Horváth Ilona Szakács könyve - vélemény

Átlag: 4.93 (7 szavazat)

Kategória: Egyéb könyvek

Közzétéve 2023 február, 21 - 11:11

Két rendhagyó torta!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2500 Forint
Vonalkód: 15561

Egyik barátom Svájcból hozott nekem egy tortát.Nagyon finomnak találtam és megkértem,hogy ha legközelebb ott jár, hozza el nekem a receptjét.Elhozta, elkészitettem és  most közzé is teszem ebben a véleményemben.

SVÁJCI TORTA!

HOZZÁVALÓK:(4-6 személyre)

200 g  főtt rizs

150 g mélyhútött leveles tészta

2,5 dl tejszin

90 g porcukor

100 g sárga-és őszibarackbefőtt vegyesen

4 tojás

diónyi vaj

0,5 dl likőr

ELKÉSZITÉS MENETE:

Kivajazunk egy mély tégla formájú,kb.1 liter űrtartalmú sütőformát.A felengedett leveles tésztát 2/3 és 1/3 arányban kettéosztjuk, mindegyiket téglalat formájúra kinyújtjuk, a nagyobbal kibéleljük a sütőformát, de ügyeljünk arra,hogy a tészta a szegélyeken 2-3 cm-t lelógjon, mert aztán vissza kell hajtanunk.A kisebb lapot félretesszük.

A kihűlt főtt rizst  egy mélyebb tálba szedjük, hozzáadjuk a tejszint, a cukrot, a 4 tojássárgáját, a lecsepegtetett és felaprózott gyümölcsbefőttet, valamint a likőrt és alaposan összedolgozzuk.

Kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával a tojások fehérjét, és óvatosan,hogy össze ne törjön, a masszához keverjük és a sütőformába simitjuk.

Visszahajtjuk a forma szegélyén lelógó tésztacsikot,befedjük a félretett tésztalappal, és a széleken egy kissé összenyomkodjuk.hogy jól zárjon.

Előmelegitett sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten 180 fokon pirosra sütjük.Ez kb 30-35 percig tart.

Ha úgy látjuk,hogy túlságosan pirulna a teteje, fedjük be alufóliával vagy zsirpapirral.A sütőből kivéve 5-10 percig pihentetjük, aztán hosszúkás tálcára boritjuk.

Csak teljesen hidegen szeleteljük!

Tetejét bevonhatjuk csokoládé mázzal. vagy akár likőrrel higitott baracklekvárral.

Nem fogja megbánni ha elkésziti!Jó étvágyat!

Másik finomság!

ÁNIZSOS GESZTENYETORTA!

(8-10 személyre)

HOZZÁVALÓK:

500 g gesztenye

200 g porcukor

4 tojás

100 g vaj vagy margarin

80 g hámozott mandula

1 evőkanál csillagánizs

só és kevés vaniliás porcukor

ELKÉSZITÉSE:

A gesztenyét bevagdossuk, leforrázzuk. gondosan meghámozzuk, és egy csipet sóval,valamint teatojásba zárt ánizsmaggal kevés vizben,fedő alatt, puhára pároljuk, jól lecsepegtetjük, és még melegen áttörjük.

A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a gesztenyét, a szálkásra megvágott mandulát, és végül óvatosan a kemény habbá felvert tojásfehérjéket.

Kivajazott, lisztezett, kerek tortaformába öntjük,simitjuk, és előmelegitett sütőben közepes hőmérsékleten (180 fok) kb. 35-40 percig sütjük és utána a sütő ajtaját 20-25 percig nem szabad kinyitni!

Formájában hagyjuk kihúlni, tetejét meghintjük vaniliás porcukorral,tálcára csúsztatjuk,és törtaszerúen szeleteljük.

Nagyon finom, majd meglátják!Az ánizs és a gesztenye különlegessé teszi.

+Erősségek

Nagyon finom, rendhagyó!

-Hátrányok

Kicsit drága!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Horváth Ilona Szakács könyve fotók

2023.02.24

Süss finom süteményeket!

Imádom a gesztenyét, amellett,hogy nagyon finom, nagyon egészséges is, számtalan a szervezetünknek hasznos vitaminokat is tartalmaz. Rengeteg C,-E,- B-vitamint, cinket,-kalciumot, és rengeteg rostot...
Horváth Ilona Szakács könyve fotók

2022.06.09

+3

Néhány tanács a főzéshez!

Kedves olvasó! Én most nem a főzési receptekkel kívánok foglalkozni.Néhány, a főzést, sütést megkönnyítő,olyan praktikákkal foglalkoznék, amelyeket érdemes betartani.Ezek a módszerek a hivatásos...
Horváth Ilona Szakács könyve fotók

2022.05.08

Levesek

Jellegzetes szokásaink egyike,hogy ebédre általában levest is fogyasztunk azzal kezdjük étkezésünket. Őszintén megvallom nem vagyok nagy leves mániás, pedig ez is pótolja a folyadékot, számtalan...