ARANYGALUSKA A DESSZERTEK KIRÁLYNŐJE - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2022 április, 20 - 16:16

ARANYGALUSKA A DESSZERTEK KIRÁLYNŐJE

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 4500 Forint

Amikor párom haragszik rám valamiért, vagy amikor éppen a kedvében akarok járni, akkor szoktam készíteni aranygaluskát, ami a kelt tészták királynője! Elkészítése körülbelül két órát vesz igénybe, de nem kell ennyit foglalkozni vele, hiszen a két óra legnagyobb része az aranygaluska kelésével és sütésével telik el.

Kétszer fél órát kel kelni hagyni és egyszer fél órát sütni, így a dagasztás és nyújtás mindösszesen fél órát vesz igénybe.

Aki nem szereti a vanília sodót, az készítheti meggyes, vagy málnás esetleg csokoládés pudinggal is, de mi nagyon szeretjük a vanília ízét.

Elkészítése körülbelül százhúsz percet vesz igénybe és egy kicsit rafinált is, ára átlagos (bár a diót érdemes háznál venni, mert bolti ára elég magas.)

Hozzávalók 6 adag elkészítéséhez:

A tésztához:

  • ötven dekagramm liszt
  • kettő dekagramm élesztő
  • hét dekagramm puha vaj
  • három deciliter tej
  • egy evőkanál kristálycukor
  • egy csipet só
  • kettő darab tojássárgája
  • egy evőkanál vaj

A szóráshoz:

  • harminc dekagramm darált dió
  • tizenöt dekagramm kristálycukor
  • tíz dekagramm olvasztott vaj

A vaníliasodóhoz:

  • hét deciliter tej
  • négy darab tojássárgája
  • egy rúd vanília (vagy vanilin cukor)
  • hat dekagramm kristálycukor
  • egy evőkanál liszt

Azoknak a személyeknek, akik glutén, tojás, tej, vagy diófélékre allergiásak nem ajánlott az aranygaluska.

Elkészítése pedig a következőképpen történik:

Első lépésben

Melegítsünk, langyosítsunk fel tejet, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd futassuk fel élesztővel.

Második lépésben

A lisztet, a sót és a maradék cukrot tegyük egy tálba, készítsünk a közepébe mélyedést, amibe a tojássárgákat tesszük és elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet is. Robotgéppel, vagy akár kézzel feldagasztjuk a tésztát, fokozatosan hozzáadva a puha vajat, amit a tésztájához szántunk. Vigyázzunk arra, hogy rendesen felvegye a liszt a vajat, és csak utána adjuk hozzá a következő darabka vajat. Miután az összes vajat hozzáadtuk, gyúrjuk ki szép hólyagosra a tésztát.

Harmadik lépésben:

Ezután a tésztát tegyük egy kilisztezett kelesztő tálba, ahol egy óra alatt körülbelül a duplájára dagad. Ezt a tálat érdemes takaró alá, jó meleg helyre tenni, amíg kel a tészta. Vigyázzunk arra, hogy a tál jól le legyen zárva.

Negyedik lépésben:

Ha megkelt a tésztánk, óvatosan borítsuk ki, lisztezett asztalra, gyúródeszkára, kézzel lapogassuk el ujjnyi vastagra, és egy pici pogácsaszaggatóval szaggassunk kis gömböket belőle. (lehet akár egy pohár aljával, vagyis szájával is, ha nincs pogácsaszaggatónk.)

Ötödik lépésben

Kenjünk ki egy sütőtálat, vagy tortaformát vajjal, majd a kiszaggatott tésztákat helyezzük bele. Kenjük meg a tészta darabok tetejét vajjal, majd szórjuk meg darált dió és cukor keverékével. Ne sajnáljuk, adjunk neki rendesen.

És végül készítsük el a sodót is:

Amíg sül az aranygaluska, készítsük el a sodót. Ehhez a tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjaival (vagy vanilin cukorral), ha az nincs, akkor vaníliapasztával, majd vegyük le a tűzről. Egy másik lábosban keverjük ki a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként adjuk hozzá a vaníliás tejet, közben folyamatosan keverve. Kis lángon sűrítsük be egy kicsit, de nem kell annyira, mintha pudingot főznénk. Várjuk meg, amíg a kész aranygaluska (vagyis kisül), majd tépjük szét és adjuk hozzá a vanília sodót.

+Erősségek

NAGYON FINOM ÉS ÍZLETES

-Hátrányok

GLUTÉN, TOJÁS, TEJ ÉS DIÓ ALLERGIÁSOKNAK NEM JÓ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments