Magnólia gondozása - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 május, 01 - 11:11

Magnólia a kert ékessége kora tavasszal

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 5700 Forint

Magnólia gondozása

A magnólia egy kora tavasszal virágzó csodálatos dísznövény, – fa, mely akár a kertünk, udvarunk ékessége lehet. Hidegtől és széltől védett helyet kedveli. Tápanyagban gazdag és laza talaj a jó neki. Nem viseli el a tömött talajokat, ilyenkor nem tudja fölvenni a tápanyagot. Gyakran láthatjuk köztereken, hogy a levelek klorózisosak (sárgák, áttetsző erezettel). Ez sajnos a nem megfelelő körülmények miatt alakul ki.

Mit tegyünk a Magnólia vásárlása után?

Ha kiválasztottuk és hazavittük a magnóliánkat, ássunk egy inkább széles, mint mély gödröt, majd ültessük el a növényt. Nem árt ha van némi tőzeg, vagy szárított trágya. Ha a talajunk nagyon tömör, akkor kis dombot is építhetünk, alulra mindenféle szerves anyaggal. Erre ráültetjük a magnóliát, így nem tud a gyökérnyak berohadni. Ügyeljünk arra, hogy ne ültessük mélyebbre a növényünket, mint ahogy az edényben volt, és a későbbiekben se kerüljön sem föld, sem a mulcs a gyökérnyak köré!

A talaját takarjuk vagy ültessünk talajtakaró növényeket. Az első 2-3 évben feltétlenül figyeljünk oda az öntözésre, ami heti 1-2 ám alapos öntözést jelent, későbbiek folyamán már elég aszályos időben öntözni, szintén alaposan.

Segíthetünk a könnyebb tápanyagfelvételben, ha levélen keresztül vasgálic+keserűsó lombtrágyát használunk, elég 3 %-os oldatban, áprilistól, havonta, nyár végéig. A magnólia a talajból nehezen tudja felvenni a tápanyagot, tehát a talajra hiába öntjük, ott nem segít. A talaj javítása szerves anyag hozzáadásával történjen.

Ősszel terítsünk a gyökérzóna köré a trágyát vagy komposztot, hagyjuk alatta a lehullott leveleit (kezdetben kipótolhatjuk más fák leveleivel is).

A nemzetségbe a különböző rendszerezések 120–210 fajt sorolnak, és ezek mind alakban, mind növekedésben, mind a virágok színében és illatában különböznek.

Ismertebb Magnóliák: a fehér virágú Wada’s Memory, a lila Susan, a sárga Elisabeth, vagy éppen Honey-Tulip-ot, a rózsaszín Day Breek vagy éppen a vöröses Burgundy Start, stb.

Keressük névvel őket, hogy ne csalódjunk, és pont az a magnólia kerüljön a kertünkbe, amit szeretnénk. Virágzásban elsők között van a Magnolia denudata, a Magnolia kobus és a stellata, aztán a talán legtöbbet ültetett soulangeana. De már vannak később virágzó hibridek is.

Érdemes késő tavasszal-kora nyáron virágzó magnóliákkal is próbálkozni, mint pl a Magnolia sieboldii-val, az illatos x wieseneri-vel.

Ha elég nagy tér áll rendelkezésre, akkor árnyat adó fának ültethetünk Magnolia acuminatat, széltől védett helyre Magnolia tripetala-t (ernyős liliomfa) is.

Manapság már sokfelé ültetik az örökzöld magnóliát, a Magnolia grandiflorát is. Az alapfaj nagy fa lesz, feltétlenül biztosítsunk elég teret neki, méghozzá széltől és fagytól védett helyen. A grandiflora kevésbé érzékeny a talaj pH-jára, a szárazságra viszont annál inkább, erre télen is figyeljünk oda. Számos kertészeti változata kapható, mint pl. az oszloposan növekvő Alta, vagy a legtélálóbbnak mondott Edith Bogue, vagy a Little Gem, a Blanchard.

Lehet őket metszeni (nem szükséges egyébként), de erre mindig virágzás után, vagy nyáron kerüljön sor, és ügyeljünk rá, hogy a metszés okozta sebeket kezeljük. Az örökzöld magnóliát viszont metszhetjük, dúsabb, formásabb lesz tőle, erre is virágzás után kerüljön a sor.

Szaporítással próbálkozni házilag nem igazán érdemes, hiszen készen lehet kapni cserepes állapotban számos nagyáruházban, például az OBI-ban is.

A tavaly vásárolt Magnólia csemeténk az idén még nem virágzott, de hát erre jó a türelem és az idő. ..

+Erősségek

Esztétikus fa

-Hátrányok

Érzékeny

Bondár Dinda

Nem ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments