Közzétéve 2023 június, 04 - 18:18
A magyar konyha elmaradhatatlan része
70 éves múltra tekint vissza a Vénusz étolaj, s nem véletlenül a magyar konyhában a főszereplő. A Vénusz 100%-ban napraforgóból készült, kizárólag gondosan válogatott napraforgómagokból első préseléssel kinyert olaj, amit aztán természetes eljárással, fizikai módon finomítják és szűrik. A gyártó ajánlja sütéshez, főzéshez, salátákhoz, majonézhez, különféle mártásokhoz, pácok elkészítéséhez. Sütéskor nem szabad hevíteni az olajat 175 Celsius fölé, használat után pedig csak hidegen szűrjük át. Legalább 5x használható fel és utána le kell cserélni. Közvetlenül napfénytől érdemes védeni és szobahőmérsékleten kell tárolni.
Eleinte a bőr- és gyapjúfeldolgozásban használták. Étkezési célokra csak a 19. század eleje óta veszik igénybe, de eleinte igen korlátozottan. A 20. század elején az olaj többségéből szappant főztek vagy festéket gyártottak, élelmezési felhasználása az 1940-es években vált tömegessé. Korunkban nagyobbrészt étolajként hasznosítjuk, de a margarin és a szappan gyártásának is fontos alapanyaga. Az előállításakor visszamaradó extrahált darát fehérjedús takarmányként állatoknak adják. Felhasználják a gyógyászatban is a finomított napraforgóolajat kenőcsök és emulziók alapanyagaként. A népi gyógyászatban pedig a nehezen gyógyuló sebek és a száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták.
Alacsony hőmérsékleten hidegen sajtolják és szűrés során extra szűz minőségű olajat kapnak. A hagyományos és kíméletes előállításnak köszönhetően a vitaminok és ásványi anyagok természetes és gazdag tárháza van az étolajban. A napraforgó magja esszenciális zsírsavak, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok természet adta forrása, a hidegen sajtolás során pedig mindezek megmaradnak, egészséges táplálkozásunkhoz hozzájárulnak.
A hidegen sajtos napraforgó olaj néhány elismerten jótékony összetevői és tulajdonságai a következők:
– Lecitin csökkenti a koleszterinszintet.
– A kolin hozzájárul a szellemi frissesség, memória megőrzéséhez.
– A karotinoidtól kapja gyönyörű, élénk színét, amely amellett, hogy napsárgára festi olajunkat, jótékonyan hat a bőr, haj és köröm állapotára is. A népi gyógymódok szerint a napraforgóból készült olaj alkalmas sebek és a száraz bőr ápolására is, ezért nem véletlen, hogy sokszor szerepel kozmetikumok, gyógyhatású krémek alapanyagaként, illetve szappankészítők is gyakran alkalmazzák.
– Magas E-vitamin tartalma által, amely kiváló antioxidáns is késlelteti a sejtek öregedését, látásunkra, ereinkre, szívünkre, bőrre rendkívül kedvezően hat. Két evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj elfogyasztása fedezi a napi E-vitamin szükségletet.
Figyeljünk oda, hogy a gyártó nem ajánlja majonézzel vagy mustárral, citromlével, valamint egyes édesítő szerekkel (pl. eritrit) keverni. Együttes használatuk során kellemetlen, keserű ízt okozhatunk ételeinkben.
Nagyon tudom mindenkinek ajánlani a konyhánkból nélkülözhetetlen termék.
Többször felhasználható
Buksika
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás