Közzétéve 2023 február, 03 - 9:09
Lekváros bukta!
Ár : 1000 Forint
Vonalkód: 15141
Ha már elfogyasztottuk a finom levest akkor illik desszertet is fogyasztani!
Most egy laktatós, finom desszertet kinálok jó szivvel!
Egy jó LEKVÁROS BUKTA receptje!
Ennek elkészitése kb. 1 órát vesz igénybe és számoljuk még hozzá a kelesztési és sütési időt.
Előljáróban egy jó tanács a kelesztéshez:
A tészta 27-30 fok közötti hőmérsékleten kel a legjobban.Ha nincs ilyen meleg helyiség otthonunkban,a lefedett edényt betakarhatjuk tiszta ruhával,konyharuhával, könnyű takarókkal is.A tészta akkor kel meg teljesen, ha miután megnyomkodjuk,
újra felveszi eredeti alakját.
A lekváros buktához hozzávalók:
6 dkg cukor
2 dkg élresztő
2,5 dl tej
50 dkg liszt
8 dkg zsir vagy vaj
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
30 dkg. szilvalekvár
Tetejére: 1 tojás-4 dkg cukor-2-3 dkg vaj
Kezdjünk is hozzá elkésziteni:
A tésztához az élesztőt egy kanál cukorral, 1 dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük,majd langyos helyen felfuttatjuk.A maradék lisztet, a cukrot, csipet sót, a 2 tojássárgáját, a zsirt vagy vajat,és a citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba.
Amikor felfutott az élesztő, a liszthez öntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával alaposan kidagasztjuk a tésztát.Letakarjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Következő lépésben:
Ha megkelt a tésztánk az edényben kicsit még átgyúrjuk, majd lisztezett deszkára tesszük, és 1 cm vastag téglalapokra nyújtjuk.
A tésztát 8×8-cm-es darabokra vágjuk.Széleit megkenjük tojással, és a közepébe lekvárt teszünk.Úgy hajtjuk össze,hogy a tészta szélei fedjék egymást, és az illesztés alul legyen.
A tepsit kibéleljük sütőpapirral, lazán egymás mellé beletesszük a kalácsokat.Tetejüket lekenjük tojással,és a tepsibe keletsztjük még 15 percik.
A sütőt 160 fokra előmelegitjük, és a megkelt kalácsokra morzsolunk egy kis vajat, megszórjuk porcukorral és a sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
Aki először csinálja kissé bonyolultnak tűnik, pedig nem az és később a család kedvence lessz azt garantálom.
Nagyon finom mondjuk egy bableves után is.Ez egy klasszikus sütemény, gyermekkoromban édesanyám gyakran csinált lekváros buktát a családunk örömére.
Jó étvágyat kivánok!
Laktatós és finom!
Időigényes!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás