Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

A sokrétű élesztő

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 200 Forint

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag – nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű, mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek hatására a cukor alkohollá és szén-dioxiddá alakul, vagyis alkoholos erjedés következik be. A keletkező szén-dioxid lazítja, felfújja a tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét. Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfoglalnia a gyógyító étrendben. Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.

Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre. Kitűnő fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek, időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Azonban tartalmazza az összes főbb B-vitamint. Kitűnő szerves vasforrás, de megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kén is.

 

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk a pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság mint némelyik gyógyszer. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert a bőrregeneráló hatása óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel serkenti a hasnyálmirigy működését is.

Az élesztő néhány áldásos hatása:

– rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet, jótékony hatására visszafejlődik a köszvény, enyhítheti az ideggyulladással járó fájdalmakat,szabályozza az emésztést, segít a székrekedésben és gyomorégés ellen,csökkenti a stressz hatást, serkenti a hasnyálmirigy működését, támogatja a vörösvértestek képződését, erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét, csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást, megszüntetheti az ekcémás panaszokat.

 

Amennyiben folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így számos kalóriától szabadulhatunk meg,

– egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt eltünteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat.

Az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a kockaélesztő használata megfelelő. A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra!!!

Az élesztő magában is fogyasztható.

Az élesztő nyersen a B-vitamin és a nátrium és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, – májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyreállítja a normális bélműködést.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk, próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra érdemes fogyasztani. Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

 

Mivel könnyen elérhető és olcsó termék, – ráadásul a nyersen történő fogyasztása rendkívül egészséges, ajánlható mindenkinek kockázatmentesen. 🙂

Nekem a kozmetikusom ajánlotta, – bevált. 🙂

 

 

 

 

+Erősségek

Könnyen elérhető

Gazdag vitaminforrás

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+4

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments