Közzétéve 2023 március, 10 - 9:09
Puncs torta!
Ár : 2500 Forint
Vonalkód: 15975
Nekem és családomnak egyik legkedveltebb tortája a puncs torta.
Házi puncstortát késziteni nem ördöngőség.A mai inflációs világban bizony borsos árat kell fizetni a desszertekért, süteményekért és a tortákért is.Ezért is érdemes megfontolni,hogy készitsük el magunk, otthon jobban járunk!
A véleményemben ismertetett házi puncstorta ” Marinka módra” valóban sokkal olcsóbban elkészithetjük, mintha a cukrázdában vásárolnánk, és garantáltan finomabb is lessz.
HÁZI
PUNCSTORTA!
HOZZÁVALÓK ( 6-8 személyre):
1 kerek piskótatorta
100 g vaj
150 g porcukor
1 tojás
1 dl tej
1/2 dl rum
1 dl erős fekete kávé
2 evőkanál kakaó
50 g mazsola
50 g dió
1 dl tejszin
Ez a puncstorta eltér a megszokottól,de tapasztalataim szerint még finomabb.
Készen vásárolt piskótatortából készitjük, de ha nem, gyorsan hipp-hopp, sütünk egyet 6 tojásból, 175 g kristálycukor, 175 g liszt, fél citrom reszelt héja, só, és pici vaj hozzáadásával.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük, egy csipet sóval.
A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz leverjük.Nagyon óvatosan, lyukas fakanállal vagy kézi habverővel dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön.
Egy kerek tortaforma alját kivajazzuk, meglisztezzük, és beleöntjük a tésztát, és előmelegitett sütőben mérsékelt tűznél (180 fok) kb. 40 percig sütjük.A sütő ajtaját nem szabad kinyitni mert a tészta összeesik!
Ha a tészta megsült még 5-8 percig a sütőben tartjuk melynek ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk, hogy a gőz lassacskán távozzon belőle és ne essen össze.
Néhány percig a formában pihentetjük, majd lehúzzuk a tortakarikát, és rácsra csusztatjuk,egészen kihútjük, csak aztán dolgozzunk vele tovább.
PISKÓTATEKERCS:
Ugyanigy készitjük, azzal a különbséggel,hogy nem kerek tortaformába, hanem tepsibe simitjuk a masszát, ezzel természetesen lerövidül a sütési idő,hiszen vékonyabb a tészta, kb. 15-20 perc.A megsült lapot azonnal tiszta konyharuhára boritjuk, megkenjük töltelékkel, és még melegen jó szorosan feltekerjük.
Na, de térjünk vissza a Puncs torta készitéséhez!
A torta tetejéről levágunk egy kb. 1 cm vastag lapot.A belsejét szépen kiszedjük, úgy, hogy azért 1 cm falvastagság azért maradjon.A kapott keretet meglocsoljuk a rum felével, elkevert tejjel.
A tojást habosra keverjük, a cukorral, hozzáadjuk a kávét, és a kakaót, lábasba töltjük, és gőz felett, állandóan keverve forrásig hevitjük, de nem forraljuk!
A tűzről levéve még melegen belekeverjük a vajat, az elmorzsolt tortabelsőt,a maradék rumot, az előzőleg megáztatott,lecsepegtetett mazsolát, és a durvára megvágott diót.
Még melegen a torta belsejébe töltjük, ráillesztjük a levágott fedőlapot, és hidegre tesszük.
Tálalás előtt tejszinhabbal is diszithetjük.Tortaszerűen szeleteljük.
Megjegyzés!
Ha egy nappal előbb elkészitjük,még finomabb lessz,mert a tészta jól magába szivja az aromákat.
Ha nagyon szépnek akarjuk elkésziteni, érdemes kevés ételfestékkel vagy meggyszörppel szinesitett rózsaszin cukormázzal bevonni.
Remélem tettszett a recept!
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK!
Nagyon finom!
Elég sok időt vesz igénybe!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás