CSIRKEMÁJAS RIZOTTÓ - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2022 április, 25 - 14:14

CSIRKEMÁJAS RIZOTTÓ

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 3000 Forint

Egyik kedvenc tápláló, finom és ízletes főételem a csirkemájas rizottó. Egy nagyon finom, tápláló, ugyanakkor kalória tartalma és fehérje tartalma miatt fogyókúrázóknak, sportolni vágyóknak is ajánlott főételről van szó. Elkészítése körülbelül negyvenöt percet, háromnegyed órát vesz igénybe, (ez nálam az előkészületekkel együtt ki szokott tolódni egy órára is). Elkészítése egyszerű, ára nem túl költséges (a csirkemáj és a rizs ára sem tartozik a legdrágább ételek közé, bár a mai világban már sajnos nem is olcsó), nem tartozik a drága ételek közé.

 

Hozzávalók kettő adag elkészítéséhez a következők:

 

–          Harmincöt dekagramm rizottó rizs

–          Ötven dekagramm csirkemáj

–          Egy teáskanál kacsazsír (de ez lehet malac zsír is)

–          Másfél liter alaplé

–          Egy darab hagyma

–          Kettő gerezd fokhagyma (valaki szereti, kedveli a hagymás ízeket az tehet bele több hagymát és fokhagymát is.)

–          Tíz dekagramm vaj

–          Másfél deciliter fehérbor

–          Ízlés szerinti só és bors

Elkészítése pedig így történik:

 

Első lépésben daraboljuk, szeleteljük fel a csirkemájat, körülbelül egy centiméter vastag csíkokra, de ez ízlés szerint lehet kisebb is. (minél kisebb annál jobban átfő, de ajánlott az egy centiméter, hogy ne essen apró darabokra.)

 

Második lépésben

Felaprítjuk, felkockázzuk a hagymát, majd a csíkokra vágott csirkemájat a felaprított hagymával együtt megpirítjuk a kacsa (esetleg malac) zsíron. (Lehet növényi eredetű zsír is, de azokhoz nem értek.)

 

Harmadik lépésben, ha már a csirkemáj jó alaposan megpirult, megborsozzuk, ráöntjük a fehér bor felét, majd pároljuk meg a májat addig, amíg a bort felszívja. (Ha nem szeretjük az alkoholt, tehetünk helyette fél deciliter vizet is, de a bortól ízletesebb lesz. Ebben az esetben is addig pároljuk a májat, amíg a folyadékot teljesen felveszi.)

 

Negyedik lépésben a rizottó rizst egy lábasban addig pirítjuk egy teáskanálnyi vajon, amíg átlátszó nem lesz. Piríthatjuk természetesen margarinon, kacsa vagy malaczsíron is. Az, hogy a rizs átlátszó legyen, körülbelül három-négy percet vesz igénybe. Hozzáadjuk a maradék fehérbort, (vagy ha nem szeretjük az alkoholt, felöntjük vízzel), és egy merőkanál alaplevet adunk hozzá. Majd hozzáadunk egy kis vajat, vagy margarint is.

 

Ötödik lépésben pedig a majdnem megfőtt rizshez hozzáadjuk a maradék alaplevet, a csirkemájat, és a zúzott fokhagymát is. Megsózzuk és készre főzzük.

Pirított petrezselyemmel, sajttal, parmezánnal tálaljuk, esetleg adhatunk hozzá őrölt paprikát vagy snidling hagymát is.

 

Jó étvágyat kívánok ehhez az ízletes, ínycsiklandó főételhez!

+Erősségek

finom és egészséges

-Hátrányok

nincs ilyen

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

CSIRKEMÁJAS RIZOTTÓ fotók

2022.05.10

Zöldséges-sajtos töltött patisszon!

Most egy finom laktatós,egészséges étel recepjét írom le véleményemben! Én és családom is nagyon szeretjük, havonta egy alkalommal elszoktam készíteni.Nem túl munkaigényes,és nem túl költséges. ...