Közzétéve 2021 november, 04 - 17:17

Szoptatási nehézségek!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 10971

A szoptatással kapcsolatos gondok többsége megelőzhető, ha a babát mindig akkor etetjük amikor éhes,és megfelelően tartjuk a karunkban.Leggyakoribb problémák: a mellbimbó berepedése,kisebesedése, a tejcsatorna elzáródása, a mell fájdalmas duzzanata, esetleg az elégtelen tejtermelés.A szoptatás különösen az első hétben kimerítő lehet fizikailag megterhelő.Időbe telhet amíg a mama és a baba megtanul jól együttműködni.

Összeszedtem néhány módszert,amelyek közül nem egyet igen régóta alkalmaznak,és segíthetnek hogy a szoptatós kismamák az élet e gyönyörű pillanatait valóban élvezni tádják.

Mell feszülése esetén javaslat:

Ha megtelt a mellünk,és kényelmetlenül feszül, szoptatás előtt a bimbóudvar feletti és alatti területet az ujjunkkal nyomkodva fejjünk le egy kevés tejet.A babának ugyanis könnyebb dolga van, ha a mell nem annyira feszes és kemény,ráadásul így egyből megérzi a tej illatát és ízét, ami arra ösztönzi,hogy nekilásson az evésnek.

A mell néha annyira megtelik,hogy nem jön belőle tej, ilyenkor tegyünk rá néhány percre meleg vizes borogatást.

A vizes kéztörlő is jó,de az eldobható pelenkák még inkább megfelelnek erre a célra.Áztassunk egy pelenkát meleg vízbe,és tertsük a mellünkre.

Ha etetés után még mindig teltnek érezzük mellünket, használjunk mellszívó készüléket,és fejjük le a tejet.Ha a mellet rendszeresen kiürtjük,nagyobb tejtermelésre tudjuk össztönözni.A felesleget mélyhűtőben lefagyaszthatjuk ínségesebb időkre.

Napközben és éjszaka is szoptassunk gyakran,hogy a felgyülemlett tej rendszeresen ürülni tudjon.és megelőzzük a pangását a mellben.Ez általában két három órás etetést jelent ,ami azonban igény szerint változhat.Szoptassuk meg a babát minden alkalommal amikor jelzi,hogy éhes.

Fontos a megfelelő testhelyzet!

A kifejezetten a szoptatáshoz kifejlesztett speciális,patkó alakú párnák jól illeszkednek a derékhoz, és kényelmes támaszt nyújtanak a karunk számára etetés közben.

A babát ne öltöztessük túl melegen,különben nagyobb valósznűséggel alszik el szopás közben.Etessük a babát csendes,gyengén megvilágított helyiségben.

Szoptatás közben a baba teste a testünk felé nézzen.Tartsuk a fenekét az egyik kezünkben,és támasszuk a fejét a könyökhajlatunkra.Csiklandozzuk meg az elsó ajkát, és amikor erre kinyitja a száját, a szabad kezünkkel gyorsan támasszuk alá a mellünket,és vonjuk magunkhoz a csecsemőt.Ügyeljünk arra,hogy nemcsak a mellbimbót, hanem az egész bimbóudvart legalábbis annak egy részét is a szájába vegye.Így tud megfelő erővel szívni.

Bal és jobb!Jobb és bal!

Két mellből felváltva szoptassunk,egyikből a másikba és fordítva.Így lessz idő arra,hogy mindkettő ismét megteljen.Fontos,hogy a mell teljesen kiürüljön,ezért a maradékot mindig fejjük ki.Ezzel elkerülhetjük,hogy a mell feszüljön és fájdalmassá váljon.A pangó tej miatt a  mell be is gyulladhat.

Serkentő szer a fokhagyma!

A fokhagyma fogyasztása  befolyásolja az anyatej ízét, rádadásul a csecsemők általában nagyon szeretik.Kutatásuk támasztották alá,hogy a babák több tejet isznak, és hosszabb ideig maradnak a mellen,ha anyjuk néhány órával a szoptatás előtt fokhagymát ettek.Ez az egészséges fűszernövény a kismamáknak is jót tesz.

Ha nincs elég tej!

Igyunk naponta egy pohár alkoholmentes sört.Mindig a szoptatás előtt 30 perccel.

Vérkeringés serkentése érdekében helyezzünk meleg vizes borogatást a mellre, majd finom mozdulatokkal maszrozzuk meg.

Megfelelő méretű melltartót viseljünk.Legjobb ha széles pántú,pamutból készült fehérneműt vásárolunk.

Végezzünk egy-két óránként 5 percen át nagy, lendületes karkörzéseket előre és hátra.Ez is serkenti a vérkeringést, segít megelőzni a tejcsatornák eldugulását.

Próbáljuk minden szoptatásnál változtatni a testhelyzetünket.

Remélem,hogy a fent leírtak segtséget nyújtanak a szoptatós kismamáknak.

+Erősségek

Kezdő kismamáknak fontos,hasznos!

-Hátrányok

Nincsennek!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments