Szentkúti csodák! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Szállodák

Közzétéve 2021 augusztus, 22 - 16:16

Szentkúti élmény!

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 10202

Soha életemben nem jártam még Szentkúton nem tudtam, merre található nem is kerestem.

Gyermek koromban a szomszédságból voltak ott s mondták,hogy zarándokhelyen jártak s mézes kalács fűzért kaptam tőllük ajándékba.Színes mézeskalács karikák, szivecskék voltak azok,tele élelmiszer festékkel, így nem mondhatom hogy finom volt, de elfogyasztottam.Csupa piros,kék sárga színű lett a kezem az arcom a ruhám.

Körülbelül egy jó hete , láttam a televizióban néhány képkockát erről a helyről.Nagyon megtettszett, s elhatároztam,hogy oda hamarosan elmegyek.Most szombaton / 2021.aug.14-én/ közöltem nejemmel és unokahugommal,valamint férjével ,hogy megyünk kirándulni.

Azt,hogy hová megyünk, nem árultam el.Előzőleg megnéztem az útvonal térképen hol is található.Nem indultunk csak 09 óra körül, s nagyon meleg volt már akkor is.Lakásomtól mindössze 100km-ről van szó.Mátraverebélyt ütöttem be a navigációba, mivel közigazgatásilag oda tartozik ez a hely.Kis kerülővel utaztam Miskolc, Mezőkövesd irányába, s sajnos Szomolya községet mutató táblánál letértem a főútról.Ez kicsit meghosszabbította az utazást.Eger városba érkezve  Egerbakta felé kelett mennem.Hamarosan a Mátrába érkeztünk, a  jó hűvös erdőkön keresztül utazva a nemrég átadott autóúton folytattam az utazást.

Mátraverebélybe egy körforgalomba mentem be, ahol láttam egy táblát amire Szentkút volt írva-mutatva az irányt-de mivel erre még soha nem jártam, nem az útmutató táblát követtem,hanem a faluba hajtottam be.A magyar kistelepülések -kihaltságára jellemzően- az úton emberekkel nem lehet találkozni, mindenki bevan zárkózva, avagy elutaznak valahová.Nagy szerencsémre, egy hölgy kerékpározott felém akit megállítva, információt kértem tőlle, hol tallálhatom azt a híres nevezetes Mátraverebélyi forrás kutat illetve szenthelyet.

Megkapva az információt kb. 3 km -rt haladva oda is találtunk.Amint említettem rettenetes meleg volt, a légkondit feszt üzemeltetnem kelett hogy kibírjuk a hőséget.

Jó állapotú mellék útvonalon érkeztünk a helyszínre,ahol  500Ft parkolási jegyet kellett váltani, s egy hatalmas ,több száz autó parkolására alkalmas területre hajtottunk be.Amint említettem, számunkra teljesen ismeretlen volt ez a hely.Hegyekkel körbe kerítetett, katlan szerű, hatalmas területről van szó, festői környezetben.Leparkolva, azt sem tudtuk merre induljunk el.Körbe nézve, találomra haladtunk gyalogosan az építmények és a gyalogosan közlekedők irányába.

Jól döntöttünk, mert hamarosan a keresett helyszínre érkeztünk, ahol éppen a papok miséztek,beszédet tartottak s a több száz ülő alkalmatosságokon több száz ember hallgatta a szónoklást.Festői kápolnák, templom, gyönyörséges szentkút, ahol vizet csapoltak az emberek.Kőfalakkal határolt, hatalmas területen -mint egy stadion- nagyon sokan voltak s hallgatták a szónoklásokat.Mindenféle színes virágok, ima helyek, színes, égő mécsesek,élettel teli zöld fák ,amit láttunk s csak csodálkoztunk a sok szépség láttán.A magunkkal vitt flakonokba vizet csapoltunk és sikerült némileg hűteni magunkat.Ezen  forrásból származó víz álltólag gyógyhatású, vittek is belőlle sokan nagy kannákban is.

Miután a papok befejezték a misét, a mondani valóikat, zarándok csoportok indultak el zászlókkal és egyébb kellékekkel,csendben a templom irányába.Oda nagyon sokan bementek és kint egyre kevesebben maradtunk.

A kőfallal határolt területről lépcsőkön lehetett felmenni az erdő alatti szintre, ahol szép, fa korlátokkal határolt aszfalt úton mentünk tovább.Valódi ,modern, 21 századi építmények,falak utak,épületek.Az un. bazárosokhoz jutottunk ahol mindenféle bizsu -emlék árusok sátrai üzletei vártak.Utána sok gyorsbüffé ahol ételt, italt lehetett vásárolni.

Megebédeltünk és mivel az idő gyorsan elszaladt, nem állt módunkban, ennek a szent helynek a teljes ajánlatát megtekinteni,

van itt ugyanis remete barlang, szálloda,étterem,camping,kiránduló helyek, s bizonyára még sok sok látnivaló is.

Igazi  forró nyári időt volt , s hazaérkezve, utána olvasva a neten ennek a helynek, láttam ,hogy amikor ott voltunk éppen a két napos rendezvény sorozat első napját fogtuk ki.

Számunkra egy emlékezetes kirándulás volt a Mátraverebélyi  Szentkút,felkeresése, s talán jövő nyáron ismét ellátogatunk oda.

Ajánlom mindazoknak aki csodás ,gyönyörű helyre akarnak ellátogatni.Kis hazánk nagyon sok hasonló szépséget rejteget, vétek lenne ezeket kihagyni.Erre a rövid kirándulásra családommal még nagyon sokáig emlékezni fogunk.

+Erősségek

Csodás minden!

-Hátrányok

Nincs!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments