Szentjánoskenyér, karob - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Egyéb termékek

Közzétéve 2022 március, 30 - 11:11

Mi az a karobpor?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 12816

Mi az a karobpor?

A karobport a szentjánoskenyérfa termésének magjából állítják elő, szárítással és őrléssel. Színében és állagában nagyon hasonlít a kakaóra, ezért legfőképpen ennek helyettesítésére használják.

A kakaóval ellentétben a karobpor nem okoz problémát a házikedvenceknél, ezért gyakran használják jutalomfalatok készítéséhez is.

Kalóriaszegényebb, zsírszegényebb a kakaónál, és szinte bármely alternatív étrendbe beilleszthető. Belőle készül a hamis csokoládé, ami azonban sokkal finomabb, mint ahogy elsőre hangzik.

A karobot a szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő, mely főként Kis-Ázsia területén őshonos, de mára elterjedt szinte az egész Mediterráneumban, így Európában is. Természetes környezetében a fa akár a 20 méteres magasságot is elérheti. Termése a 20 cm hosszú, banán alakú, lapos, először zöld, majd sötétbarna színű szentjánoskenyér, mely darabonként 12-12 magot rejt.

A karobpor ezeknek a kiszárított magoknak az őrlésével készül, s nagyon hasonlít a kakaóporra, kiváló alternatívája, mégis, bizonyos szempontból jobb nála, hiszen nem tartalmaz theobromint (ez olyan, mint a koffein), így megkíméli szervezetünket egy felesleges stresszforrástól. A magok mintegy 90%-ban galaktomannokat tartalmaznak, de emellett a cellulóz, pektin is a részük, ízük épp ezért inkább édeskés, nem pedig keserű. Tökéletes megoldás lehet allergiások számára, gluténmentes, és semmiféle adalékanyag nincs benne, ha minden jól megy, csak szárítják, pörkölik, darálják és csomagolják

A karobalapú készítményeknek káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Használjuk úgy, mint a hagyományos cukrozatlan kakaóport, de mivel nem olyan tömény, érdemes másfélszeres mennyiséget használni belőle ugyanannak az ízélménynek az elérése érdekében.

Jelentőség, hatások:

A karobpor, a kakaóval ellentétben nem tartalmaz koffeint és teobromint, amelyek kellemetlen hatással lehetnek az arra érzékenyekre. A karob nem izgatja, inkább nyugtatja az emésztőrendszert, ezért hasmenés esetén segíthet a tünetek enyhítésében. A karobpor íze édesebb, mint a kakaóé.

A karobpor rosttartalma igen jelentős és zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a kakaópornak, ezért fogyni vágyók inkább ezt válasszák, ha könnyű desszertet szeretnének készíteni.

A karobpor antioxidánsokat is tartalmaz, illetve fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, magnézium, cink.

A karobpor gluténmentes.

Felhasználás:

A karobpor 1:1 arányban alkalmas a kakaó helyettesítésére szinte bármilyen receptben, akár nyersen, akár hőkezelt formában.

Összetevők: karob

Tápanyagtartalom (100 g-ban):

Energiaérték: 1529 kJ / 355 kcal

Zsír: 4 g

– amelyből telített zsírsavak: 1 g

Szénhidrát: 84,26 g

– amelyből cukor: 38,14 g

Fehérje: 4,87 g

Só: 0,017 g

Száraz, hűvös helyen tartandó!

Származási ország: Spanyolország.

Gluténmentes

+Erősségek

Helyettesít,olcsó!

-Hátrányok

Nincs

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments