Közzétéve 2023 február, 19 - 14:14
Pozsonyi kifliröl másképpen Patkóról!
Ár : 2000 Forint
Vonalkód: 15449
Pár évvel ezelőtt végtelenül megkivántam az általan Pozsonyi kifli néven ismert süteményt.Felkerestem a környékbeli cukrázdákat, de sehol nem kaptam.Eger városban jártam amikor az egyik cukrázdában rátaláltam, vásároltam is belőlle még hazára is.Finomnak találtam, de szerettem volna házilag elkésziteni, mert bizony elég borsos volt az ára.
Egyik ismerősöm átadta a recepjét, elkészitettem és még jobbnak találtam mint a cukrázdait.Azóta is havonta egyszer megsütöm ezt az általam kedvelt finomságot.Ezennel közzé is teszem receptjét.
Készithető diós vagy mákos töltelékkel is.
A recept 30-35 darabhoz !
Először a töltelék hozzávalóit ismertetném:
DIÓTÖLTELÉKHEZ
100 g cukor
1 dl tej
200 g darált dió
50 g mazsola
MÁKTÖLTELÉKHEZ
100 g cukor
200 g darált mák
1 dl tej
1 evökanál méz
2-3 törött szegfúszeg
ELKÉSZITÉSÉNEK MENETE!
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
500 g liszt,- 250 g vaj vagy margarin,- 15 g friss élesztő,- mindössze 1 tojás,-30 g kristálycukor,- só csipetnyi,- csipetnyi őrölt fahéj,- 2 dl tej,- 2 db kockacukor,- 1 citrom reszelt héja. Nem sok minden hozzávaló kell és igazolom,hogy olcsón elkészithető.
Hogyan csináljuk?
Az élesztőt 1/2 dl langyos tejjel és a kockacukorral felfuttatjuk.A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, kevés fahéjat, a reszelt citrom héját, és végül a tejben felfuttatot élesztőt, és annyi langyos tejet,hogy közepes keménységű,rugalmas tésztát kapjunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten fél óráig pihentetjük.
Közben a fenti hozzávalókból vegyesen is készithetjük, diós-mákos formában,fele-fele töltelékkel, elkészitjük a tölteléket,
a tejet fwlforraljuk a cukorral,( no meg a mézzel,ha mákkal töltünk) leforrázzuk a darált mákot, vagy diót, hozzákeverjük, kihútjük.Ezután a tésztából tojásnyi nagyságú ovális alakú cipócskákat tépdelünk, kb. 2-3 mm vastagra, sorra kinyújtjuk őket, megkenjük a töltelékkel, amolyan rendhagyó kifli.patkó módra felsodorjuk, ezután kivajazott, lisztezett, tepsibe,jó nagy távolságra lerakjuk, ugyanis sütés közben nőni fognak,és a tetejüket megkenjük a felvert tojás felével.
Langyos helyen 30-40 percig kelni hagyjuk.-addigra megszikkad a tetejükön a tojás- majd ujra megkenjük a megmaradt tojással.A kétszeri kenéstól lessz ugyanis márványos.pattogzós, a tetejük.
Az előmelegitett sütőben 200 fokon aranybarnára sútjúk ami kb 30-35 perc.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután lapáttal tálcára helyezzük.
Ezt a süteményt több hires cukrázda mind a mai napig rendületlen következetességgel repertoáron tartja!
Kevés hozzávsalóval elkészithetö!
Idö igényes!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás