DANIELLE STEEL - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Egyéb könyvek

Közzétéve 2023 május, 01 - 11:11

Kina közelről c.könyvről!

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 16940

Garázsomban rendcsinálás során került kezembe a KINA KÖZELRŐL cimű könyv,ami kicsit kopott, piszkos is már,hiszen évtizedek óta porosodott.Ránézésre azt hittem valami jegyzettömb mert végtelen egyszerű puritán boritója van egy kinai ember a jobb sarokban semmi más.

A könyv szerzője Salgó László a Kossuth könyvkiadó adta ki még 1959-ben, pontosan  1959. május 30.-án jelent meg 8200 példányban.A  könyv Budapesten a  Franklin nyomdában készült, a VIII.kerületben, Szentkirályi utca 28.szám alatt.

Az ára  16 Ft azaz tizenhatforint volt!

Miről is szól ez a könyvecske?

Sajgó László Kinában járt és megtanulta azt a kifejezést,hogy ” ta jaocsin” ami tulajdonképpen nem köszönést nem jósapot, hanem magyarra forditva az ugrást, az ugrásszerű fejlődést jelenti.

A ” nagy ugrást” jelképezi a hatalom ősi szimbóluma, a sárkány,ami eddig a Nyári Palota diszes faragványairól,az 509 Buddha

templomának lakkozott képeiről vicsoritott barátságtalanul a nézőre.Salgó László ottjártakor tapasztalta és leirta,hogy  a száguldó sárkányt a házak falára ragasztott plakátokon,az ujságokban, a szobrokon, az igazi hatalom az akkor 680 milliós nép szimbólikus figurái össztökélik ugrásra a ” to jaocsin”-re.

A könyv irója szerzóje vázolja könyvében,hogy ottjártakor nem találkozott olyan külföldivel- a világ bármely részéről is érkezett Kinába-akit ne nyűgözött volna le a kinai emberek,a kinai nép minden akadályon,a múlt súlyos örökségén urrá levő akaratereje, a jövőt épitő lelkesedése, az 1958-as esztendő páratlan eredményei.

A lenyűgüző szeményes benyomások, és a közvetlen információk hatása alatt, Salgó László kutatni kezdte a “Nagy ugrás” okait.

Könyvében ezekre a kérdésekre,problémákra igyekszik válaszolni, úgy ahogyan önmaga is szembetalálkozott velük, kéthónapos ázsiai utazása során.

Természetesen ismerősei ,barátai kollégái is feltették neki a sok sok kérdést hazaérkezése után amikre amint a könyvében is leirja igyekezett minnél okjektivabb válaszokat adni.

Az ugrásszerű fejlődés a könyv fő témája,és az ezzel kapcsolatot okok,feltételek feltárása magyarázata.

Az iró igyekszik érzékeltetni azokat az objektiv ,természeti feltételeket, amelyek nélkül a kinai ipar és mezőgazdaság fejlődése elképzelhetetlen lett volna.

Rámutat arra,hogy az 1958-as kiugrás  az előző évek során az iparban, a mezőgazdaságban, a kulturális életben,végbement mennyiségi és minőségi változások eredményeként következett be.Röviden ismerteti azokat a körülményeket,amelyek között e fejlődés az ugródeszkát megteremtették.

1958 szeptembere,októbere -amikor a szerző ott járt-leirja,hogy  a népi mozgalmak teljes kibontakozásának az időszaka volt.Forrt minden,akárcsak ősszel a must,vagy a népi kohókban az olvasztott nyersvas.

November és december hónapokban következett be a letisztulás folyamata.

Amint az iró kinyilatkoztatja könyvében, a hatalmas országban a viszonylag rövid idő alatt gyüjtött élményanyag nagyon kevés, a kinai nép határtalan lelkesedésének teljeskörü ismertetésére,de igyekezett a reális kép felvázolására.

Ezért a személyes benyomások, információk, melett a különböző dokumentumokat, kongresszusi anyagokat is felhasznált a köny megirásához.

Ismét elolvasva ezt a könyvet  valóban nagy kutató munka is érzékelhető!

Aki megtudja szerezni ezt a régi kis könyvecskét, ajánlom elolvasni!

á

+Erősségek

Vázlatos,de korhű!

-Hátrányok

Nem tudok róla!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

DANIELLE STEEL fotók

2023.04.16

DANIELLE STEEL

Danielle Fernande Dominique Schuelein-Steel New Yorkban született, amerikai írónő, 1947 augusztus 14.-én látta meg a napvilágot. Napjaink egyik legnépszerűbb írójáról van szó, aki nagyszerűen ötvözi...