Pingvin patika - vélemény

Átlag: 4.7 (5 szavazat)

Kategória: Gyógyszerek

Közzétéve 2023 március, 25 - 13:13

Magas vérnyomásról!-Vélemény!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 16311

Most pár mondatban a magas vérnyomásról (hipertónia) szeretnék lényegre törően információkat nyújtani, mindazoknak, akik nincsennek tisztában ezzel a betegséggel.

Mi is az a magas vérnyomás?Mikor magas a vérnyomás?Korhoz,nemhez, kötött,vagy mi okozhatja a magas vérnyomást?

Milyen következményei lehetnek a magas vérnyomásnak?

Számtalan sok kérdés merülhet fel ezzel a betegséggel kapcsolatban és most véleményemben igyekszem a kérdésekre válaszokat adni.

Régebben akkor tartotta az orvos magasnak, ha felső érték meghaladta a 150 az alsó pedig a 90 Hgmm értékeket.

Gyermekkoromban pedig azt hallottam, hogy akkor megfelelő a váérnyomás, ha az  illető életkorához igazodik, azaz a 100 feletti érték a meghatározó.Azaz ha valaki 50 éves akkor 150 ha 60 éves 160 és a 70 éves embernél 170 -es felső érték a még megfelelő vérnyomás.Manapság már 120/80 Hgmm az elfogadott vérnyomás érték.

A normálistól eltéréseket azonban nem szabad túlértékelni,mert pl. az orvosi vizsgálattól való félelem,feszültség, átmenetileg jelentősen emelheti a vérnyomást.

Azt is szokták mondani,hogy a vérnyomás felső értéke akkor tekinthető normálisnak,ha 100 feletti értéke nem haladja meg az idős ember életkorát.Ebből következik,hogy az idős embernek akinek mérsékelten magasabb a vérnyomása,nem kell feltétlen semmi komoly bajtól tartania.

Aki azonban 40-50 éves korban,kissebb, nagyobb mértékű,állandóan magasabb vérnyomásokat mér,feltétlenül rendszeresen és tartósan vérnyomáscsökkentő szereket kell szednie,mert csak igy kerülhető el,a magas vérnyomás okozta érelmeszesedés kockázata.

A magas vérnyomás középkorú,egyébbként még egészséges érrendszerú embernek alig okoz panaszt.Ha mégis jelentkeznének olyan panaszok,mint a szédülés, vagy fejfájás,úgy ezek nem szükségképpen a magas vérnyomás következményei.

A középlkorú hipertónias embernek,ha gyógyszeresen eredményesen csökkentik vérnyomását,nem kell attól tartania,hogy agyvérzést vagy szivinfarktust kap.A magasabb vérnyomás  ugyanis csak évek vagy évtizedek után okoz érelmeszesedést.

Különbséget kell tenni a fiatalkori és a felnőtt,- ill. időskori magas vérnyomás között.Ha valakinek 30 éves kora előtt magassabb a vérnyomása,akkor feltétlenül indokolt,hogy annak okát lehetőleg intézetben igyekezzenek kideriteni.

Okozhatja ugyanis a magas vérnyomást a vese betegsége a főverőér veleszületett szűkúlete,a belsőelválasztású mirigyrendszer betegségei és más tényezők is.A fiataloknál gyakran sikerül a kór okát tisztázni,s a betegséget -esetleg sebészetileg-gyógyitani.

Ha idős betegek esetén a magas vérnyomás eredetét nem tudja tisztázni az orvos, akkor ismeretlen eredetű kategóriába sorolja.Az ilyen vérnyomásemelkedés a leggyakoribb, ez az ún. esszenciális hipertónia, ill. hipertóniabetegség.

A hipertóniás beteget,főleg ha a normálisnál lényegesen magasabb  a vérnyomása kezelni kell!

A magas vérnyomást ma különböző gyógyszerekkel ,konyhasószegény étrendel, vagy ami ezzel egyenértékű, a konyhasó kiüritést fokozó gyógyszerekkel lehet csökkenteni.Gyakran szükség van arra,hogy a beteg  vérnyomásának rendszeres ellenőrzése mellett ne csak egy, hanem két vérnyomáscsökkentőt tehát gyógyszerkombinációt szedjen.

Ha megtörtént a gyógyszeres beállitás,tehát az orvos kikisérletezte azt vagy azokat a gyógyszereket, amelyek hatására a magas vérnyomás a kivánt értékre szállt le, úgy a kezelés éveken át kell folytatni.

Rendszeres gyógyszerszedés esetén az esszenciális hipertóniában szenvedő beteg lényegében ugyanolyan esélyekkel rendelkezik,mint a nem hipertóniás.

A gyógyitásnál is fontosabb a megelőzés!

Már a gyermekeket szoktassuk a játékban, a tanulásban,a munkában bizonyos rendszerhez.A szülő ne tűzzön gyermeke elé annak fizikai és szellemi képességeit meghaladó feladatokat.Az évekig tartó szorongás ugyanis előkészitheti a felnőttkori magas vérnyomás talaját.

Ne terheljük túl a gyermekeket felesleges különórákkal, de a felnőttet se képességeit meghaladó továbbtanulással.

Akár szellemi, akár fizikai munkát végzünk, ne terheljük túl magunkat.Lényeges,hogy napi 6-8 órát aludjunk.

Kerüljük az izgatószerek elsősorban a koffein mértéktelen fogyasztását.Napi háromnál több feketekávé ugyanis nem élénkiti tovább az embert, hanem ingerültséget, ideges feszültséget, álmatlanságot okoz.

Kerüljük az elhizást, ha pedig jelentős súlyfeleslegünk van, kiséreljük meg ésszerű étrenddel a normális testsúly elérését,mert eredményes fogyókúra után a vérnyomás néha minden gyógyszeres kezelés nélkül normalizálódik.

Bizom benne,hogy véleményes hasznosnak bizonyul!

+Erősségek

Jó tanácsok!

-Hátrányok

Csak vázlatosan fejtettem ki!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Pingvin patika fotók

2023.05.19

Allergia gyógyitása!-Vélemény!

Kb. 20 éve azt se tudtam, mi fán terem a pollenallergia: egy rekkenő júliusi napon a liftben az irodába utaztam egy kollégával, aki láthatóan nagyon szenvedett. Csodálkozva kérdeztem: hogy tudtál...
Pingvin patika fotók

2023.05.07

Vélemény az epekövességről!

Most ebben a véleményben nem az orvosok által alkalmazott gyógyszerekről, sebészeti beavatkozásokról, hanem az epekő-vel kapcsolatban a házi gyógymódokról kivánok véleményt  közzé tenni. Talán...
Pingvin patika fotók

2023.04.16

Izületi betegség otthoni kezelése!

Az emberek jelentős része szenved izűleti betegségekben.Az orvosi keezelések, különböző kenőcsök, táplálék kiegészitők stb. csak időlegesen enyhitik a panaszokat. Ismerek olyan embert aki pár éve...