2016. év nyertes hala a compó - vélemény

Átlag: 4.75 (2 szavazat)

Kategória: Halfajták

Közzétéve 2023 április, 26 - 9:09

Tengerek titkai!Vélemény!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint
Vonalkód: 16914

A világ évi 72 millió tonnás halszükségletét rendkivül modern technikával halásszák le.

Azok a tengerek biztositják a gazdag halzsákmányt,ahol nagy a planktonállomány.Ugyanis ezek biztositják a halrajok táplálékát.A planktonok inkább a hideg vizű tengereket kedvelik,mert ott oxigénben dús a viz.A felfrissülést a hideg tengeráramlatok biztositják.A hideg tengerekben a napfény egészen mélyre hatol.

Ezek a kedvező feltételek jellemzik Kelet-Ázsia  peremtengereit, ahová a hideg áramlatok bőségesen szállitanak hideg vizet.

A Labrador-áramlat biztosit gazdag halzsákmányt Új-Funland parjainál.

A Golf-áramlat viszonylag meleg, az Észak-Atlanti medencéhez képest, de kedvező hőmérsékletet ad a plankton élőlényeinek s igy a brit, norvég, és izlandi halászok megélhetését egész évben biztositja.

A déli félgömb áramlatait vizsgálva, a Falkland-szigetek környékén lehetséges a nagyobb mérvű halászati tevékenység.

A halászat mindig fontos szerepet játszott a tengerparti népek élelmezésében, mert a mezőgazdaság ezeken a helyeken a lakosság szükségleteit hosszú távon nem tudta fedezni.Napjainkban a fejlett társadalmakban,nagy fehérje,-és kevés zsiradék tartalma miatt, az egészséges táplálkozás alappillére lett a halhús.

A gazdaságilag fejletlen országokban egyetlen húsforrás a tenger gyümölcse.

A tengerekben élő 16000 halfajból kb.200-at halásznak rendszeresen.Ebből a legnagyobb igény a heringekre,tőkehalakra,tonhalakra és a maklérákra van.Jelentős a lazacok felhozatala is.

A gerinctelen állatok fogyasztása is iparszerű lehalászást inditott el.Főleg csigákat,rákokat és kagylókat találunk az inyencek tányérjain.

A tenger egyik leghasznosabb halfajtája a hering.Elsősorban az Atlanti-óceán  északi peremtengereiben gyakori.A 20-30 cm-es hal hatalmas tömegben vándorol ivás idején a partok felé.Ilyenkor ezüstösen csillog a tenger vize,több száz négyzetkilóméternyi területen.Ilyenkor a halászmadarak tömege várja,és kiséri a halrajokat.

A heringek közeli rokonai a szardiniák.amelyek tavasszal hatalmas csapatokba verődve jönnek a felszinre.

Nagyüzemi feldolgozásuk már a hajón elkezdődik.Bádogdobozokba töltve,olajban tartósitva kerülnek a piacra.

Az Atlanti-Óceán 50-70.szélességi foka között, a halászhajók fő zsákmányát a  tőkehal jelenti,melynek minden részét értékesitik. A 1,5m hosszú, 30-40 dkg súlyú haél rendkivül szapora,száritva, sózva,és jegelve kerülnek a piacra.

A tőkehal mája rendkivül sok A-és D-vitamint tartalmaz,forgalomba csukamájolajként kerül.

Hasonló tömegben kerül kihalászásra a tonhal is.A Földközi-tengertől a  brit partokig otthonosan mozog,és a súlya elérheti a 300kgr-ot is, hossza pedig a 2-3 m-ert is.Ivás idején keresi fel a partokat.Egy-egy csapat több ezer halból áll.A halászhajók ezeket a vonuló tömegeket ejtik fogságba.A tonhalak vonulási útjába, hatalmas hálókat feszitenek ki, tonnáráknak nevezik őket.Amikor a hal menekülni próbál a hálóból egy nagy kamrába találja magát.

A lazacok létét azonban máér veszély fenyegeti a túlhalászás miatt.Különböző rendeletekkel próbálják elérni,hogy egyedszámuk újra a régi lehessen.A világpiacon különösen a rózsaszin húsú lazac nagyon keresett árucikk.Gyakran füstölve kerül forgalomba.

A kagylófélék közül az osztriga a legkedveltebb a tengerparti népek étkezésében.Tiszta vizű meleg tengerekben található, kb. 40 m-es mélységig és 3-4 éves korban válik alkalmassá arra,hogy a piacra kerüljön.Ma már osztriga telepeken nevelik a francia, brit és  amerikai partok mentén.

Az izeltlábúak közül a rákok tartoznak a tenger gyümölcsei közé.

Rákok, kagylók homárok stb. a tenger gyümölcsei,amelyek szinten már minden nagy árúház polcain megtalálhatóak a világon.

Kérdés az,hogy meddig tudja még a tenger ezekkel kiszolgálni a világot?!

+Erősségek

Hasznos,ritka vélemény!

-Hátrányok

Nem tudok rólla!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

2016. év nyertes hala a compó fotók

2023.04.16

Compó ritkán kapható, de érdemes keresni a halpiacon

A compó a sugarasúszójú halak rendjébe, ezenbelül a pontyfélék családjába tartozik. Alcsaládjának és nemének az egyetlen faja. Egyéb néven is ismert pl. doktorhal,...