Közzétéve 2023 február, 02 - 9:09
Tejszínes-tárkonyos raguleves-finomság a borongós téli napokra.
Ár : 3000 Forint
A leves nagyon fontos étel az életünkben. Sokszor nehéz rátalálni, és változatossá tenni a leveseket, mert mindig kell, hogy rendelkezésre álljon. Időnként eszembe jut a gazdag tejszínes-tárkonyos raguleves, amelynek fő alapanyaga nálunk a csirkemell. Nagyon finom és nagyon laktató leves, amelyet mindenki szeret.
A receptjét szeretném leírni, ahogyan én szoktam elkészíteni.
Hozzávalók:
Csirkemellfilé /1 kg-ot szoktam felhasználni/
1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa
1/2 fej zeller, 30 dkg zöldborsó
1 evőkanál olívaolaj /vagy zsír, vagy napraforgó olaj/
Só, bors /ízlés szerint/
1 kávéskanál szárított tárkony
3 dl tejszín, kevés liszt
2,5 liter húsleves /kockából is jó elkészíteni/
1 teáskanál citromlé
A leves elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
A csirkemellet megmossuk és 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert megpucoljuk és felkarikázzuk , a zellert kockázzuk.
A felaprított vöröshagymát az olívaolajon megpirítjuk. Amikor üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről és utána hozzáadjuk a borsot és a fokhagymát is. Jól átkeverjük és beletesszük a felkockázott csirkemellet. Ezután visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is. Közben egy kis levet is fog engedni, ezért a fokhagyma sem fog megégni. Amikor a hús kezd puhulni az egészhez beletesszük a sárgarépát, fehérrépát, zellert, zöldborsót – s így is kicsit pirítjuk még. Majd hozzáöntjük a húsleves alapot /ha kell még vizet tehetünk bele/. Megsózzuk, beletesszük a tárkonyt és az egészet puhára főzzük.
Közben habarást készítünk a tejszínből, a kevés lisztből és a citromléből.
Amikor a hús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínes habarást, ha kell még vízzel hígítjuk. Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk. Én még kevés citromlevet is szoktam beletenni.
A tárkonyos raguleves bármilyen húsból elkészíthető, de a csirke és pulykamellből készül el a legegyszerűbben. A sertés és különösen marha- és vadhúsok esetén a zöldségeket csak később tesszük bele a levesbe, amikor a hús elkezdett már puhulni. A sertéshúst legalább háromnegyed órán át önmagában főzzük, míg a marhahúst, vadhúst minimum 2 órán át.
Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyanúgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér, vagy tarka borsot is. Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés chilit, vagy chayenne borsot.
Arra figyeljük, hogy a tejszínes habarást csak a legvégén tegyük bele a levesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezen tud megpuhulni.
A tejszínes-tárkonyos raguleves nagyon finom és tartalmas egytálétel.
Jó étvágyat kívánok.
Nagyon laktató és finom.
Jessyke
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás