Közzétéve 2021 szeptember, 13 - 11:11

Kicserepesedett ajak!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 700 Forint
Vonalkód: 10342

Kellemetlen, esztétikailag is probléma az ajak kiszáradása, kicserepesedése!

Mit tehetünk ellene?Ezzel a kérdéssel fogok foglalkozni, tippeket, tanácsokat adni mindazoknak, akik ezzel a problémával találkoznak.

Tudni kell,hogy a napfénynek, a szélnek és más irritációnak kitett ajkunk nem rendelkeik olyan mirigyekkel, amelyek puhán és nedvesen tarthatnánk ajkunkat.Nem  tartalmaz túl sok melanint sem, a csókra csábító ajkakat bizony óvni és ápolni kell.

Az ajak kirepedezését, kiszáradását,esetleg fájdalmát,vagy viszketését a száraz,hideg téli levegő,a napfény,valamilyen allergiás reakció, vagy akár a megemelkedett testhőmérséklet is kiválthatja.

Egy kis kényeztetés általában elég ahhoz,hogy megóvjuk az ajkunk egészségét.Ha azonban a probléma 2-3 hét múlva sem oldódik meg,forduljunk orvoshoz.Akkor is keressük meg az orvost,ha az ajkunk gyakran repedezett,hiszen lehet,hogy gombás fertőzéssel állunk szemben.A fogkrémben, rúzsban,vagy ajakbalzsamban található  összetevőkkel szembeni allergia is okozhat ajakszárazságot.Az állandóan vörös,száraz és hólyagos  ajak rákos megbetegedésre is utalhat.

Ha a szájüregben fehéres foltok alakultak ki,esetleg a szánk sarka is berepedt,elképzelhető,hogy a CANDIDA albicans gomba túlszaporodása okozta szájpenészről van szó.Kezeljük ezt a kellemesen édeskés ízű borax-glicerinnel.Amennyiben protézisünk van,gyakran  és alaposan tisztítsuk meg,mert a mikroorganizmusok elszaporodhatnak rajta,és étterjednek az ajakra.

Ha csecsemőnél vagy kisgyermeknél jelentkezik a fertőzés,sterilizáljuk rendszeresen minden,a kicsi által használt evőeszközt és cumit.

GY Ó GY M Ó D O K !/Amiket természetgyógyászoktól halottam/

Hidratáljuk magunkat belsőleg.A megfelelő folyadékbevitelre az egészségünk szempontjából egyébként is ügyelnünk kell,igyunk meg naponta legalább 2 liter vizet.Ez ugyan nem előzi meg az ajak kiszáradását,de megakadályozza,hogy fájdalmasan kicserepesedjen.

Balzsamos gyógymódokat is alkalmazhatunk.

A MÉHVIASZ puhító,és tápláló hatásának köszönhetően,a bőrápolás fontos alapanyagának számít.Kenjük be méhviasztartalmú balzsammal az ajkunkat,mielőtt a szabadba megyünk.

A VAZELIN ugyancsak enyhűlést nyújt az ajak kicserepesedése esetén.Alkalmazzuk naponta 4-5 alkalommal,vagy szükség esetén többször is.Amint a bőr jól megpuhult,meleg vízbe mártott tiszta ruhával távolítsuk el,a kicserepesedett bőrdarabkákat.

Ha más nincs otthon,bizonyára van egy kevés  olivaolaj,margarin vagy tejföl.Ezek mindegyike hatékonyan puhítja és hidratálja a cserepes ajkat.

Ha van otthon E-vitamin-kapszula, nyissunk fel egyet,és kenjük a benne lévő olajat az ajkunkra.

A  PETRÓLEUMZSELÉ szintén régi,jól bevált ajakápoló.

Az ajkat ugyanolan hatékonyan kell óvni a naptól,mint a többi bőrfelületet.Használjunk legalább 15-ös faktorszámú balzsamot.

Egy sötét,krémes rúzs is segíthet megóvni ajkunkat az UV sugarak káros hatásától.Ha a lakásunk levegője nagyon száraz, kapcsoljunk be párásító készüléket,vagy tegyünk a radiátorra egy edényben vizet.

Fogyasszunk sok B vitaminban gazdag ételt, pl. húst, halat, diót,levélzöldségeket.A B vitamin hiánya ugyanis hozzájárul az ajak kicserepesedéséhez.

Ne nyalogassuk az ajkunkat, mert az így képződött nedves réteg hamar elpárolog, és a bőr szárazabb lessz,mint előtte.

Ne használjunk fenol vagy kámfortartalmú ajakbalzsamot, mert ezek fertőtlenítő hatásúak és elősegítik a hám kiszáradását.

Gyereknek ne adjunk ízesített ajakbalzsamot,mert szívesen lenyalogatják, tovább fokozva ezzel a kicserepesedést.

Véeményem remélek segitett!

+Erősségek

Jó tanácsok!

-Hátrányok

Nincs!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments