Moszkvai őrkutya - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2023 június, 12 - 10:10

Nagyon szép és intelligens kutya

Nekem tetszik ez a nagy testű moszkvai őrkutya. Ő Oroszországból származik és a 20. században tenyésztették ki a bernáthegyi, az orosz foltos kopó és a kaukázusi juhászkutyából. Amikor először megpillantottam azt hittem egy bernáthegyi kutya áll előttem, de aztán jobban megnéztem és látszott robusztussága, mely más kutyákból származó erőssége. Egy óriás kutya hozzám képest, termete, melle mélysége, széles és hosszú elülső része jól látszik. A háta egyenes, erős, széles és izmos. A törzse két oldala kb. egyforma. A dereka rövid, széles, izmos, nem túl kidomborodó. A hasa feszes, a mancsai nagyok és kerekek. Farka magasan tűzött, széles és tömött. Szőre félhosszú, így ápolása viszonylag könnyű. Színe vörös és fehér tarka, sötét szimmetrikus maszkkal.

Jelleme alapján kitartó, szívós, igénytelen és könnyen alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz is. Lelkiállapota alapján kiegyensúlyozott, erős idegrendszerű kutya, de az idegenekkel nagyon bizalmatlan. Nagyon jól tanítható, intelligens és ébersége jó testőrré teszi őt.

A moszkvai őrkutya egy fiatal fajta, mindössze a szovjet korszakra nyúlik vissza és a Moszkva melletti Vörös Csillag katonai telepen tenyésztették ki. A hidegháború idején a szovjet katonai vezetés elhatározta, hogy szükségük van egy olyan kutyára, aki kiválóan őrizhetné objektumaikat és alkalmasak személyi védelemre is. Bár voltak más kutyák is, de azok alkalmatlanok voltak szolgálati kutyának, mert túlságosan önálló jelleműek és ösztönösen cselekvő fajták voltak, és nem feltétlenül követték a parancsot. A kitenyésztés célja tehát az volt, hogy egy intelligens, képezhető kutyát kapjanak, amely a gazdival együtt képes működni minden körülmény között. Persze az sem volt hátrány a szempontjaik alapján, ha kiváló őrző-védő tulajdonságokkal is rendelkezik és fellépése határozott. Az a baj a többi akaratos volt és túlzottan vad. Tehát a keresztezésből létrehozták az őrkutyát, ami minden szempontból megfelelt és az időjárás viszontagságai sem rettentették vissza.

A kitenyésztését Grogorij Pantelenovics Medvegyej tábornok végezte. Gondosan válogatták ki a 3 fajtát, amiből aztán nem egyszerű folyamat árán, de sikerült létrehozni a moszkvai őrkutyát és olyan lett, amilyennek elképzelték. A tenyésztés során, amelyik kutyus nem felelt meg az elvárásoknak Szibériába vitték és ott is maradt örökre. Elmondható, hogy jól sikerült a tenyésztés, mert például a bernáthegyi intelligenciája és gazdaközpontúsága, a kaukázusi juhászkutya ellenálló képessége és kiváló őrző-védő tulajdonsága, valamint az orosz foltos kopó kitűnő szimata és kitartása egyesült az új fajtában. Elmondhatjuk, hogy a fajta olyan jól sikerült, hogy titokban is tartották egy ideig, civil kézbe egyáltalán nem kerülhetett. Katonai parádékon, felvonulásokon és a katonai objektumoknál jelentek csak meg. Amikor a Szovjetunió gyengülni kezdett végre civil kézbe is kerültek az első példányok. Magyarországon 1986 óta van moszkvai őrkutya.

+Erősségek

erőteljes megjelenésű

masszív felépítésű

erős az izomzata és a csontozata

szőrzete erős, testhez simuló és sűrű

kiemelkedő intelligenciája van

kitűnő őrző-védő

gazda parancsait megvárja türelmesen

Csak akkor ugat, ha nagyon szükséges, általában nem szereti hallatni a hangját.

-Hátrányok

bizalmatlan természetű

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments