez is kevés. Talán, mert szavakkal leírhatatlan.

0

Szőke nő és jogositvány!

Szőke vagyok! Ez leginkább akkor feltűnő, ha vezetek. 32 évesen szereztem jogosítványt, de azóta nem vezettem. Az oktatóm türelmes, kedves ember volt, mellettem megőszült. Mikor sikeresen levizsgáztam, elvonult a hegyekbe, egy barlangba, azóta meditál és bogyókat, gyümölcsöket eszik. Tiszta makrobiotika!

A tanulással nincs baj, így a KRESZ-vizsgán még én voltam a királynő,a többi tanuló irigykedve és némi félénk tisztelettel nézett rám. Persze lehet, hogy a korom miatt, a legtöbbnek az anyja lehettem volna.

Fensőbbségem teljes tudatában indultam a rutinpályára, mit lehet még tanítani Nekem? Ekkor derült ki, hogy az elmélet és a gyakorlat elég távol áll egymástól. Hihetetlen, mennyi kütyü van az autóban, hogy lehet ennyifelé figyelni? Az első pár óra után profin kezeltem az ablaktörlőt és a rádiót. A visszapillantót is sikerült beállítani, jól láttam a sminkemet.

Addig-addig gyakoroltam, míg az oktatóm úgy döntött, hogy mehet a vizsga. Utólag, úgy érzem, szabadulni akart tőlem.

A rutinvizsga kevésbé volt sikeres, mint a KRESZ, de sikerült. Persze a fiatalabbak, akiknek a KRESZ-vizsgán még anyakirálynő voltam, már rég a járókelőket riogatták a forgalomban friss jogosítványukkal.

Ekkor jött a forgalom: nem is tudtam, hogy ennyire rosszul vezet mindenki. Őrület, hogy mit művelnek némelyek az utakon, hát nem látják, hogy jövök? Tapasztalatlanságomat nagy sebességgel próbáltam kompenzálni, az oktatóm ekkor vette be a második nitroglicerint. Láttam a Taxi 1. 2. 3.-t, onnan merítettem a vezetési stílust, persze ötvözve a Louis de Funes-filmek apácáival. Hasítottam az utakon, de a többi autósnak ez nem tetszett, és jelezték is felém. Ki csak az öklével, más verbálisan is. Szerintem, csak irigykedtek: szőke a volánnál, és ennyire tud!

Oktatóm nem hűtötte le lelkesedésemet, bár éreztem, hogy végig a féket nyomta és bocsánatkérően mosolygott kifelé az ablakon (vagy vicsorgott). Miután imígyen felkészültem a vizsgára, eljött a nagy nap.

Elindultunk a városba, pár kilométer múlva éreztem, hogy nem gyorsul az autó. Ekkor kiengedtem a kéziféket, szembetűnő volt a változás. Autókáztunk, a két férfi a kocsiban őszülgetett, imádkozott. Jól haladtunk. Tűzött a nap, így hogy is láthattam volna, hogy a távolsági busz elém vág? Az oktatóm a fékre lépett, nekem oda a sminkem, őrület! Nem engedtek át a vizsgán.

Vettem pár pluszórát, és újra nekiindultunk. Egy idősebb vizsgabiztost kaptam, aki már felkészült a halálra. Furcsa volt a közjegyző jelenléte, de elmondták, hogy a végrendelet-készítésénél jó, ha jelen van. A városba most nem mentünk be, pedig imádom a kereszteződéseket, bár a jobbkéz-szabállyal vannak problémáim. Könnyebb lenne, ha tudnám, melyik a jobb kezem.

8 perces, könnyed autókázás után visszatértünk a bázisra. Éppen ideje volt, alig hallottam a rádiót a hátulról felhangzó sikolyok miatt. Milyen labilis emberek vannak! Ez a vizsga sikerült, bár a vizsgabiztos a mentő ajtajában, EKG-re kötve írta alá a papíromat. Azóta nem hallottam felőle, igaz, nem is olvasom az újságban a temetkezési rovatot.

A lényeg, hogy meglett a jogosítványom. Érdekes, hogy a család nem ül be mellém, és a gyerekeket sem fuvarozhatom.

Egy meg nem értett művész vagyok, az utak virtuóza. Miután egyedül nem szeretek utazni, így felhagytam a vezetéssel.

De van jogosítványom, és a képen is jól nézek ki. Ezért már megérte.

0

DR MÁTÉ GÁBOR – SZÉTSZÓRT ELMÉK – A FIGYELEMHIÁNY ZAVAR ÚJ GYÓGYMÓDJA

DR MÁTÉ GÁBOR

SZÉTSZÓRT ELMÉK – A FIGYELMEHIÁNY ZAVAR ÚJ GYÓGYMÓDJA

 

Fantasztikus, csodálatos Dr. Máté Gábor ezen könyve, sokat lehet belőle tanulni a figyelemhiány zavarról és annak gyógymódjáról. Nekem kifejezetten segített előre mozdította fejlődésemet. Nem igazi gyógyszer, de jobb, mint a gyógyszer. Előre mozdítja a fejlődést és erre is fekteti a hangsúlyt. Ugyanúgy szól a figyelemhiányos gyermekek szüleihez, a tanárokhoz és a figyelemhiány tüneteivel küzdő felnőttekhez is.

 

Népbetegség a figyelemzavar és a hiperaktivitás? Vagy csak a gyerekek szenvednek tőle? Honnan ered és hogyan gyógyítható?
A világhírű magyar lélekgyógyász nemcsak magát tartja figyelemzavarosnak, de három gyermekét is hiperaktív figyelemzavarral diagnosztizálták. Nem csoda hát, ha a téma mélyére akart hatolni, meg akarta ismerni a betegség eredetét, hogy közelebb kerüljön a gyógyításához is. A Szétszórt elmék gyökeresen új szemlélettel közelíti meg ezt a sokakat érintő témát, valamint új módszereket is kínál, hogy segítsen azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek nap mint nap meg kell küzdeniük a figyelemzavar és a hiperaktivitás okozta gondokkal.
A Szétszórt elmékben dr. Máté Gábor bebizonyítja, hogy a figyelemzavar nem örökletes betegség, hanem visszafordítható károsodás. Rávilágít, hogy a figyelemzavaros agyban az érzelmek és a figyelem kontrolljáért felelős területek nem fejlődnek ki kisgyerekkorban – és azt is, hogy miért. Megtudhatjuk, hogy élettapasztalatunk pszichológiai “terméke” – már az anyaméhen belül is! -, hogy a figyelmünk elterelhető, hogy gyakran “kikapcsolunk”. A kötet a szülőknek segít megérteni, miért tikkelnek a figyelemzavaros gyerekek, az ezzel a problémával küzdő felnőtteket pedig rávezeti, hogyan értelmezhetik érzelmeiket és saját viselkedésüket.
A Szétszórt elmék reménnyel töltheti el az olvasót, hogy a figyelemzavaros felnőtteknek is jók az esélyei a gyógyulásra. Olyan programot ajánl, amely segítségével gyerekekben és felnőttekben egyaránt előidézhető ez a pozitív változás.


Dr. Máté Gábor 1944-ben született Budapesten. Családjával 1957-ben vándorolt ki Kanadába. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, hét évig volt a Vancouveri Kórház orvosi koordinátora, jelenleg könyveket ír és előadásokat tart szerte a világon. Célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a betegségek tágabb összefüggéseire. Saját családjában két fia és ő maga is figyelemhiány zavarral küzd.

 

Semmi nem lehetetlen, ha igazán akarjuk!

Minden zavar illetve betegség leküzdhető!

0

UGYANAZ E A RUHAIPAR MINT A TEXTILIPAR?

A RUHAIPAR

UGYANAZ E RUHAIPAR, MINT A TEXTILIPAR?

 

A  – sok nő által kedvelt ipar, vagy legalábbis a legtöbb nő által kedvelt ipar – más elnevezésekkel konfekcióipar vagy textilruházati ipar – a ruházati termékek nagyüzemi, általában tömeggyártásban, de legalábbis nagy sorozatokban történő előállítását jelenti. Történelmileg a kézműipari módszerekkel készített férfi-, női és gyermekruhákat előállító szabóságokból, kis varrodákból nőtt ki, az ezekben alkalmazott technológiai eljárások fokozatos gépesítésének hatása alatt és annak eredményeként, amit a városiasodással megjelenő új piaci igények gerjesztettek. A ruhaipar mint iparág fogalma tehát azokat a kisebb-nagyobb gyárakat, üzemeket foglalja magában, amelyek ruházati és más, konfekcionálást igénylő textiltermékek tömeg- illetve sorozatgyártásával foglalkoznak. Annak idején még egyedi darabokat varrtak, egyedi darabokat állítottak elő (ma is van a ruhaiparnak ehhez hasonló, teljesen egyedi darabokat gyártó része, eleme.) ma már a ruhaipar leginkább ( a manufaktúra ipar kialakulása óta leginkább) tömeges ruhadarabokat, ruhaneműket gyárt, tömegeknek szóló ruhadarabok előállításával foglalkozik. Ma ezek a termelőegységek néhány tíztől több ezerig terjedő létszámban foglalkoztatnak munkavállalókat. Mindamellett máig fennmaradtak az egyedi megrendelésre készített ruhákat előállító és ruhajavítással foglalkozó magánvállalkozók, egy vagy egy-két emberrel dolgozó kis szabóságok. Leginkább varrókat, varrónőket és szabókat, szabászokat alkalmaznak ebben a szakmában.

Az összefoglaló statisztika a textilipart és a ruhaipart általában együtt kezeli „textil- és ruhaipar” elnevezéssel, a nem szakértő közönség pedig a két ágazatot egynek gondolja, és amikor a „textilipar” kifejezést hallja, ebbe beleérti a ruhaipart is. Valójában két különálló, bár egymással szoros kapcsolatban álló szakágazatról van szó. A textilipar, amellett, hogy feldolgozásra alkalmas anyagokat (kelméket, a kellékanyagok egy részét, például varrócérnát, bélésanyagokat stb.) szállít a ruhaiparnak, sok más terület beszállítója is (például különféle műszaki és egészségügyi, gyógyászati textíliákat gyárt, gézeket, kötszereket, illetve kendőket is.), a ruhaipar pedig a textilanyagokból a készruházati termékeket (alsó- és felsőruházati cikkeket, sapkákat, szabott kesztyűket, nadrágokat, pólókat, pulóvereket stb…), továbbá ezeken kívül a háztartásokban használt egyéb, szabást-varrást igénylő textiltermékeket (asztal- és ágyneműk, törülközők és más törlőkendők, függönyök, terítők, bútorhuzatok, konyharuhák, kiegészítő és díszítő termékek stb.) állítja elő. Tehát tulajdonképpen a textilipar és a ruhaipar kettő különböző ágazatra oszlik, kettő különböző ágazatot jelent.

A textilipar leginkább a textilek, a textilanyagok szállításával,

Terjesztésével foglalkozik, míg a ruhaipar a

Textíliákból állítja elő a ruhaneműt

Nem vehető egy kalap alá a kettő iparág, ipar ágazat!

0

Az amerikai piacra való befektetés jó lehetősége

Az NVIDIA legutóbbi rekordot döntő teljesítménye után, amelynek köszönhetően részvényeinek árfolyama egy pillanat alatt csaknem negyedével emelkedett, úgy döntött hogy megpróbálkozik a befektetéssel. Hogyan is megy ez az egész – tudtam, hol kezdjem – nem tudtam. Hogy őszinte legyek, egyszerűen nincs időm éjjel-nappal követni a grafikonokat, állandóan tisztázni a dolgokat a brókerrel, rengeteg papírt kitölteni és így tovább. Ezért kerestem a befektetés legegyszerűbb módját. Természetesen megfelelő a feltételekkel/kellő megbízhatósággal. A Vita Markets-et az összes kritérium kombinációjának való megfelelés miatt választottam. Azonnal ellenőriztem a megbízhatóságot: működési engedély, letéti szolgáltatások és így tovább.
És még egy fontos tényező. Engem nemcsak a NVIDIA inspirált, és összességében az amerikai piac érdekelt. Szerb állampolgársággal rendelkezem, de tavaly óta állandó jelleggel Magyarországon élek. Így az utolsó pillanatig nem voltam biztos benne, hogy számlát nyitnak nekem, ezért felvettem a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Elmagyarázták nekem, hogy a számlanyitáshoz elegendő az állandó lakóhelyet igazolni. És egy csomó dokumentum igénye nélkül – egy listát adtak, amelyen különböző lehetőségek közül lehetett választani. Számomra az volt a legkényelmesebb ha bankszámlakivonatot küldök, amely tartalmazza az állandó lakóhelyemet, amit meg is tettem. A dokumentum benyújtása után szinte azonnal megnyitották számomra a számlát.
Tanulmányoztam a témaköri elemző anyagokat, megvizsgáltam az engem érdeklő eszközök grafikonjait. Összeállítottam egy szerintem jól strukturált, meglehetősen diverzifikált portfóliót. Az alkalmazás egyébként nagyon praktikus. A megfelelő eszközök gyorsan megtalálhatók, a vásárlás szó szerint néhány másodpercet vesz igénybe. Minden azonnal megjelenik a portfólióban. Ezután követheti a dinamikát, eladhatja az eszközöket vagy vásárolhat még többet. A pozíciók közül kettő nyereséget hozott. Az egyiknél enyhe hiányosság van. Általában véve a kereskedés, hogy őszinte legyek, nagyon tetszik. A befektetés még érdekesebbnek bizonyult, mint gondoltam 🙂
Természetesen megértem, hogy ehhez is tapasztalat szükséges, hogy még tanulnom kell, meg kell tanulnom újabb eszközök elsajátítását és így tovább. De azt hiszem, ez csak folyamatos gyakorlással lehetséges. Bár a portfólióm értéke őszintén szólva kicsi, és én szabad pénzt fektetek be, de még nem állok készen nagy kockázatot vállalni, és úgy gondolom mindenkinek helyesen kell felmérni az erősségeit, értékelni a képességeit. Érdekesnek találom magát a folyamatot, és az alkalmazás gyakorlatilag minden szervezési problémát kiküszöböl, mert nagyon egyszerűvé teszi a kereskedést.

Előnyök: egyszerűség és a számlanyitáshoz szükséges állandó lakóhely könnyű igazolása.

Hátrányok: eltartott egy darabig, amíg elkértem a bankszámlakivonatot, de ez tényleg semmiség.

0

Kutyák!

Nem védeni akarom azokat a fajtákat, amelyek neve elé ezt a jelzőt teszik, hanem azt szeretném, ha elgondolkoznánk kicsit azon, miért él ez az emberek fejében? Mert ha tragédia történik, akkor elaltatják a kutyát, a gazdáját pénzbírságra büntetik. Ugyanakkor nem a kutya fajtájában kellene keresni a hibát…sokszor a gazdit se ártana megnevelni.

Egy berögzült sztereotípia, ami miatt a shar-pei, a cain corso, az argentin dog, az angol bulldog, a pitbull, az angol, és az amerikai staffordshire terrier, bull terrier, rottweiler, bodeaux-i dog, bull masztiff, úgy szerepelnek a köztudatban, mint vérengző harci kutyák.

Nehéz ezt az előítéletet lerombolni, nem is ez a célom, hiszen már régesrég bebizonyították, hogy minden a gazdik nevelésén múlik.

Mi is körültekintően utánajártunk, mielőtt idehoztunk két Amstaffot.

Sokan azt kérdezték: – Normálisak vagytok??? Hogyan mertek ilyen harci kutyákat négy gyerek mellé vinni???

A válaszhoz tisztázzunk pár dolgot.

Lássuk csak, honnan is ered a fajtájuk.

Ősei Angliából származnak, fontos szerepük volt az amerikai telepesek letelepedésében. És bizonyára sokak megrökönyödésére lesz, de bizony az általános feladatok mellett bébiszitterként használták őket.

A fajta kialakulásánál az egyik oldalon ott van a súlyos izomzatú és egyéniségű bulldog, akit a marhák elfogása,és a viadalok edzettek kemény munkakutyává, a másik oldalon pedig egy vadászeb, a fürge mozgású, élénk idegrendszerű terrier.

A kettő kereszteződéséből, a legjobb géneket örökölve, a bulldog-terrierben egyesült a gyorsaság, kitartás, és hihetetlen erő.

A fizikai erejükön felül a kutya jelleme biztosította a fajta több generáción át vitt sikerét. Ezt vitték tovább a mai Amstaffok.

Már mi is tapasztalhattuk a fajtajellemzőit, hiszen rendkívül barátságos, imádja a gyerekeket, kitartó, nagyon mozgékony kutya. A kan a dominánsabb viselkedésű, viszont meghazudtolják a kinézetük miatt képzelt viselkedésüket, mert sokat eltűrnek a gyerekektől, ugyanakkor óvják, védik őket, de nem úgy, hogy rátámadnak a vélt betolakodóra. Ők így vannak nevelve. Az idegenekkel is barátságosak, kedvesek, szeretnek ismerkedni, és “simit” kunyerálni. Szeretnek játszani, bolondozni, energiájuk szinte végtelennek tűnik. Nagyon kitartóak. Hihetetlen életkedvük rögtön átragad mindenkire, aki a környezetükben tartózkodik.

Nagyon barátságosak mindenkivel – aki a közelükbe merészkedik – de ha olyan helyzet adódik, akkor azonnal szót fogadnak, és engedelmeskednek a parancsnak. Fájdalomküszöbük magas – ha a gyerekek a bőrükbe csimpaszkodva húzzák – nyúzzák őket, rájuk fekszenek, teljes nyugalommal tűrik.

Nagyon fontos volt, hogy kellőképpen szocializálva legyenek, és tudják a helyüket a család falkájában.

Amit még szeretnék kiemelni, az a fajta fizikai adottsága. Azt a hatalmas energiát, ami a kutya birtokában van, ki kell aknázni, edzeni, foglalkozni kell vele. Ennek egy jó módszere a súlyhúzás. Már hosszú évek óta évente több helyen lehet összemérni a kutyák súlyhúzó – képességeit. Csak hogy elképzelésünk legyen a teljesítőképességeikről, egy 20 kg-os kutya képes elhúzni több mint 2 tonnát, de edzéstől és képességtől függően 3-4 tonnát is képesek megmozgatni.

Zárszónak pedig annyit szeretnék megosztani veletek, hogy az Amerikai és Kanadai Állatorvosok Egyesülete támogatna egy jogszabályt, ami a veszélyes ebek tartását korlátozná, amennyiben a törvény NEM specifikusan egy kutyafajtát venne célba. Fajtától függetlenül, a temperamentum teszt döntené el, hogy egy kutya veszélyes vagy nem.

Vagyis ne a fajtájuk szerint ítéljék meg a kutyákat, hanem a vérmérsékletük szerint.

A gazdák felelőssége pedig egyértelmű a kutya támadásoknál. A szocializálás, a nevelés, nagyon fontos lenne, de sokan csak a kedvenc mutogatni való divatkutyát látják bennük.

El kéne jutnunk odáig, hogy felelősséget vállaljunk az állatainkért, akiket családtagként szeretünk.

0

Olaszország-Róma!Vélemény!

Nincs még egy hely a világon, amely vetekedhetne Róma történelmi és kulturális értékeivel. Az ókori maradványoktól a modern metróállomásig közel ezer év telt el, mégis jól megférnek egymás mellet. Ezek felfedezésére csak két nap állt rendelkezésemre, így megfogadtam, még visszatérek.

Eleve a Vatikáni Múzeum megtekintésére szükségem lenne több napra. A pápák rengeteg kincset halmoztak fel az évszázadok során, ezeket több száz, zsúfolásig megtelt teremben állítottak ki. Augustus császár szobra, a Laokoón-szoborcsoport vagy Rafaello Athéni iskolájának megtalálásához külön navigációs rendszert fogok szabadalmaztatni, hiszen majd’ elvesznek a több tízezer műalkotás között. A Sixtus-kápolna is biztosan lenyűgözne mindenkit, ha nem lenne félő, hogy bármelyik pillanatban eltapos a tömeg. A reneszánsz remekek egy kisebb aulának megfelelő helyiségben kaptak helyet, amely alig győzi a turisták áradatát befogadni. Itt ugyanis látogatók ezrei fordulnak meg naponta, csakúgy, mint a szomszédos Szent Péter bazilikában.

A kilométeres sorok látványa először rémületet kelt bennem, aztán számolni kezdem, mikor juthatok be. Az átlagsebességem 1km/ 10 perc volt, ami remek teljesítménynek minősül.

Rögtön a bejáratnál sokkot kapok, és cáfolom a mondást, mert a világ legnagyobb katolikus templomában minden arany, ami fénylik!

A legtöbb kíváncsi tekintet természetesen Michelangelo remekművére, a Pietára tapad, tehát furakodnom kell, hogy én is szemügyre vehessem. A hűvös padokon pedig jól esik megpihenni, amikor a hőmérők higanyszála szinte szétrobban a 40 fokos hőségben.

Innen alig negyed órányi séta következik a tipikus itáliai házak, terek között és máris a Tevere partján találjuk magunkat. Az Angyalvár fenséges épületét ki nem hagytam volna semmi pénzért. Tetejéről az egész várost belátni a Pantheontól egészen az olimpiai stadionig. Innen figyelem a lüktető nagyvárost, amely a tömeg és a forgalom ellenére nagyon is élhető.

A múltból pedig újra a jelenbe csöppenek, bár Magyarországon azt hiszem, még csak a jövő. A metróra várva rádión hallgatom az olasz melódiákat, majd a szerelvényen a legújabb termékek reklámjait zúdítják az utasokra a monitorokon keresztül. Mindezeket meg is vehettem volna a metró- és vasútállomásként, valamint bevásárlóközpontként működő Terminiben, ám gazdasági okok miatt a szuvenírek felé vettem az irányt. Az emeleten járva az egyik sörgyártó által üvegekből épített Colosseumokra bukkantam. Így hirdették ugyanis, hogy ők a Bajnokok Ligája döntőjének főszponzorai. Akciójuk sikeresnek bizonyult, hiszen az esemény után néhány nappal is százak pózoltak a kicsinyített mások mellett.

Másnap aztán teljes valójában mutatkozott előttem az Örök város jelképe. Úgy éreztem magam, mint egy hangya a fa tövében és csak a motozó rendőr hangjára riadtam fel a kábulatból. A monumentális falak között felsejlett előttem a gladiátorok tusája, képzeletben az ókorban járok. Soha nem hittem volna, hogy valami ennyire le tud nyűgözni engem. Az árusoknál rögtön alkudozni is kezdek egy kerámiából készült változatra, végül a kedvezmény mellé ajándékot is kapok. Hiába, ilyenek az olasz férfiak.

Utam a Diadalív mellől a Palatinus felé folytatom, hogy végül a Forum Romanum romjainál időzzek. Nyugodt tempóban szemlélem a több, mit ezer éves maradványokat és közben magamba szívom a buja mediterrán növényzet illatát. Még a kövek is a múlt dicsőségét zengik, s alig akarom elhagyni a helyet, de új élmények várnak.

A Capitoliumnál egy ifjú párt kapok lencsevégre, majd egy partibuszról egy szurkoló kellékeinek elengedhetetlen darabjait dobálják felém. Nem értem, mire ez a nagy felhajtás, én csak Vittorio Emanuel hófehér emlékművét szeretném látni. A dübörgő zene és az ujjongás azonban elvonja figyelmem, majd amikor maga Lance Amstrong teker el mellettem szélsebesen, mindent megértek. Ez a Giro d’Italia befutója, amely akadályok elé állít.

A nehézségeket leküzdve araszolok a Corsón egészen a Pantheonig. De csalódnom kell, esküvő zajlik odabent, esélytelen, hogy bejussak. Ez volt az első és utolsó csalódás, ami Rómában ért. A Piazza Navonán minden bánatom feledésbe merül, és gyönyörködöm a látványban. A pizzériák és kávézók tavernái csábítóak, de pénztárcám nemet parancsol.

A Trevi kút mellett engedek az igazi olasz fagyi csábításának, és mosolyogva figyelem a szerelmespárok andalgását, a turisták izgatott és csodálattal áthatott tekintetét. Itt el is dőlt a végzetem, érzem, még vissza kell jönnöm. Meg is teszem hát, ami tőlem telik. Előkotrom az egyetlen nálam lévő magyar pénzérmét, és bedobom a kútba. Ezt a kötelező fotók elkészítése követi és szívszorongató érzéssel búcsút veszek a lenyűgöző építménytől.

A Spanyol lépcsőnél már az is tudatosul bennem, hogy eljött a búcsú ideje. A szökőkút mellett felidézem az elmúlt két nap kalandjait és elgondolkozom rajta, vajon én miért nem ide születtem. Egyik szemem sír, a másik nevet, de a legenda még az összes ismerőseimnél bevált.

Azóta is gyakran eszembe jut az érme, és gyűjtöm a többit, hogy legközelebb több időm legyen élvezni az édes életet.

0

PUMA MINT SPORTSZERGYÁR

PUMA

MINT SPORTSZERGYÁR

 

A Puma egy német sportszergyártó cég, nagyon jó minőségű ruhákat és sportszereket gyártanak, hazánkban igen elterjedt márka. Gyártanak cipőket, sportcipőket, textíliákat, szabadidős ruházatokat és kiegészítőket is. A cég székhelye a bajorországi  található. A Puma vezette csoporthoz tartoznak a Cobra Golf és stichd márkák. A Puma 2020-ban 5,2 milliárd eurós forgalmával és 78,9 millió eurós nyereségével valamint 14374 alkalmazottjával a , az  és a  után a világ negyedik legnagyobb sportszergyártójának számított. A vállalat a  labdarúgócsapatának 5%-át birtokolja és mezbeszállítója 2012 óta.

Az elődjének számító Gebrüder Dassler cipőgyárat 1924-ben alapította egy testvérpár,  és bátyja, . A folytonos vitáik miatt a második világháború után a vállalkozás felosztása mellett döntöttek. Rudolf a vállalkozását 1948-ban előbb a neveinek kezdő szótagjaiból képezett Ruda névvel jegyeztette be, amit hamarosan Pumára változtatott. Adolf a sajátjának az  nevet adta. A Puma első logója egy nagy „D”-betű közepén átugró  volt, négyzet alapon, a cipőket és öltözékeket díszítő logó és „formacsík” (Formstreifen/Formstrip) 1958 óta van használatban.

A cég főként a labdarúgócipőinek köszönhetően vált ismertté, hozzá fűződik az első professzionális szinten is használható csavaros stoplival ellátott cipők kifejlesztése az 1950-es évek elején. „Formacsíkkal” ellátott cipőkben játszotta mérkőzéseit a 20. század két legnagyobbnak tartott labdarúgója,  és . A minden idők legnagyobb atlétájának tartott  is Puma cipőkben érte el sikereit.

A Puma – és az  – jogelődjének a herzogenaurachi Dassler Testvérek Cipőgyár tekinthető. A Puma-alapító Rudolf Dassler öccse, a cipészmesterséget kitanuló  kezdett el sportcipőket készíteni 1923-ban szülőfalujukban, a Nürnberg melletti Herzogenaurachban, és a következő évben társult be hozzá Rudolf. A fiatal testvérpár 1924-ben jegyeztette be a közös vállalkozást Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Testvérek Cipőgyár; röviden: Ge-Da) a helyi cégjegyzékbe, telephelyként pedig anyjuk mosókonyháját adták meg. 1926-ban áthelyezték a telephelyüket egy közeli épületbe és 26 alkalmazottal napi 100 pár cipőt készítettek. A testvérek között már ekkoriban is adódtak időnként nézeteltérések. A főként az üzleti ügyekkel foglalkozó Rudolf volt az extrovertáltabb kettőjük közül, míg a cipészmesterséget elsajátító Adolf inkább volt introvertált és neki volt a nagyobb kézügyessége is.

1925-től speciális cipők gyártásába kezdtek külön a labdarúgók, és külön a futók számára. Az elsők között voltak, akik stoplikkal látták el a focicsukákat. 1928-ban  viseltek először sportolók Dassler cipőket az olimpián. Dassler cipőkben versenyezve szerzett aranyérmet az egyik első nemzetközi hírnévre szert tett sportolónő,  a 800 méteres futásban. 1931-ben jelentek meg az első teniszcipőik. Az 1936-os olimpián  három pár, külön az ő számára elkészített cipőt kapott ajándékba az őt felkereső Adolf Dasslertől. Úgy tartják, hogy ezeket viselve szerezte a négy aranyérmét.

Adolf és Rudolf Dassler 1933. május 1-én beléptek az -be és később a Nemzetiszocialista Motoros Hadtestbe is. Adolf 1935-től a háború végéig edzősködött a , amivel pártfunkcionáriusnak számított. A második világháborúban a Dassler testvéreké volt a legtovább működő sportcipőgyár Németországban és főleg a Wehrmachtot látta el sportcipőkkel és speciális lábbelikkel. 1943 decemberében fel kellett hagynia a cégnek a sportcipők gyártásával, helyettük a cég mindkét gyáregységében a Schricker & Co.  – másnéven Panzerschreck („páncélrém”) – típusú páncélelhárító fegyvereit szerelték össze (rögzítették a kivető csőhöz az irányzékot és a védőpajzsot ponthegesztéssel). 1942 és 1945 között legalább kilenc kényszermunkást alkalmaztak a cégnél. 

 

Mára már újra sportszer és sport felszerelés gyártó cég lett, igen neves sportolók állnak a puma reklámozásának standja mellé, mind az atlétikában, mind a futásban, úszásban és még számtalan sport területen hordják, viselik mezeiket, logójukat neves sportolók számos országban.  

0

KISKEGYED, SOK NŐ KEDVENC HETILAPJA

Kiskegyed

 

A nők százezreinek

egyik kedvenc hetilapja

A Kiskegyed nem tartozik ugyan kedvenc lapjaim közé, de mostanában hála anyós jelöltemnek hozzá jutottam néhány régebbi számához. El kell ismernem, hogy rengeteg sok hír és kellemes cikkek szólnak benne elsősorban nőknek. Érdekesnek találtam az újságot, így most néhány információ róla:

Az első lapszám 1992. április hetedikén jelent meg.

Az első főszerkesztője Miskolczy Miklós író volt, amely helyet később Bokor Klára foglalta el, ő kapta meg a főszerkesztői szerepkört. Nagyon jó szerkesztő, főszerkesztő, elismerésem neki munkájához. Az első heti harminc ezres példányszám a következő hetekben ugrásszerűen megnőtt. A lap történetében a legnagyobb példányszám az ötszázhatvan-ezer darab volt. 2007-ben kétszázezres példányszámot terjeszt, ez egymillió- kettőmillió olvasót vonz hetente. Annak ellenére, hogy elsősorban nőknek szánt hetilapról van szó, gyakran forgatják férfiak is, ha találnak, látnak benne egy-egy érdekesebb témájú cikket.   2002 óta a magazin főszerkesztője Bokor Klára.

A Kiskegyed célcsoportja igen széles, tizennyolc és nyolcvan- nyolcvanöt éves kor között mozog, elsősorban mindenkinek (is) íródott, íródik, szerkesztődik. Kezdetben klasszikus női hetilap volt, de a fellépő igények és a konkurencia miatt manapság a bulvár nagyobb szerephez jut. A kezdeti sikerek miatt néhány évig nem kellett megújítani profilját. Az első nagy arculatváltásra 1998-ban került sor. Azóta csak kisebb mértékben változtatták meg a tartalmát. A címlapra nagy hangsúlyt fektetnek az lehetséges vásárlók, a kedves olvasók miatt.

Szerkesztőségének húsz állandó munkatársa van, és jelentős számú külsős újságíró dolgozik a lapban. A főszerkesztőnő mellett a kulcspozíciókat férfiak foglalják el, hiszen a férfiaknak mindig fontos szerep jutott a z újságírás területén. Az újság elsősorban bulvár híreket tartalmaz, foglalkozik a hazai és nemzetközi sztárok életével, mindennapjaival, vagy kiemelkedő szerepű, jelentőségi élettörténetével, élet eseményeivel.

A kiadó később megjelentette a Kiskegyed konyhája (mely elsősorban étel recepteket tartalmaz, ételkülönlegességek is szerepelnek benne), A Kiskegyed otthona (mely belsőépítészeti é slakás díszítő elemeket, ötleket tartalmaz), a Kiskegyed recepttár és a Kiskegyed Extra különkiadásokat is.

Kellemes időtöltést jelent ezen újság olvasása, kellemes kikapcsolódást, szórakoztató híreket ígér.

 

Mindenkinek, aki egy könnyed kikapcsolódásra vágyik

Bátran ajánlom ezt az újságot olvasásra!

 

Kellemes kikapcsolódást, kellemes olvasást, kellemes időtöltést kívánok

Minden kedves olvasónak!

0

Paypal fizetés után több pénzt vontak le, mint a vásárolt termékek ára. Reklamáció után csak annyi választ kaptam, hogy jelentsen a bankoknak, aminek kártya letiltás lett a vége. Most se kártyám se pénzem. 😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

Nem ajánlom senkinek. 😡

1. Két terméket rendeltem, ami külön napokon érkeztek. Az olcsóbbról érkezett számla, a drágábbról nem.

2. Sokáig tart, mire panasz esetén felveszik az emberrel a kapcsolatot. Se telefonszám, se e-mailt, csak egy csevegés, ahol az általuk kiválasztott dolgokkal kapcsolatban lehet kérdezni. Kérni kell hogy az ügyfélszolgálat megkeresse, erre 1 napot vártam. Nekem kellett bizonyítanom, hogy több pénzt vontak le, mint amennyit kellett volna, mert a hölgy csak azt látta, hogy mennyiért vásároltam, azt nem, hogy mennyit fizettem. Három napban telt, mire elbírálták, hogy nekem van igazam, amire kaptam egy e-mailt, hogy jelentsem a bankomnak az esetet. Pénzt nem kaptam vissza, sőt, a kártyámat zárolni kellett, e miatt, nehogy újra vonjanak, úgy hogy rohadtúl nem érte meg náluk vásárolni.😡😡😡😡😡😡😡

0