Közzétéve 2021 december, 10 - 18:18

Nemcsak gyümölcs, de kíváló gyomorerősítő is!

A narancs a citrusfélék családjába tartozik és Dél-Kínából származik. Európába valószínűleg Nagy Sándor hozta be. Elterjedése a XV. századra tehető, ekkor már termesztették is Európában is. Rendkívül termékeny növény, a kifejlett narancsfa egy szezon alatt akár 500 db gyümölcsöt is terem. Mikor még nem ismerték annyira gyógyhatását párlatokat készítettek belőle. A héjában található illóolajakból illatos vizeket állítottak elő. Az első narancsos recept a középkorra tehető öntet és mártás formájában fogyasztották.

Alacsony a kalóriatartalma (130 gramm mindössze 62 kalória) és gyakorlatilag zsírmentes, ugyanakkor a narancs nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat, utóbbiak közül főként tiamint és folsavat, egy átlagos méretű gyümölcs fedezi az ajánlott C-vitamin bevitel jelentős részét. A C-vitamin hatékony antioxidáns, megköti a rák és gyulladásos folyamatok – többek között az asztma, az oszteoartritisz, a reumatoid artritisz és a fogínygyulladás – kialakulásával közvetlenül kapcsolatba hozható szabad gyököket, lassítja a bőr öregedését, erősíti az immunrendszert. Segítségével elkerülhetők a megfázás, a nátha és egyéb szezonális fertőzések, ezen kívül elősegíti a vas felszívódását és a vörösvérsejtek szaporodását, így hozzájárul a vérszegénység kezeléséhez.

A narancs elősegíti a kötőszövetek kollagén termelését, erősíti a fogakat, a csontokat, a porcokat és az ízületeket, valamint javítja az érfalak állagát, ezáltal hozzájárul az egészséges vérkeringéshez. Szintén a narancs csontvédő és izomerősítő (pl. szívizom) hatásához járul hozzá kalciumtartalma, míg a benne található nagyobb mennyiségű kálium szabályozza a vérnyomást, fontos szerepet kap a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában. A narancs antocianinjai – főként a vörös narancsok bővelkednek benne− szintén csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat, a terpének gátolják a vastag- és végbélrák kialakulását. A narancs héjában fellelhető, és a narancsolaj fő alkotóelemének számító terpén, a limonén, daganatellenes hatását főként a mellrákkal szemben fejti ki.

Jelentős mennyiségű, növényi rostot elsősorban pektint tartalmaz, ennek köszönhetően támogatja a cukrok, zsírok és fehérjék felszívódását, mérsékli az érrendszeri betegségeket előidéző magas koleszterinszintet, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. Rendszeres fogyasztása ennek köszönhetően elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a diabétesz és az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét, megtisztítja a vastagbelet a többek között rákot is okozó mérgektől. Mivel kezeli a székrekedést, helyreállítja a helyes bélmozgást és anyagcserét, a narancs a fogyókúrázók súlyvesztéséhez is hozzájárul. Vércukor szabályozó képességének köszönhetően, orvosi ajánlásra, cukorbetegek is fogyaszthatják. Polifenolokban is gazdag, ezek közül különösen hasznosak a limonoidok, amelyek a mell-, gyomor-, bőr és vastagbélrák kezelésében tehetnek jó szolgálatot.

B-vitaminjai serkentik az emésztési folyamatokat, megszüntetik az étvágytalanságot, míg flavonoidjai, különösen a lutein és a béta-karotinok fokozzák a szervezet természetes védekezőképességét, óvják a bőr egészségét, segítenek megelőzni a gyulladásokat, a gombás- és bakteriális fertőzéseket, illetve a rákos elváltozásokat. A narancs a szem egészségének fenntartásában is közreműködik, antioxidáns összetevője, a béta-kriptoxantin, kifejezetten hatásos a tüdőrák ellen, valamint enyhíti a reumás tüneteket. A narancslé elpusztítja a gyomorfekély és a gyomorrák megjelenésével közvetlenül kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktériumot, ahogyan a vesekövet is segít megelőzni. Legfontosabb flavonoidja a héj belső, fehér felében található heszperidin, ami nagyszerű vérnyomás-, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő. A narancs jótékonyan hat az idegekre, oldja a stresszt és a depressziót, javítja a hangulatot, lassítja a szellemi hanyatlást, segíthet az Alzheimer-kór elkerülésében.

+Erősségek

Oldja a stresszt és a depressziót

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments