BÁCS-KISKUN MEGYE, BAJA - vélemény

Átlag: 5 (3 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2023 március, 25 - 13:13

Utazzunk tovább a Japán szigetekről!Vélemény!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 3000 Forint
Vonalkód: 16263

Előző véleményemben Japánban jártunk, és most utazzunk tovább a Csendes-Óceánon!

Továbbhajózva elhagyjuk a Kelet-és a Dél-kinai tengert, átérünk az Óceániába.Az Óceán  már nemcsak egyszerű medence, hanem szárazföldek sokaságát foglalja magába.A szigetek  kiterjedése elenyésző az őket körülvevő vizfelülethez képest.

A térképek apró pontjai ezer meg ezer kis szigetet jelölnek.

A fenti képen a Szamoa-sziget látható felülről, légi felvételről.

Szigetsorok:

Jelentősebb nagyságot csupán a  délnyugati óceánrészben találunk.Ezek együttes nagysága is csupán 1,3 millió négyzetkilóméter.Nekünk, európaiaknak szemléletessebb, ha a szétszórt szigetek nagyságát úgy képzeljük el, mintha egy gigászi erő gombóccá gyúrta volna a Pireneusi-félszigetet és Franciaországot, s  aztán apró morzsánként szétszórta volna a hatalmas vizfelületen.

A legnagyobbak:Új-Guinea,Új-Zéland, Új-Kaledónia,-Hawaii-szigetek.

A szigetek számának megitélésénben már nem ilyen egységesek a  geográfusok, háromezertől, hatezerig változhat.A bizonytalanság oka, a korallszigetek értelmezése.Nehéz sokakról eldönteni,hogy kiemelkredő korallzátonyok, vagy már  maradandóan szigetnek tekinthetők.

Kelet felé haladva,feltűnik a félkörivben  Ausztráliát átölelő szigetsor.Keletkezésüket figyelembe véve már pontosan behatárolhatók.Az előbb emlitett legnagyobbak az Ausztráliai kőzetlemezről hasadtak le.Új-Gueneától északra, északkeletre megszámlálhatatlanul sok kis  sziget található,amelyek vulkáni eredetűek,festőien szép korallkoszorúkkal övezve.

Új-Guenia,-Bismack,-Salamon,-Santacruz,-és Fidzsi-szigetek,-Új -Hebridák,- Új-Kaledónia.Összefoglaló néven ezt a területet

Mikronéziának keresztelték.A pacifikum belső szigeteit,szigetcsoportjait több ezer kilóméter választja el a szokmszédos kontinensektől.Méretük szerint is a legkisebbek közé tartozó korallszigetek tömegeiből állnak.

Közismertek:

Krolina-szigetek,-Marina-szigetek,-Marshall-szigetek,-Bonin-és Gilbert-szigetek.Ezek találóan Polinézia elnevezést kapták.

Jelentősebb tagjai Szamoa,Tonga,Cook, Phoenix,Tokelau, Társaság-szigetek.Messze északon pedig a Hawaii szigetek, keleten a

Húsvéti szigetek.Ezt az egyszerű és áttekinthető rendszert, amely segit eligazodni a sok sziget zűrzavarokban, Domunt d Urville tengeri utazó alkotta meg 1832-ben.

Köszönöm,ha elolvasta véleményemben foglaltakat, remélem hasznos!

+Erősségek

Betekintést nyújt a szigetek világába!

-Hátrányok

Nem teljes !

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

BÁCS-KISKUN MEGYE, BAJA fotók

2023.03.20

+1

Véleményem:Japán!

Korábban a Csendes-óceánon történő barangolás keretén belül irtam a Felkelő-Nap országáról, de csak nagyon röviden! Most ebben a véleményemben folytatom az utazást a Japán-szigeteken. Akit...
BÁCS-KISKUN MEGYE, BAJA fotók

2023.01.24

BÁCS-KISKUN MEGYE- BAJA

BAJA Baja megyei jogú város Magyarország déli részén, a Duna bal partján fekszik, kalocsától elég könnyen elérhető mind  tömegközlekedéssel, mind autós, motoros közlekedéssel. Elég nagy város,...