Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

Vélemény az alkoholizmusról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 16847

Beszéljünk az alkoholizmusról!

Mi is az alkoholizmus, mikor tekinthető valaki alkoholistának,milyen fajtái vannak az alkoholizmusnak, stb.

Ezekre a kérdésekre szeretnék most véleményemben válaszokat adni.A témával azért is érdemes foglalkozni,mert kis hazánk hires az alkohol fogyasztásról , az emberek jelentős része folyamatosan fogyaszt kisebb nagyobb mértékben alkoholt és sajnos inkább nagyobb mértékben mint kisebben.Naponta értesülünk sajnos a sok tragédiáról ,amelynek nagy része az alkohollal függ össze.Sokszor életeket, családokat, kapcsolatokat tesz tönkre a mértéktelen alkohol fogyasztás.Sajnos ezek tények.

Aki akár naponta rendszeres iszik alkoholt, kis mértékben pl.étkezés után egy-egy pohár bort, vagy sört,nem tekinthető idült alkoholistának.Viszont aki rendszeresen,túlzott mértékben,kóros szenvedélyétől űzve, csillapithatatlan alkohol utáni vágyának kielégitése céljából fogyaszt alkoholt, elveszti emiatt önkontrollját,vagy ha úgy tetszik,szabad akaratát, és emiatt család-és társadalomellenessé válik, tönkreteszi saját lelki és testi egészségét, idült alkoholistának tekinthető.

Az alkoholizmus létrejöttében az örökletes vagy a szerzett egyéni, idegrendszeri, vagy anyagcsere adottságon kivül, az országonkénti szokások, ivási normák játszanak döntő szerepet.Egyértelmű tény,hogy minnél több ember,minél többször és minél fiatalabb korban fogyaszt alkoholt,annál inkább növekszik az idült alkoholisták száma.Nem lehet egyenlőre előre megjósolni,hogy az alkohollal ismerkedő melyik fiatalból lessz alkoholista,de biztos,hogy az alkoholfogyasztás növekedésével azzal arányosan minnél fiatalabb korban kezdődik az alkoholfogyasztás, nő az alkoholisták száma.

Mi is az idült alkoholizmus?

Olyan betegség,amelyből az esetek többségében a beteg saját akaratából megszabadulni nem tud,nem képes.

Hazánkban törvényes rendelkezések biztositják, hogy a házastárs, a családtagok, a munkahely,az önkormáyzatok,társadalmi szervek javaslatára az idült alkoholista akkor is intézeti elvonókúrára kötelezhető, ha önszántából nem hajlandó menni.

Ezzel a lehetőséggel azonban a felsoroltak sajnos ritkán élnek.

Az intézeti elvonókúra lényege az,hogy  rendszerint a megszokott alkoholos italt gyógyszerrel és lelki ráhatásokkal  együtt alkalmazva undorérzetet épitenek be a szervezetbe.

Ez az undorérzés  az esetek nagy részében alkalmas arra,hogy a kóros szenvedélyétől megszabadult embert a visszaeséstől megmentse.A hatás különösen akkor tartós,ha a családtagok,a munkatársak, és a barátok  védik, segitik a kóros szenvedélytől megszabadult embert.

Különösen családi ünnepek, esküvő, névnap, születésnap, keresztelő stb. esetén kell védeni a gyógyultat attól,hogy egyetlen korty alkoholt sem fogyasszon.Aki ilyenkor az alkohol fogyasztást unszolja,erőlteti, az bűnt követ el a gyógyult ellen.

Nemcsak az idült alkoholizmus rejt magában sok veszélyt, hanem az egyébként józam ember alkalmi ittassága, vagy lerészegedése is.Egy egy pohár bor vagy sör munkaidő után kellemes közérzetet biztosit, de ugyanennyi egy veszélyes munkahelyen,miginkább a gépkocsi volánja mögött már életveszélyt jelenthet ön,maga és mások számára is.

A kis mennyiségű alkohol hatása alatt álló ember emelkedett hangulata mellett nő a bátorsága,csökken a veszélyes helyzetek felbecsülési,értékelési képessége,és emiatt indokolatlan értelmetlen kockázatokat vállal, belemegy gépkovcsival kilátástalan előzésekbe, és balesetet okoz.

Féliter, egyliter bor hirtelen elfogyasztása erre érzékeny felnőttön,de mindinkább gyermeken már súlyos, esetenként életveszélyes részegséget okozhat.A részeg ember tántorog, beszéde akadozik. és ebben az állapotban kötekedő, szabálysértréseket, sőt bűncselekményeket is elkövethet.Ilyenkor elveszti önkontrollját,és  folytatva az ivást  olyan súlyos alkoholmérgezést szenvedhet,hogy elveszti eszméletét, vagy jobbik esetben elalszik.

A birói gyakorlat az ittaságot nem mentesitő, hanem súlyosbitó körülményként itéli meg!

A kijózanitó állomásokra kerülőket kijózanodásig ápolják, gyomrát kimossák, a költségeket azonban az bevitt embernek kell megtéritenie!

A másnapos ember felébredve kinzó szomjuság mellett alkoholundort ,fejfájást, hányingert hidegrázást érez.Az idült alkoholista  pedig alkoholéhséget.

Kutyaharapást szőrével mondás alaptalan, nagy károkat okozhat!Tehát nem szabad az előző napi alkoholfogyasztást másnap azzal folytatni!Ki kell aludnia magát, inni kell sok folyadékot/nem alkoholt/ esetéleg sós langyos vizet ami hányást idézhet elő, de ez pucolja a gyomrot és a beleket a méreganyagoktól.

+Erősségek

Hasznos információk az alkoholizmusról!

-Hátrányok

Lényegre választ ad ,de nem mindentre!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

A máj meghálálja a máriatövis tea hatását fotók

2023.04.16

Mit tud a máriatövis?

A máriatövis a népigyógyászatban igen ismert gyógynövény. Az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Tövises levelű, lila fészekvirágzatú gyógynövény. A...