- vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 július, 28 - 10:10

Póni lovakról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint
Vonalkód: 13808

Általában mindenkinek kedvenc lova a póni!

Állatkertekben vagy munka közben, házi tartásoknál legtöbben ezt a fajtát csodálják meg az emberek, kicsi termete érdekes látvány mindenki számára.

Kevesen ismerik azonban tulajdonságaikat,képességeiket.Erről szeretnék most véleményt írni, ismereteimre alapozva.

Egy ló fajtának a termetét főleg a növényzet és a táplálék határozza meg.Miután a póni szegény területről származik, kisméretű.Így nincs is szüksége bőséges táplálékra.A túl sok takarmánnyal etetik, beteggé válhat.

Amikor a talajt hó fedi, a szarvasmarhák nem legelnek többet.A lovak viszont igen.Lábukkal kaparják ki a hó alá elbújt füvet.

Még a magasabb hótakaró alatt is megtalálja a számára szükséges füvet.

A SHETLANDI:

Ez a lófajta egy imádni való kicsi ló.Ezt sok helyen bubu-nak neveznek.Egész rövid és gömbölyű,a magassága ritkán haladja meg az 1 m-t. A fedőszőre- főleg télen- nagyon vastag, a sörénye és a farka tömött és sűrű.

Első látásra a két meleg és okos szeme tűnik fel, a nézése ugyanis rendkívül kifejező.

A kis bubu  a shetlandi szigetcsoportból származik, amely Skócia  északi részénél található.Ezeken a kietlen szigeteken, ahol mindig hideg szél fúj, a növényzet is rendkívül kopár.Nincs egyetlen fa sem,semmi védelem.Ez a kietlen zord táj rendkívül szívós lófajtát nevelt ki.A bubu tehát rendkívül erőss, szívós ló!

Aki azt gondolná,hogy ez a picsi kis ló gyenge, nagyot téved.Saját súlyának kétszeresét képes elvontatni,és ez duplája annak amit egy igás ló elbír.Való és igaz, feljegyezték,hogy 1820-ban egy ilyen póni fantasztikus dolgot művelt.Egy nap alatt a hátán elvitt egy ugyanolyan nehéz embert mint ő 85 km-en keresztül.

Ezt a csodálatos póni lovat hosszú évek óta használják teherhúzásra, és logaglásra is.A múlt százardban a  bányákban dolgoztatták, kis termete szívóssága folytán nagy hasznát vették.

Sajnos ezek a lovak a sötétség miatt gyakran megvakultak.Gyermekeknek is hű szeretett társa tud lenne mert vidám, kedves és okos is.

A lovak tiszteletben tartják a gyermek, a csikó vagy bármilyen más kisállat gyengességét.Ez a magatarás nagyon jellezmő a welshekre.

A képen látható póni nem dühében ágaskodik, csak örül,hogy a szabadban lehet!

A pónik általában okosabbak mint a nagy lovak.Ha pl. szomjasan egy patak partjához ér, térdre ereszkedik és így iszik.

Vagy ha véletlenül betekeredik a kötőfékbe, odahívja a gazdát hogy szabadítsa őt ki.

A WELSH PÓNI:

Még ha a magassága nem is haladja meg az 1,20m, ennek a fajtának is nagyon sok érdeme van.Az arabos feje,szélesen nyitott orra, karcsú törzse, kecses végtagjai, arisztokratikus külsőt kölcsönös neki.

Hát nem cuki?Már a római korban is felkeltette az érdeklődést, Julius Cézár korában, a rómaikat méneseket hoztak létre, tenyésztésükre.Nagyon kedves ló, felnyergelni, és lovagolni rajta is könnyű, nagyon jó akrobata.

Van még említésre méltó fajta pl.:

A LANDAISI:

Jellemzője a hosszú sörény, figyelő szemek,ezek a vadló jellemzői.Csapatokban éltek dűnéken és erdőkben.Az emberek amiket befogtak a földeken dolgoztatták őket.Háborúban golyószórákat cipeltettek velük.

1,20-1,30 magasak,karcsú, erőss, nyugodt,átmenet a hideg és meleg vérű lovak között.

Könnyen alkalmazkodik mindenféle helyzethez,még az árvíz sem zavarja,képes a víz alá meríteni a fejét,hogy elérje a számára ízletes fűszálakat.

Ha felkantározzák csodákra képes,imád ügetni,és  képes nehéz terheket elvinni hegyi túrákon nagy hasznos hordár.

Rengeteg szép és hasznos póni ló él a földön.

Ma is divat lett póni lovat tartani, akinek megvan az anyagi lehetőségei arra,hogy vásároljon póni lovat,kedveskedjen egyermekének az meg is teszi.Nagy öröm lehet a családban!

+Erősségek

Ritka szép állat amiről illik ezeket tudni!

-Hátrányok

Csak pár fajta lett ismertetve!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.08.10

+1

Ritkaságokról!

Tekintsünk vissza a múltba! Régen a lovascsapat minden lovának ugyanolyan színűeknek kellett lenniük.Mivel nehéz egyformán foltos pintokat találni, a katonák inkább a sárgásvöröseket, a...
 fotók

2022.08.08

Munkalovakról amit fontos tudni!

Már írtam pár véleményt a lovakról, igyekeztem lényegre törően foglalkozni ezekkel a témákkal.Nem írtam véleményt azonban az igáslovakról.Nagyon fontos lovak ezek, különösen a régi időkben kizárólag...
 fotók

2022.08.02

Kiemelendő lófajtáról!Arab ló!

Előző véleményeimben már elég sok témával foglalkoztam, a lovak történetétől kezdve egyébb dolgokkal, melyek némi ismereteket nyújthatnak ezekkel a szép, okos, hasznos állatokkal kapcsolatban.Úgy...