Medrol - vélemény

Átlag: 3.5 (2 szavazat)

Kategória: Gyógyszerek

Közzétéve 2023 május, 15 - 14:14

Önpusztítás, avagy alapvető meggyőződéseink önmagunkról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 17520

“Nekem semmi sem sikerül.” “Csak én vagyok ilyen szerencsétlen.” “Minden ember csak az pénzre hajt.” Ezek káros meggyőződések önmagunkról vagy a világról. Általában túlzottan általánosított kijelentések. Ha pedig szélsőségesen negatívak, akkor önpusztító hatással vannak ránk. Mégis mit lehet tenni ez ellen?

Három típusa az önmagunkkal kapcsolatos negatív meggyőződéseknek:

– sikertelenség (“Nekem semmi sem megy”)

– szeretethiány (“Engem senki sem szeret”)

– értéktelenség (“Én nem érdemlem meg, hogy boldog legyek”)

 

Ezek általában nem tudatosulnak bennünk, csak begyökereznek mélyen az énképünkbe, napi gondolatainkba. Ahhoz, hogy változtassunk a helyzetünkön, először fel kell ismernünk őket.

 

Hogyan beszélek magammal?

Jó kérdés, ugye? Mindenki beszél gondolat szintjén önmagához. Vizsgáljuk meg, milyen hangnemben történik ez. “Megcsinálom, sikerülni fog!” “Oh, de balfék vagyok, nekem persze ez sem megy.” Bátorítjuk önmagunkat vagy inkább kritizáljuk?

 

Hétköznapi példa

Julcsi úgy gondolja, ő sosem fog előrébb jutni a munkahelyén. A közös ebédlőben úgy látja, mindenki tele van önbizalommal, barátkoznak, nevetgélnek, csak ő van kirekesztve a társaságból. Értéktelennek, nem szerethető embernek érzi magát. Otthon esténként elgondolkodik, hogy mások milyen erősek és ő milyen gyenge. Az okokat nem érti, csak az ezzel kapcsolatos negatív érzéseit táplálja minden egyes nap. Amikor lehetőség van továbbképzésre, feljebb lépésre, kerüli a lehetőségeket. Ha nem próbálja meg, akkor nem érheti kudarc sem, amit előre igazolva lát.

Mit tehet Julcsi? Ezeket a negatív meggyőződéseket nem lehet egy perc alatt kigyomlálni önmagunkból. Lassanként haladhat. Egy-egy feladatra koncentrálva meggyőzheti magát, hogy abban kompetens, az menni fog neki és sikerrel jár.

Hasznos, ha valahol feljegyzi magának, mik azok a dolgok, amelyekre előre koncentrált és sikerre vitte. Hogy saját magát meggyőzze a bizonyítékokkal, hogy jó úton halad.

 

A mélyen gyökeredző. önmagunkkal szemben felállított negatív meggyőződések nem adják könnyen magukat. Akár túlkompenzálása is ösztökélhetnek, ami majd őket igazolja. Julcsi hirtelen túl sokat akarhat, túl magas lécet szeretne megugrani, ami sikertelenség esetén visszalökheti a régi énképéhez: neki semmi sem megy. Ezért nagyon fontos a tudatos mértékletesség: kis lépések.

 

A negatív önértékelés depressziót és szorongást okozhat. Az alacsony önbecsülés növelhető az önkritikus gondolkodási minták megváltoztatásával. Ha a figyelmünket aktívan az erősségeinkre és jó tulajdonságainkra irányítjuk, önbecsülésünk növekedhet. Nincs veszve semmi, de szisztematikusan és tudatosan kell dolgozni rajta. Ebben segít a kognitív viselkedésterápia. Ez a terápia segít, hogy egy helyzettel kapcsolatos gondolkodásmódunk megváltozzon, minek következtében megváltoznak az érzések és a cselekvések is.

 

Ha te vagy Julcsi, vagy hasonló cipőben jársz, érdemes elgondolkodnod azon, hogyan vélekedsz önmagadról, milyen önpusztító gondolatokkal rontod az esélyeidet a boldogságra. És ha már felismerted a problémát, kezdj vele valamit!

+Erősségek

Hasznos

-Hátrányok

Nem tudom

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Medrol fotók

2023.05.14

A Medrol gyógyszer? vagy inkább méreg?

A Medrol tabletta metilprednizolont tartalmaz. Ez egy szintetikus glükokortikoid. Gyulladáscsökkentő hatása miatt széleskörben alkalmazzák. Csökkenti az ödémaképződést, immunszuppresszív hatása is...