A konyha. - vélemény

Átlag: 4.83 (3 szavazat)

Közzétéve 2023 július, 07 - 9:09

Olasz konyháról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint
Vonalkód: 18747

Az Olasz konyha!

Különleges helyet foglalnak el tésztafélékből készült előételeik, amelyeket leves helyett is szívesen fogyasztanak. A makarónit és a spagettit külön készült ragukkal igen sok formában szerepeltetik étlapjaikon. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és forró vajjal keverik el, de tálalják nyers vajjal is. Ezenkívül számos tésztakészítményük van, amelyeket ízes darált hússal töltenek, különféle ragukkal tálalnak, vagy reszelt sajttal bőségesen meghintve csőben sütnek.

Zöldségekből előételek számos változatát készítik. A nálunk is ismert csirák, kelvirág, kelbimbó, törökparadicsom, gombafélék mellett igen kedvelik az articsókából készült előételeket. Ezeket a zöldségeket köretnek is készítik. Különböző rizottókat és tojásételeket meleg előételként ajánlják.

A tengeri halak, a rákfélék, az osztrigák és a csigák minden fajtáját készítik konyháikon. A homár a languszta és a szkampi hideg és meleg készítési módjainak sokféle változatát ismeri az olasz konyha.Halaikat roston vagy rántva,kísérő mártással, vajjal főzve készítik.

A legelterjedtebb meleg halételük a sole (tengeri nyelvhal) és a San Pietro. A Fritura-misztura, amely szkampi és két-háromféle hal párizsiasan kisütve, rántott petrezselyemzölddel és külön mártással tálalva, legkedvesebb ételeik közé tartozik.

A hideg előételek tálalásánál nagy előszeretettel alkalmazzák a különböző konzerveket és szalámiféléket, valamint a salátaféléket. Külön említésre méltó hentesárú-készítményeik rendkívül gazdag sora, amelyet ugyancsak előszeretettel használnak hidegkonyháikon.A sokféle szalámin kívül speciálisan készített felvágottakat is gyártanak, amelyek híressé váltak az egész világon.

A húsféléket főzéssel, sütéssel, párolással, nyárson sütéssel és mindazokkal a módszerekkel készítik, amelyeket nemzetközileg kialakult konyhatechnikában ismertek. Törekvésük, hogy kifejlesszék a frissen készült ételek választékát, ezért fokozzák az elkészített raguk, mártások, paradicsom és hagyma bőséges használatát. Marha-, borjú-, birka-, bárány-, szárnyas- és sertéshúsételeik igen sok változatban, különféle ragukkal és zöldségköretekkel találhatók étlapjaikon. Félangolos húsféléket éppen úgy készítenek, mint párolva vagy frissen, vajban pirított húsféléket. Egyik legjellegzetesebb borjúkészítményük a piccata, amely olajban vagy vajban megsült érmécskékből áll, tisztított citromos vajjal fűszerezve, és leöntve. Bőségesen fogyasztják a házinyulat, amelyet sütve vagy párolva készítenek.

Világszerte ismert ételük az “osso bucco”: ez nem egyéb, mint borjúcsülök paradicsommal, egy kevés finomra vágott hagymával, fokhagymával és narancshéjjal párolva, rozmaringgal ízesítve. Borjú és marhaszeletek több készítési módja ismert konyháikon.

A vadakat vadszárnyasokat leginkább sütve szeretik, külön hideg és meleg mártásokkal. Az ételek fűszerezésénél jellegzetes ízhatásokra törekszenek. Valamennyi nálunk is ismert fűszerfélét használják, kivéve a pirospaprikát. Ezenkívül nagy előszeretettel használják a sáfrányt és a rozmaringot. Borjúsültjük elképzelhetetlen zöldségágyba helyezett bőséges rozmaring nélkül. A különböző ételekhez készített kísérő mártásaiknál a színekre, a hagyma és fokhagyma karakterére és különböző borok használatára törekednek. A húsételhez elsősorban rizsből készítenek köretet, de a burgonya minden változatát is alkalmazzák.A zöldfőzelékek készítési módját a francia és angol konyha módszerei jellemzik.A sós vízben főtt főzelékféléket nyers olvasztott vajjal tálalják megfelelően fűszerezve.

A hazai termelésű salátafélék legnagyobb kultuszát az olasz konyhánál tapasztalhatjuk. Rengeteg friss zöldsalátájuk van az év minden szakában. Salátakészítésüknél a kiváló minőségű sassoolajat használják, de készítenek különféle dressingeket is, amelyek ízesítésénél a citrom- és grape-fruitlé adja fő jellegét. Nagy előszeretettel alkalmazzák a kombinált salátákat, amelyeket aszpikban kocsonyázva és díszítve tálalnak.

Sehol a világon nem olyan elterjedt a fagylaltgyártás, mint az olaszoknál. Gyümölcsfagylaltjaik egyedülállóak.

Az étkezések szinte elképzelhetetlenek sajtok nélkül. Sajtjaikhoz külön gyümölcsöt vagy retekfélét is adnak. Déligyümölcseik igen nagy választéka megtalálható majdnem minden étkezési formánál.

Az étkezés feketekávéval fejeződik be. Az olasz eszpresszó – vagy krémkávé meghódította az egész világot, és különböző géptípusaikkal minden kávékedvelő ország vendéglátói üzleteiben találkozhatunk. Boraik minősége és mennyisége sorrendben a franciák után következik. Könnyű és nehéz boraikat, különösen a vörösborok sok változatát ízléses, fonott üvegekben teszik asztalaikra. Étvágygerjesztő italaik közül szinte utolérhetetlenek a világhírű Cinzanok.

 

Remélem tetszett ez a kis ízelíő a talján konyháról !

+Erősségek

Különleges!

-Hátrányok

Nem tudom!

janosom

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

A  konyha. fotók

2022.10.14

+3

Edényeink,kanalaink, poharaink tisztán tartásáról!

Engem már gyermek koromban arra szoktatott anyám,hogy a konyhában nagy rendnek kell lennie, nem szabad a piszkos, mosogatlan edényeket tárolni, azokat használat után tisztítani kell, majd helyére...
A  konyha. fotók

2022.08.31

Mióta ezt tudom, a konyhám mindig ragyog! A legmakacsabb zsíros szennyeződések is eltüntethetőek így

Egy tiszta és kényelmes konyha a család kedvenc helye lehet, ezért a háziasszonyok különös figyelmet fordítanak a konyhai felületek tisztán tartására. ÖNTS ECETET A SÜTŐBE, ELKÉPESZTŐ LESZ A HATÁS ...