Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

Vigyázzunk ezekkel!Vélemény!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint
Vonalkód: 16814

A tengerekben különböző halak, gerinctelen állatok is élnek.Az álcázás.és a hivalkodás tökéletesre fejlődött ebben a világban.

A rejtőzködés mesterei a sziklahalak.Észrevétlenül lapulnak a tengerfenék finom homokjában,s várnak a halra,amely eléggé megközeliti őket,majd  villámgyorsan lecsapnak rá.

A korállépitmények között húzódik meg halálos mérgével a kockamedúza az óceán réme.

Négy nemzetsége halálos négyest alkot.Érdekes sajátosságuk ezeknek az állatoknak, a jól fejlett szem,amelyből a harang minden oldalán található egy-egyA szem pontszemből tevődik össze, amelyek fényérzékeny sejteket tartalmaznak.

A legnagyobb pontszemen lencse található.Ez a rendkivüli jelenség a gerinctelen élővilágban a puhatestűeknél a lábasfejűekre jellemző még.

A kifejlett kockamedúza tekintélyes méreteket ér el, súlya 3 kgr is lehet, a harang ázmérője 15-20 cm.

A harangból- amely kocka vagy doboz formájú-ujjszerű nyulványok,16 kinyujtható csaknem teljesen átlátszó tapogató ered.

Hosszúságuk nyugalmi állapotban is félelmetes,  90cm-től 9 méter-ig  változhat.Az állat középpontjától egyszerre 64 hosszú.alig észlelhető szalag lebeghet a tenger felszine alatt igen nagy távolságra.

Ezzel magyarázható,hogy a fürdőzők nagy része nem tudja megnevezni,hogy mi okozta az éles fájdalmat.ami halálos balesethez is vezethet.Ezek a medúzák kitartóan és jól úsznak a meleg  tenger vizében.akár 3-4 km-es sebességet is elérnek óránként.

Lebegő medúza:

Fésűs medúza:

Az úszáshoz szükséges hajtóerőt a szájnyiláson át beszivott és kilökött viz adja.Szivesen lehorgonyoznak a csendes.tiszta, homokos fövenyű őblökben.Ezért veszélyesek a fürdőzőkre.

Azok a halak amelyek nem rejtőzködnek, rendkivül furfangos módon védekeznek.Erős és taszitó hatású szaganyagokar bocsájtanak ki, megszúrják a támadót,amely fájdalmas vagy bénitó lehet.Az sem ritka,hogy kellemetlen a húsuk ize.

A pöröjfejű cápa nem zavartatja magát a mérges rája tövisétől és mérgétől,megeszi bárhol talál rá.

Ezzel együtt a különböző védekezési módszerek elég sikeresek ahoz,hogy elősegitsék a korallzátonyok között élő halak nagy részének fennmaradását,evolucióját.

 

A túzhal vagy más néven pulykahal nagyszerű látvány.A felszin közelében élő halak látják a figyelmeztető szinek lángolását,

Ha azonban a figyelmeztető szinek sem riasztja el a ragadozókat, akkor hátúszójának mérgező tüskéit használja.

Bohóchalak rikitó narancssárga.fehér és fekete mintázatúak,nincs semmilyen védekezési módjuk, de nagyon védett helyen,egy nagy tengeri rózsa karjai között élnek.

A viaszrózsák szolgáltatják a mérget az egyik legszebb tengeri állatnak,a tengeri meztelen csigának, a fegyverzetéhez.

Ezek a csigák megeszik a tengeri rózsákat ,ezek ráragadnak elvéve a támadók kedvét a támadástól.

Érdekesség!

Az utánzás képessége a korallok közt élő halnál megtalálható.Például egy  kis termetű ajakoshal a hozzá legközelebb lévő fedezék szinéhez válik hasonlóvá,legyen az akáe vörös papagájhal,vagy  szürkés homokszinű papagájhal.Más ragadozó halak a növényevő társaik, mintázatát utánozva álcázzák ártalmatlannak magukat, s amikor az áldozat a közelükbe ér,lecsapnak rá.

A szinváltozást a halak bőrében található szinsejtek összehuzódása vagy kitágulása okozza.

 

+Erősségek

Hasznos információkat tartalmaz!

-Hátrányok

Nem tudok róla!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

A halak a teljes nyugodság szimbólumai fotók

2021.07.19

Legyen neked is akváriumod

Nincs annál megnyugtatóbb és lenyűgözőbb látvány, mint egy akvárium és a benne úszkáló díszhalak.Ha hozzád is közel áll ez az érzés és egy víz alatti világ előkelő tulajdonosa vagy, vagy éppen...