Közzétéve 2022 február, 24 - 12:12
Az Indiából származó CHAI Latte tea testet-lelket felmelegítő, anyagcserét serkentő ízletes,fűszeres ital tejjel.
A fekete tea hazája Indiában a Himalája déli lejtőinél fekvő északkelet-indiai Asszám állam, ahol ez az illatos, nagylevelű, erős aromájú tea cserje él. Már az ókorban is előszeretettel fogyasztotta a helyi lakosság ennek a teának az erős, élénkítő hatású főzetét. Az ajurvédikus gyógyászatban nélkülözhetetlen szerepet tölt be. Nyugatra viszont csak a 19. században jutott el nagyrészt a Brit Kelet-indiai Társaság által. Az élénkítő hatású, frissítő reggeli italként ajánlott Assam teát önállóan is meg lehet találni teaházak, tea szaküzletek kínálatában. Ez az erős, gazdag ízvilágú fekete tea jelenti a CHAI alapját. A masala CHAI egy nagyon selymes, különleges fűszerezésű tea tejjel. Már nem csak italként, de desszertek készítésére is használják. Sőt chai szirupok, chai porok és instant CHAI termékek készülnek belőle. Számos cukrászt is megihletett a CHAI Latte különleges ízvilága, így már készítenek belőle pohárkrémet, fagylaltot, süteményeket is.
Az indiai CHAI tea nagyon finom egzotikus fűszeres, fekete teából készült ital, melynek Latte változatát az alábbi fűszereken kívül tejjel izesitik. Rendszeres fogyasztása anyagcsere serkentő, roboráló, méregtelenítő, zsírégető hatással bír, ezen kívül felfrissít testileg és szellemileg egyaránt. A CHAI tea fűszerei: Csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió, melyek nem csupán kellemes aromájúak, de serkentik a vérkeringést, fokozzák az anyagcserét, ezáltal támogatják a fogyókúrát is. Valamint antibakteriális hatásúak. A fekete bors, a chai tea másik összetevője hasonló antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A fekete bors növelheti az emésztőenzimek szintjét, amelyek az élelmiszerek lebontásához és az optimális emésztés támogatásához szükségesek. A CHAI teához általában tehéntejet, vagy szójatejet adnak, ami kiváló fehérje forrás. A fehérje csökkenti az éhséget és elősegíti a teltségérzetet. Így a CHAI tea csillapítja éhségünket és megakadályozza a túlevést a nap folyamán. A CHAI receptúrája: Őshazájában a felfőzött erős fekete teához hozzáadják a porított fűszereket, majd a tejjel újraforralják és cukor nélkül isszák. Másutt pedig egyszerűen mindent egybeforralnak, nem porítják a füszereket, majd leszűrik és úgy kínálják. Az eredeti indiai CHAI rengeteget változott a nyugati kúltúrákban különböző ízlések szerint. Ehhez mérten igencsak változatosan készítik, hiszen a leg népszerűbb frissítők egyike. Nincs általánosan berögzült receptúra sem az összetételben, sem az arányokban, sem az elkészítésben. Viszont minden CHAI fűszerkeverékben domináns a fahéj és a gyömbér. Egyre több kávézóban és teázóban már nálunk is lehet kapni a CHAI Latte-t.
Házilag is készíthető CHAI Latte tea, ime a hozzávalók 6 dl-hez:
3 teáskanál fekete tea/legjobb hozzá az Assam tea/, 4 dl víz, 2 dl zsírdús tej/3,5 %-os/, 3 teáskanál porrá őrölt chai füszerkeverék/fahéj,csillagánizs,gyömbér,szerecsendió/, 3 teáskanál lágy sötétbarna nádcukor. Elkészítése: A vizet felforraljuk. Egy nagyobb edénybe tesszük a füszerkeveréket, majd leöntjük a forralt vízzel, 3-4 percig állni hagyjuk. Közben a tejet forrásig hevítjük, de nem forraljuk fel. Tejhabosítóval felhabosítjuk. A füszeres teát leszűrjük, nádcukorral édesítjük. 4 csészében egyenlő arányban elosszuk a teát, majd a tejhabot kanállal óvatosan ráhelyezzük a csészékre.
Ez a fantasztikusan krémes és fűszeres ital valósággal energetizálja a fogyasztóit.
Energetizáló, anyagcsere serkentő
Nem tapasztaltam
Frencsy2
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás