Süteményekről általában! - vélemény

Átlag: 5 (3 szavazat)

Kategória: Egyéb könyvek

Közzétéve 2023 február, 19 - 14:14

Pozsonyi kifliröl másképpen Patkóról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint
Vonalkód: 15449

Pár évvel ezelőtt végtelenül megkivántam az általan Pozsonyi kifli néven ismert süteményt.Felkerestem a környékbeli cukrázdákat, de sehol nem kaptam.Eger városban jártam amikor az egyik cukrázdában rátaláltam, vásároltam is belőlle még hazára is.Finomnak találtam, de szerettem volna házilag elkésziteni, mert bizony elég borsos volt az ára.

Egyik ismerősöm átadta a recepjét, elkészitettem és még jobbnak találtam mint a cukrázdait.Azóta is havonta egyszer megsütöm ezt az általam kedvelt finomságot.Ezennel közzé is teszem receptjét.

Készithető diós vagy mákos töltelékkel is.

A recept 30-35 darabhoz !

Először a töltelék hozzávalóit ismertetném:

DIÓTÖLTELÉKHEZ

100 g cukor

1 dl tej

200 g darált dió

50 g mazsola

MÁKTÖLTELÉKHEZ

100 g cukor

200 g darált mák

1 dl tej

1 evökanál méz

2-3 törött szegfúszeg

ELKÉSZITÉSÉNEK MENETE!

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

500 g liszt,- 250 g vaj vagy margarin,- 15 g friss élesztő,- mindössze 1 tojás,-30 g kristálycukor,- só csipetnyi,- csipetnyi őrölt fahéj,- 2 dl tej,- 2 db kockacukor,- 1 citrom reszelt héja. Nem sok minden hozzávaló kell és igazolom,hogy olcsón elkészithető.

Hogyan csináljuk?

Az élesztőt 1/2 dl langyos tejjel és a kockacukorral felfuttatjuk.A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, kevés fahéjat, a reszelt citrom héját, és végül a tejben felfuttatot élesztőt, és annyi langyos tejet,hogy közepes keménységű,rugalmas tésztát kapjunk.

Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten fél óráig pihentetjük.

Közben a fenti hozzávalókból vegyesen is készithetjük, diós-mákos formában,fele-fele töltelékkel, elkészitjük a tölteléket,

a tejet fwlforraljuk a cukorral,( no meg a mézzel,ha mákkal töltünk) leforrázzuk a darált mákot, vagy diót, hozzákeverjük, kihútjük.Ezután a tésztából tojásnyi nagyságú ovális alakú cipócskákat tépdelünk, kb. 2-3 mm vastagra, sorra kinyújtjuk őket, megkenjük a töltelékkel, amolyan rendhagyó kifli.patkó módra felsodorjuk, ezután kivajazott, lisztezett, tepsibe,jó nagy távolságra lerakjuk, ugyanis sütés közben nőni fognak,és a tetejüket megkenjük a felvert tojás felével.

Langyos helyen  30-40 percig kelni hagyjuk.-addigra megszikkad a tetejükön a tojás- majd ujra megkenjük a megmaradt tojással.A kétszeri kenéstól lessz ugyanis márványos.pattogzós, a tetejük.

Az előmelegitett sütőben 200 fokon aranybarnára sútjúk  ami kb 30-35 perc.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezután lapáttal tálcára helyezzük.

Ezt a süteményt több hires cukrázda mind a mai napig  rendületlen következetességgel repertoáron tartja!

+Erősségek

Kevés hozzávsalóval elkészithetö!

-Hátrányok

Idö igényes!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Süteményekről általában! fotók

2023.02.19

Zebra sütemény!

Úgy néz ki mint a Zebra csak másképpen, nem azonos szinben,nem ismerem a történetét csak a receptjét, ami most véleményemben közzé teszek. Időnként előkerül a recept és elszoktam késziteni.Igazán...
Süteményekről általában! fotók

2023.02.15

Süteményekről!

Szegény Dárius! Talán minden kincsét oda adta volna egy szelet habos tortáért. Hosszú az út a kovásztalan mézes lepényektől a mai cukrázdák és pékségek pultjain incselkedő, "édes elkárhozásra"...