Közzétéve 2021 augusztus, 22 - 16:16
GOJI GYÜMÖLCS AMIRŐL CSAK……
Most egy olyan növényről gyümölcsről szeretnék írni amiről
szuperlatívuszokban illik beszélni, nem olyan régen ismerik és
terjedt el Magyarországon
Goji bogyó, a kínai „szupergyümölcs”
Gyorsan tört be Magyarországra és lett közismert a szokatlan nevű
apró, pirosló aszalt gyümölcs, a goji bogyó és a belőle préselt
gyümölcslé. Minden kétséget kizáróan, a goji bogyó egyike lett a
szinte mindenre alkalmas újonnan kitalált gyümölcs-családnak, a
„szupergyümölcsök”-nek, (amelyeket máskor „szuper ételek”-nek is
neveznek) mint a noni, az akai, vagy a hazai fekete bogyós gyümölcsök.
Ezeknek vagy a vitamintartalmát és a tápértékét deklarálják egészen
kiemelkedőnek, vagy az egészségvédelemben és a betegségek leküzdésében
fontosnak tartott más összetevőiket (antioxidánsok, karotinok,
polifenolok) dicsérik. Így lesz hirtelen minden bajra, tápanyaghiányra
megoldás.
Ázsiában honos, de a Föld minden meleg, szubtrópusi területén –
többek között Közép- és Dél-Amerikában, Délkelet-Európában illetve
Észak-Afrikában is – elterjedt, 1-3 m magasra növő, lombhullató, fás
szárú, cserjeszerű, évelő növény. A cserje ágai fiatalon egyenesek és
felállok, majd idősödve ívesen lehajlóak, lehetnek tüskések vagy
tüskementesek. Tarackszerű gyökereiről nagyon sok hajtást hoz. A
termés élénk vörös színű, tojásdad alakú, 1-2 cm nagyságú, édeskés
ízű, húsos bogyó. A növény hazánkban is régóta elterjedt. Az ország
egyes területein régebben sövényként ültették. Rendkívüli ellenálló
képességének köszönhetően egyre nagyobb területeket hódít meg.
Elsősorban vasúti töltések, utak mentén és temetőkben gyakori, egyes
helyeken az eredetileg ültetett csipkerózsát is kiszorítja természetes
élőhelyéről. A növény népies elnevezései (pl. ördögcérna, semfűsemfa,
iszalag) is utalnak szívósságára, illetve habitusára.
Mire használják?
A hagyományos kínai orvoslásban a gyökér kérgét és termését egyaránt
használják. Levelének és magjának alkalmazását is említi néhány orvosi
könyv. Kínán kívül más ázsiai országokban, pl. Vietnámban, Koreában és
Japánban is használják gyógyászati céllal
A bogyókat fogyasztják nyersen és szárított (aszalt) állapotban;
isszák gyümölcsléként, borként vagy teaként. Készítenek belőle
tinktúrát, port és tablettát. Az ajánlott napi adag a szárított
bogyóból 5 és 15 g között változik.
Megjegyezném nagyobb élelmiszer boltokban aszalva kapható, finom
müzlibe keverve
Mit tartalmaz a goji bogyó mitől lesz ilyen szuper?
A termés poliszacharidokban gazdag (23%), emellett találhatók benne
karotinoidok, flavonoidok, vitaminok, aminosavak és illóolaj,a magban
pedig zsíros olaj, illetve szterolok. A termés C-vitamin tartalma 42
mgSegít fenntartani az egészséges keringési rendszert, a látást, a
normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterinszintet enyhíti a
fejfájást és a szédülést./100 g, ami a friss citromban található.
Nekünk van itthon van kertben igaz még nagyon picikék
Ha nem ismeritek érdemes vele megismerkedni,
Most egy olyan növényről gyümölcsről szeretnék írni amiről
szuperlatívuszokban illik beszélni, nem olyan régen ismerik és
terjedt el Magyarországon
Goji bogyó, a kínai „szupergyümölcs”
Gyorsan tört be Magyarországra és lett közismert a szokatlan nevű
apró, pirosló aszalt gyümölcs, a goji bogyó és a belőle préselt
gyümölcslé. Minden kétséget kizáróan, a goji bogyó egyike lett a
szinte mindenre alkalmas újonnan kitalált gyümölcs-családnak, a
„szupergyümölcsök”-nek, (amelyeket máskor „szuper ételek”-nek is
neveznek) mint a noni, az akai, vagy a hazai fekete bogyós gyümölcsök.
Ezeknek vagy a vitamintartalmát és a tápértékét deklarálják egészen
kiemelkedőnek, vagy az egészségvédelemben és a betegségek leküzdésében
fontosnak tartott más összetevőiket (antioxidánsok, karotinok,
polifenolok) dicsérik. Így lesz hirtelen minden bajra, tápanyaghiányra
megoldás.
Ázsiában honos, de a Föld minden meleg, szubtrópusi területén –
többek között Közép- és Dél-Amerikában, Délkelet-Európában illetve
Észak-Afrikában is – elterjedt, 1-3 m magasra növő, lombhullató, fás
szárú, cserjeszerű, évelő növény. A cserje ágai fiatalon egyenesek és
felállok, majd idősödve ívesen lehajlóak, lehetnek tüskések vagy
tüskementesek. Tarackszerű gyökereiről nagyon sok hajtást hoz. A
termés élénk vörös színű, tojásdad alakú, 1-2 cm nagyságú, édeskés
ízű, húsos bogyó. A növény hazánkban is régóta elterjedt. Az ország
egyes területein régebben sövényként ültették. Rendkívüli ellenálló
képességének köszönhetően egyre nagyobb területeket hódít meg.
Elsősorban vasúti töltések, utak mentén és temetőkben gyakori, egyes
helyeken az eredetileg ültetett csipkerózsát is kiszorítja természetes
élőhelyéről. A növény népies elnevezései (pl. ördögcérna, semfűsemfa,
iszalag) is utalnak szívósságára, illetve habitusára.
Mire használják?
A hagyományos kínai orvoslásban a gyökér kérgét és termését egyaránt
használják. Levelének és magjának alkalmazását is említi néhány orvosi
könyv. Kínán kívül más ázsiai országokban, pl. Vietnámban, Koreában és
Japánban is használják gyógyászati céllal
A bogyókat fogyasztják nyersen és szárított (aszalt) állapotban;
isszák gyümölcsléként, borként vagy teaként. Készítenek belőle
tinktúrát, port és tablettát. Az ajánlott napi adag a szárított
bogyóból 5 és 15 g között változik.
Megjegyezném nagyobb élelmiszer boltokban aszalva kapható, finom
müzlibe keverve
Mit tartalmaz a goji bogyó mitől lesz ilyen szuper?
A termés poliszacharidokban gazdag (23%), emellett találhatók benne
karotinoidok, flavonoidok, vitaminok, aminosavak és illóolaj,a magban
pedig zsíros olaj, illetve szterolok. A termés C-vitamin tartalma 42
mgSegít fenntartani az egészséges keringési rendszert, a látást, a
normális vércukor-, illetve az egészséges koleszterinszintet enyhíti a
fejfájást és a szédülést./100 g, ami a friss citromban található.
Nekünk van itthon van kertben igaz még nagyon picikék
Ha nem ismeritek érdemes vele megismerkedni,
FINOM EGÉSZSÉGES
SZUPER
NINCS
EMCIKE
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás