Közzétéve 2022 március, 30 - 11:11
Mi az a karobpor?
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 12816
Mi az a karobpor?
A karobport a szentjánoskenyérfa termésének magjából állítják elő, szárítással és őrléssel. Színében és állagában nagyon hasonlít a kakaóra, ezért legfőképpen ennek helyettesítésére használják.
A kakaóval ellentétben a karobpor nem okoz problémát a házikedvenceknél, ezért gyakran használják jutalomfalatok készítéséhez is.
Kalóriaszegényebb, zsírszegényebb a kakaónál, és szinte bármely alternatív étrendbe beilleszthető. Belőle készül a hamis csokoládé, ami azonban sokkal finomabb, mint ahogy elsőre hangzik.
A karobot a szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő, mely főként Kis-Ázsia területén őshonos, de mára elterjedt szinte az egész Mediterráneumban, így Európában is. Természetes környezetében a fa akár a 20 méteres magasságot is elérheti. Termése a 20 cm hosszú, banán alakú, lapos, először zöld, majd sötétbarna színű szentjánoskenyér, mely darabonként 12-12 magot rejt.
A karobpor ezeknek a kiszárított magoknak az őrlésével készül, s nagyon hasonlít a kakaóporra, kiváló alternatívája, mégis, bizonyos szempontból jobb nála, hiszen nem tartalmaz theobromint (ez olyan, mint a koffein), így megkíméli szervezetünket egy felesleges stresszforrástól. A magok mintegy 90%-ban galaktomannokat tartalmaznak, de emellett a cellulóz, pektin is a részük, ízük épp ezért inkább édeskés, nem pedig keserű. Tökéletes megoldás lehet allergiások számára, gluténmentes, és semmiféle adalékanyag nincs benne, ha minden jól megy, csak szárítják, pörkölik, darálják és csomagolják
A karobalapú készítményeknek káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Használjuk úgy, mint a hagyományos cukrozatlan kakaóport, de mivel nem olyan tömény, érdemes másfélszeres mennyiséget használni belőle ugyanannak az ízélménynek az elérése érdekében.
Jelentőség, hatások:
A karobpor, a kakaóval ellentétben nem tartalmaz koffeint és teobromint, amelyek kellemetlen hatással lehetnek az arra érzékenyekre. A karob nem izgatja, inkább nyugtatja az emésztőrendszert, ezért hasmenés esetén segíthet a tünetek enyhítésében. A karobpor íze édesebb, mint a kakaóé.
A karobpor rosttartalma igen jelentős és zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a kakaópornak, ezért fogyni vágyók inkább ezt válasszák, ha könnyű desszertet szeretnének készíteni.
A karobpor antioxidánsokat is tartalmaz, illetve fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, magnézium, cink.
A karobpor gluténmentes.
Felhasználás:
A karobpor 1:1 arányban alkalmas a kakaó helyettesítésére szinte bármilyen receptben, akár nyersen, akár hőkezelt formában.
Összetevők: karob
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: 1529 kJ / 355 kcal
Zsír: 4 g
– amelyből telített zsírsavak: 1 g
Szénhidrát: 84,26 g
– amelyből cukor: 38,14 g
Fehérje: 4,87 g
Só: 0,017 g
Száraz, hűvös helyen tartandó!
Származási ország: Spanyolország.
Gluténmentes
Helyettesít,olcsó!
Nincs
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás