Közzétéve 2023 február, 15 - 9:09
Természetes háztartási -és konyhai alapanyag
Ár : 1050 Forint
Almaecet
Az almaecetet évszázadok óta használják természetes gyógyszerként különböző egészségügyi problémák kezelésére, továbbá fertőtlenítőnek és tartósítószerként. Az almaecet nemcsak olcsó és mindenhol elérhető, hanem elképesztően sokoldalúan felhasználható. Ha belsőleg alkalmazod, a fogyókúrádat is támogatja, – külsőleg pedig a bőrödet is széppé teszi, de számos más alkalmazási területe is ismert.
Az almaecet áldásos hatásai
Diétához: Segíti az emésztést úgy, hogy fokozza a gyomor savtermelését. Előnyei közé sorolható még, hogy segíti a fogyókúrát. Az almaecet diéta lényege, hogy minden étkezés előtt negyed órával igyál meg egy pohár felhígított almaecetet. Három deci vízhez keverj egy evőkanál almaecetet, majd minden étkezés előtt idd meg.
Fogfehérítéshez: Keverj össze egy kevés szódabikarbónát almaecettel és dörzsöld a fogaidra. A rossz leheletet is megszünteti, csak öblögess egy evőkanál almaecettel. A benne található ecetsav elpusztítja a szájban lévő baktériumokat, így semlegesíti a rossz leheletet.
Ha egészséges hajat szeretnél, keverj össze 2 evőkanál almaecetet negyed liter vízzel, majd dörzsöld be vele a hajad. Ha korpás fejbőrrel küzdesz, arra is jó hatással van ez a keverék.
Az almaecet külsőleg alkalmazva a bőrödet is feszesíti, az almaecet savtartalma ugyanis nem borítja fel a bőr természetes pH-egyensúlyát, nem károsítja a bőr savas rétegét, miközben eltávolítja a felesleges zsírt a bőrfelszínről. Pattanások ellen is jó, mert antibakteriális tulajdonságai nem engedik, hogy a pórusok begyulladjanak.
Gomba ellen is hatásos, lábfürdőt is készíthetsz belőle.
Az almaecet készítése házilag nagyon egyszerű, mindösszesen 3 hozzávaló, minimális munka, és néhány hét türelem szükséges hozzá. A sütéskor, főzéskor keletkező almahéjat, almacsutkát ne dobd ki, ezek is felhasználhatóak az almaecet készítéséhez, mely egy sokrétűen felhasználható alapanyag. Nézd csak, milyen egyszerű az elkészítése. Hozzávalók: Egy 5 literes üveg megtöltéséhez kb. 2 kg alma és 2 liter víz szükséges, géz, vagy vászon a lefedéshez.
Elkészítés: Az almát vágd össze kisebb darabokra. A szépséghibás almákat nyugodtan használhatod almaecet készítésére, viszont a romlott, penészes almákat már ne! Az alma héja, magháza is mehet bele, sőt, ha csak ezekből készíted, az is tökéletes lesz, így a hámozásból származó hulladékot is fel tudod használni. Egy széles szájú befőttesüveget tölts félig, háromnegyed részig az összevágott almával (héjjal, magházzal). Literenként 10 dkg cukrot vagy mézet oldj fel meleg vízben, majd öntsd rá a gyümölcsre úgy, hogy az elfedje, és az üvegnek legalább ¼ része maradjon üresen. Az alma az erjedés során fel fog emelkedni, ha nincs neki elég hely, kifolyik az üvegből. Fedd le az edény száját egy vászondarabbal, sűrűbb szövésű gézzel! Úgy zárd le, hogy könnyű legyen levenni és visszatenni az anyagot, mert 2 héten keresztül 1-2 naponta meg kell keverni. Helyezd az üveget 18-25 fokos helyiségbe. A keverés fontos, mivel az alma fel fog jönni az üveg tetejére, és így elkerülhető a penészesedése. Amikor erjedés lezajlott, az alma leülepszik az üveg aljára. Ekkor szűrd le a levet és töltsd vissza az elmosott üvegbe. Ekkor erjed az ecetsav. Fedd le ismét egy vászonanyaggal, és 3-4 héten keresztül hagyd háborítatlanul. Ez idő alatt nem kell semmit hozzáadni, nem kell megkeverni sem. Kb. 4 hét alatt elkészül az almaecet, – szűrd le ismét. A leszűrt almaecetet üvegekbe töltve, lezárva tárolhatod.
Ezzel az eljárással készült legerősebb ecet körülbelül 14% ecetsavat tartalmaz.
Készítsd el Te is, vagy ha nincs ehhez türelmed, elérhető áron megvásárolható bármelyik élelmiszerboltban. Valóban nagyon hatásos és természetes háztartási –és konyhai alapanyag.
Természetes alapanyag, a szervezetet lugosítja, olcsó
Kissé kellemetlen íz
Bondár Dinda
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás