Tények a hajózással kapcsolatban! - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Közlekedés

Közzétéve 2023 május, 14 - 8:08

Merüljünk a mélységekbe!Vélemény!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint
Vonalkód: 17385

Életemben először 2019-ben utaztam nagy hajón az Atlanti-Óceánon, New-yorkból Bermudára.Fantasztikus élményekben volt részem, egy 12 emeletes 2000 embert szállitó hajón utaztam,ahol a moziteremtől, a sportpályákig,zenés szórakozó helyek, üzletek,úszoda stb. volt.Ezután keltette fel érdeklődésemet a hajók -története,tipusai,felépitése stb-,amikról nagy érdeklődéssel olvasgattam és bizonyos ismeretekre tettem szert az évek során.Most ebben a véleményemben a tengeralattjárók témakörben vázolnék fel pár ismeretet, a teljesség igénye nélkül.

Amióta az ember elöször tanulta meg legyőzni a vizet, először indult el törékeny csónakján a folyók, tengerek,óceánok felszinén,mindig vágyott arra,hogy meghóditsa a vizek mélyét.A valójában működő tengeralattjárót 1620-ban egy holland származású orvos  Cornelius Van Drebbel épitett.Több próbálkozás után a tengeralattjáró első harci alkalmazására az amerikai függetlenségi háború alatt került sor.David Bushnell tervezte és épitette a TEKNŐS  nevű egyszemélyes tengeralattjárót.

E járművet ún. ballaszttartályok segitségével lehetett viz alá süllyeszteni.

A 19.század közepétől megsokasodtak az arra irányuló kisérletek,hogy megnöveljék a viz alatt tölthető időt, a sebességet. Igyekeztek olyan hajtóműveket kifejleszteni, amelyek a viz felszinén is, és a lemerülés után is mozgatni tudták a hajót, biztositani kellett a gyors függőleges-le és felmerülés-manőverezést.A század forduló idején megalkotott dizelmotor adta meg a tengeralattjárónak azt a viszonylag könnyű, ugyanakkor nagy teljesitményű hajtóművet, amely lehetővé tette a nagy távolságú hajózást.

A tengeralattjárók történetében 1954-ben következett be ugrásszerű fejlődés.Vizre bocsátották az amerikai atommeghajtású NAUTILUST.Ettől kezdve tucatjával készültek a különböző méretű,rendeltetésű atomtengeralattjárók.

Hawaii szomszédságában fejlődött ki az amerikai haditengerészt legnagyobb kikötője, PEARL HARBOR.

Az emlélkezetes napon, 1941.december  7.-én majdnem teljesen megsemmisült,amikor hadüzenet nélkül 200 japán  kamikáze vadászgép csapott le a kikötőre,lábon megsemmisitve az amerikai flotta legnagyobb részét.Ezzel vette kezdetét a három és félével II.világháború a Csendes-óceán medencéjében is.Jelenleg is a Pearl harbor az amerikai tengerészet legnagyobb tengerészeti bázisa.

A modern nukleáris tengeralattjáró mintegy 170m hosszú, 12-13m átmérőjű,elnyújtott törzs első negyedén szinte eltörpül a keskeny,áramvonalas parancsnoki torony.Alatta helyezkedik el a hatalmas hajó agyközpontja,a vezérlőterem.

A falakat műszerek tömege boritja.A kormányosok, kezelők, rádiósok ülésein biztosági öv van épp úgy mint a repülőgépek pilótaülésein.A központtal szomszédos az atomreaktor vezérlőhelyisége,a rakéták irányitóközpontja,és az elektrónikus számitógép.

A hátsó harmadában va a mintegy  60 000 kilowatt azaz 80 000 lóerős teljesitményű atomreaktor,mely egy kisebb város  áramellátását is biztositani tudná.Ennek segitségével  75 km/h viz alatti sebességet is elérnek.A hajó egyfolytában  több évet is tölthetne el a viz alatt.A szükséges levegőt és az ivóvizet elektrolizissel,azaz vizbontással állitják elő.

A 100-200 főnyi legénység kényelméről mozi, tornaterem és légkondicionáló berendezések gondoskodnak.

A tengeralattjárók már olyan robotokat is mélybe juttatnak, amelyeknek a feladata a tengerek felszinének a tanulmányozása.

A távvezérlés-technika és a mikroelektronika nagyarányú fejlódésének köszönhetően egyre több és modernebb robotberendezés dolgozik a viz alatt.Többféle változatuk is kialakult.A fejlődés azonban nem állt meg!

Röviden ennyit szerettem volna közre adni olvasóimnak.Remélem,hogy az érdeklődők némi információkhoz jutottak.

+Erősségek

Hasznos információk!

-Hátrányok

Vázlatos!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Tények a hajózással kapcsolatban! fotók

2023.04.13

+1

Hajózás!

Amint a korábban irt véleményemben igértem, folytatnám a hajózás történetével kapcsolatos, általam ismert információk közzé tételét!

Mióta hajót épit az ember,azóta megpróbálja a szél...