Sajtos tekercs - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 október, 18 - 23:23

Sajtos finomság gyorsan és egyszerűen

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Nagyon szeretjük – mind az édes, mind a sós süteményeket. Minden hétvégén készítünk valamilyet. Arra is ügyelek, hogy egészséges legyen, s nem utolsósorban finom. Az egyik kedvencünk a sajtos tekercs – amelyet most le fogok írni, hogyan kell elkészíteni. Ez a finomság laktató, vacsorának is beillik – pl. egy pohár tejjel.

A sajtos tekercs hozzávalói:

70 dkg liszt /fele rétesliszt/

1 dl olaj

2 db tojás

1 doboz kefír

5 dkg felfuttatott élesztő

30 dkg sajt

1 db ráma margarin, 1 evőkanál só

Hogyan készítsük el a finom sajtos tekercset?  Először az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben. Közben a lisztet, az olajat, a kefírt, a tojást és a felfuttatott élesztőt összegyúrjuk. Jól kidolgozzuk, hogy sima, könnyű állagú tészta legyen belőle. A tésztát pihentetjük addig – amíg 30 dkg sajtot lereszelünk, 1 db ráma margarint, 1 evőkanál sóval kikeverünk. A kidolgozott tésztát, amely buci formájú  – 9 részre osztjuk – és mindegyik részt egyenként kerek formájúra nyújtunk. Ezt egyenként csináljuk, hogy el tudjunk férni az asztalon. Az első kerek formát megkenjük a sóval kikevert vajjal, majd rászórunk egy adag sajtot. figyelni kell arra, hogy mindegyik részre jusson sóval kikevert vaj és sajt. A második kerekre nyújtott tésztát ráhelyezzük az előzőre és szintén megkenjük a sós vajjal, majd megszórjuk a reszelt sajttal. Ezt megismételjük 8-szor, a kilencedik réteg tésztát egyszerűen ráhelyezzük a tetejére – majd az így elkészített emeletes kerek formát 16 részre osztjuk, mintha egy tortát vágnánk fel.  Ezután egyenként feltekerjük az így kapott szeleteket a szélesebb részétől haladva befelé. Éles késsel vághatunk belőle 32 szeletet is, így azokat feltekerve, kisebb sajtos falatkákat kapunk.

Közben ki kell vajazni és lisztezni egy nagyobb méretű tepsit, és a tekercseket egyenletesen elhelyezzük benne. Amennyiben nem fér el, akkor két adagban süssük meg. Miután beleraktuk a tepsibe, egymástól kellő távolságban – mivel duplájára nő a méretük – megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk reszelt sajttal. A sütemény még finomabb, ha füstölt sajtot használunk hozzá. Előmelegített sütőben /180 fok/ kb 30 percig sütjük. Mikor szép arany barnás a színe kivesszük a sütőből. Megvárjuk míg meghűl – vagy nem – és már lehet is fogyasztani.

Jó étvágyat kívánok!

+Erősségek

Nagyon finom és laktató. Elkészítése egyszerű.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments