Közzétéve 2021 július, 12 - 18:18
Omega 3
Én a Cali Vita halolaj kapszuláját szoktam szedni mert arról tudom, hogy jó minősége van és milyen sok jó hatása is a szervezetre.
Bár tökéletesen lehet egészséges és kiegyensúlyozott étrendet fogyasztani kizárólag növényekből, vannak olyan alapvető tápanyagok, amelyeket nehezebb elérni a növényi étrendben. Két ilyen tápanyag a jól ismert omega, az omega-3 és a 6. De vajon ezeknek az egészséges zsíroknak mi a jó forrása a vegánok számára?
A zsírokat az étrend-ipar már régóta démonizálta, de a valóság az, hogy ezek nélkülözhetetlen makrotápanyagok az emberi test számos funkciója szempontjából. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak a biológiailag a legjelentősebb zsírok, amelyek mind a sejtmembránok létfontosságú összetevőit alkotják, mind pedig a test egészében zajló számos élettani folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszanak, ideértve a génexpressziót, az idegrendszert és a mi immun és gyulladásos válaszok.
Az omega-3 hiánya rávilágít arra, hogy mindegyikünknek azonosítania kell ezeket az egészséges zsírokat tartalmazó ételeket, és ennek megfelelően kell megpróbálni növelni a fogyasztásunkat. A vegánok sajnos azonban az omega-3 zsírok legtermékenyebb forrása az olajos hal, például a lazac, a hering és a makréla.
Szerencsére vannak növényi eredetű omega-3 források azok számára, akik nem esznek halat. Míg egyes növényi olajok rendkívül gazdagok omega-6-ban, egyesek (például a len- és repceolajok) szintén jó omega-3 források. Ezek csak a töredékét tartalmazzák a többi étolajban található omega-6 mennyiségének.
Lehetséges az omega-3 előállítása sok dió és mag teljes élelmiszer formájából, ahelyett, hogy az extrahált olajokra támaszkodnánk. A len, a chia, a dió és a kendermag jó forrásai.
Számos olyan zöldség is található, amely omega-3-at tartalmaz, igaz, lényegesen alacsonyabb mennyiségben. A leveles zöldek, mint a spenót, a romaine és a rakéta, valamint néhány keresztesvirágú zöldség, például a káposzta, a kelbimbó és a brokkoli, sőt a gyógynövények, beleértve a petrezselymet és a mentát is, mind a forrásai. Noha alacsonyabb az omega-3-tartalom, mint az olajokban, a diófélékben és a magvakban, az omega-6-ban is jóval alacsonyabb, ami elősegíti az előbbi bevitel növelését anélkül, hogy növelné az utóbbi valószínűleg már magas bevitelét.
Nyilvánvaló, hogy tekintettel arra a hatalmas mennyiségű zöldre, amelyet meg kellene enned ahhoz, hogy elérd a minimális napi bevitelt, nem tanácsos kizárólag ezekre a zöldségekre hagyatkozni az omega-3-ban.
Alacsonyabb vérnyomás
Csökkentse a triglicerideket
Érelmeszedés ellen
Csökkenti a rendellenes szívritmus esélyét
Csökkenti a szívroham és a stroke valószínűségét
Megelőzi a szívbetegeknél a hirtelen szívhalál esélyét
Andrea Bóna
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás