Chia magról! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 december, 17 - 19:19

Mit kell tudni a chia magról?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint
Vonalkód: 11761

Mielőtt rátérnék a Chia mag jótékony hatásaira, nézzük meg:

Honnan származik a chiamag?

A chiamag az eredetileg Mexikóban honos azték zsálya (Salvia hispanica) magja. A maják, aztékok és inkák étrendjében már több mint 4000 évvel ezelőtt fontos élelmiszernek számított. A 15. században a spanyolok közvetítésével került Európába, az idők folyamán azonban feledésbe merült, és csak napjainkban fedezték fel újra, manapság világszerte egyre népszerűbb.

A chiamag olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amilyenek például a fenolsavak. Az antioxidánsok sejtvédő hatással

rendelkeznek azáltal, hogy a szabad gyököket megkötik. A chiamagban megtalálható E-vitamin szintén az anitoxdánsok közé

tartozik, illetve tartalmaz szelént is, ami ugyancsak antioxidáns tulajdonsággal bír.

A magok igen magas rosttartalmuk révén támogatják az emésztést, és a tápcsatornában megdagadva hosszas teltségérzetet biztosítanak, ezáltal csökkentve az étvágyat. Az élelmi rostok növelik a széklet tömegét, ezzel javítva a bélperisztaltikát, így hozzájárulnak a salakanyagok távozásához, megfelelő rostbevitel mellett csökken a székrekedés kialakulásának esélye, tehát támogatják az emésztőrendszer megfelelő működését. A vízbe áztatott magok gélt képeznek. Tudni kell, hogy ha élelmi rostot fogyaszt, amellett kiemelten fontos odafigyelni a folyadékfogyasztásra.

Az, hogy a chiamagnak számos pozitív hatást tulajdonítanak, nem jelenti azt, hogy félredobhatja a gyógyszereit, ha Ön chiamagot fogyaszt és cukorbeteg, magas a vérnyomása vagy a koleszterinszintje. A betegségeire kapott gyógyszereit mindig kezelőorvosa utasításainak megfelelően szedje, önkényesen ne hagyja el azok szedését és ne módosítsa az adagolásukat, ugyanilyen fontos a kontrollvizsgálatokon való rendszeres részvétel is, függetlenül az étrendjétől. Mindazonáltal egészségesként és betegként egyaránt fontos az egészséges életmód, melynek a káros szenvedélyek kerülése, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás is részét képezi. A chiamag mértékkel az egészséges étrendbe iktatható, értékes tápanyagai miatt a változatos, kiegyensúlyozott étrend egyik összetevője lehet.

Néhány embernél nagy mennyiségű chiamag fogyasztása puffadást okoz.

Nagyon ritkán allergiás reakciót válthat ki a chiamag fogyasztása, ha allergiás tüneteket tapasztal a chiamag fogyasztásához kötődően, kerülje ezt az élelmiszert!

A chiamag valóban értékes tápanyagokat tartalmaz, telít és sokféleképpen felhasználható, ám meglehetősen drága és vannak olyan hazai élelmiszerek is, amelyek hasonló tápanyag-összetétellel rendelkeznek!

Remélem,hogy ezen véleménnyel hozzájárulhatok egészségének megőrzéséhez!

+Erősségek

Fogyasztása jót tesz az egészségnek!

-Hátrányok

Túlzott fogyasztás káros lehet!

janosom

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments