Közzétéve 2023 április, 16 - 12:12
Puffadás és egyéb bélproblémák természetes gyógyszere
Ár : 200 Forint
A Köménymag, mint béltisztító
A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, szinte minden háztartásban megtalálható, számos ételt ízesítünk vele. Mindemellett olyan jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik ez az apró mag, hogy természetes gyógyszerként is alkalmazhatjuk.
Délnyugat-Ázsia területéről származik, illetve a Földközi-tenger partvidékéről eredeztethető. Világszerte elterjedt növény, mely jól alkalmazkodott a szélsőséges természeti viszonyokhoz, ezért is termesztik nagyon sokfelé és ennek köszönheti kedvező árát is.
Növénytanilag az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kömény legértékesebb része az apró, aromás magja. Rokonjai közé tartozik a apor, az édeskömény, a római kömény és az ánizs is. Megtalálható benne szinte minden vitamin, A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz.
A fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik. Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz, de számottevő mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti.
A jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon nevű, vízben nem oldódó vegyület a felelős. A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük!!!
A köménymag gyógyászati hatásai:
A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorol igen kedvező hatást. Étvágygerjesztőként és görcsoldóként éppúgy bizonyított már a köménymag, mint szélhajtóként, – ezért gyakori összetevője méregtelenítő, puffadás gátló vagy épp görcsoldó teakeverékeknek.
A köménymagból magunk is egyszerűen készíthetünk teát. ½ teáskanál kissé összetört köménymagot (így ugyanis gyorsabban felszabadul a magok értékes beltartalma) 2 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10-12 percet hagyjuk állni, majd leszűrve, lassan kortyoljuk. Meglepően gyors és hatékony segítség emésztési problémák esetén.
A köménytea azonban nemcsak ilyen gondokra jelenthet megoldást, hanem a bakteriális eredetű, megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes kipróbálni a köményteát. Nagymamáink, dédanyáink nem véletlenül hittek a csodatévő erejében, és köménymagos tojás levest készítették betegség idején, sőt kifejezetten ajánlották gyenge gyomorra. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre. Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, lábadozáskor készített leves, de sokan aromái miatt is igen kedvelik.
Egyszerű köménymagleves
Hozzávalók:
2 dkg zsiradék
1 csapott evőkanál (2 dkg) liszt
1,5 liter víz
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
só és frissen őrölt fekete bors – ízlés szerint
A tálaláshoz:
pirított zsemlekocka
Elkészítés: A zsiradékot felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kissé pirítjuk, de csak addig, amíg a köménymagok illatozni kezdenek, hozzáadjuk a paprikát, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Forrás után 1-2 percig főzzük. Tálaláskor pirított zsemlekockát kínálhatunk hozzá.
De készíthetünk köménymagos tojás levest is, – szintén egyszerűen elkészíthető és rendkívül tartalmas gyógyító leves. A legegyszerűbb módja a kömény hatásának fokozásához, ha a levest az alábbiak szerint készítjük el:
A felhevített zsiradékba egy csapott kávés kanálnyi köményt szórunk és megforgatjuk benne. Majd felengedjük 1 liter vízzel és hagyjuk főni kb 10 percig, amíg a köménymagban lévő illóanyagok a vízben eloldódnak. Ekkor teszünk bele sót, fekete borsot és fűszerpaprikát is- ízlés szerint.
Ezután már csak a feltört tojásokat kell belecsurgatni a köményes alaplébe folytonos, de óvatos kevergetés mellett, – hogy a sárgája egyben maradjon, de a fehérje darabokban terüljön el a levesben. Ez kb percet vesz igénybe. Elzárjuk a gázt. Hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket, s ha fokozni szeretnénk a gyomor – és a bélrendszerre gyakorolt pozitív hatását a levesnek, akkor tegyünk bele egy kevés almaecetet is.
Puffadásra azonban érdemes natúr köménymag- teát fogyasztani a fentebb leírtak szerint. A legolcsóbb és leghatékonyabb gyógyszermentes módja a beleink egészségének karbantartásához 40 év felett. 🙂
Természet patikája
Ízletes
Nincs
Bondár Dinda
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás