A pitypangméz - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 június, 18 - 12:12

Pitypangméz – amely jótékony hatású gyógynövény virágából készül.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 600 Forint

Sok mindent lehet készíteni az udvarunkban, kertünkben termő növényekből, virágokból. Ilyen pl. a pitypangméz.

A pitypangméznek semmi köze a mézhez, se a méhekhez. Igazából inkább egy nagyon finom, sűrű szörp, ami sokáig eláll, és jótékony hatású gyógynövény virágából készül.

Tegyünk kamránk polcára valami nagyon különlegességet – készítsünk pitypangmézet.

Ezt a szép kis virágot igazából nem pitypangnak, hanem gyermekláncfűnek hívják, de nevezik kutyatejnek, lámpavirágnak, békavirágnak, vagy éppenséggel kikericsnek.

A gyermekláncfű olyan sárga virágú növény, aminek ha letépjük a szárát, fehér, tejszerű nedv folyik ki belőle, és kicsi pitypangkoszorút is lehet belőle készíteni a fejünkre. Gyermekkorunkban sokszor játszottunk vele.

A pitypangméz elkészítéséhez igazából 4 dolog szükséges:

          a pitypang virága

          – víz

          cukor

          sűrű szövésű szűrő, vagy konyharuha

Így készül a pitypangméz:

Én az udvarról és a kertből szoktam szedni a virágot. Trükk, hogy ne mossuk meg a szirmokat, mert  akkor a virágpor jelentős része eltűnik – amely fontos tápanyag és a sűrűségét és elősegíti. A virágokat tegyük a főzőedénybe, és annyi vizet engedjünk rá, hogy ellepje a pitypangokat. Ezután forraljuk fel, s amikor már gyöngyözik a víz és felforr – már el is kell zárni a tüzet, de azonnal. Ekkor a pitypang rendkívül kellemes, édeskés illata elárasztja a konyhát – igazi tavaszi érzést kölcsönöz. A felforralt virágos vizet 24 óráig hagyjuk állni, majd szűrjük le a virágokat, alaposan kinyomkodva a bennük maradt virágport.

A továbbiakban már csak a leszűrt levet használjuk fel – amelyet még egyszer tiszta konyharuhán átszűrünk. A leszűrt folyadékot a tűzhelyre tesszük és kis lángon forraljuk – miközben adagoljuk hozzá a cukrot. Lassú tűzön párolva, ha úgy bugyog, mint a spenót, vagy a sóskafőzelék, akkor már nem kell több cukor hozzá – elkészült a pitypangmézünk.

A legtöbb recept 2 marék virághoz ír egy kilogramm cukrot. Hogyha az állaga mézszerű, nem tévedtünk sokat.

Ezt követően, friss citromlevet csavarjunk bele, és alapos keverés után átszedjük kristálytiszta befőttesüvegekbe.

Légmentesen lezárva akár 2 évig is eláll, azonban annyira finom, hogy ősszel újból készíthetünk egy nagyobb adagot.

A hideg, szürke reggeleken a napfény ízét adja a teának, vagy bárminek, amit ízesíteni szeretnénk vele – ráadásul jótékony hatással van szervezetünkre.

+Erősségek

Nagyon finom, és jótékony hatása van a szervezetre.

Jessyke

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments