“Könnyező” torta - vélemény

Átlag: 5 (10 szavazat)

Kategória: Hobbi

Közzétéve 2023 április, 16 - 12:12

Húsvétra is ajánlom!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint
Vonalkód: 16495

Ez egy klasszikus sütemény, amit minden nagymama kiváló hozzáértéssel készitett és készit el ma is, és úgy gondolom mindenki kedvence, karácsonyra, húsvétra és minden ünnepre, de hétköznapokra, hétvégére tehát mindenkorra kiváló desszert.

A húsvéti ünnepek közeledtével, ezért is gondoltam az én nagyim receptjének közzé tételét.

Elkészitése mintegy 75 percet vesz igénybe.

HOZZÁVALÓK:

(Kb. 35 szelet készülhet el belőlle.)

50 dkg.liszt,-.1 csomag sütőpor,-30 dkg.vaj,-1 dkg.porcukor,-1 tojás,-1 dl.tejföl.

A töltelékéhez:

40 dkg.sárgabaracklekvár,-22 dkg.darált dió,-20 dkg.porcukor.

A mázhoz:

20 dkg.étcsokoládé,-1 teáskanálnyi vaj.

ELKÉSZITÉSE!

A tésztához a lisztet összeforgatjuk a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat,és elkezdjük jól összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, beleszórjuk a porcukrot, hozzáütjük a tojást,és az egészet jól összedolgozzuk.

Közben annyi tejfölt adunk hozzá,hogy  lágy, de ruganyos tésztát kapjunk.

Ezután ezt három részre osztjuk,és körülbelül  20 percet pihentetjük.

A sütőt 180 fokra előmelegitjük, egy 35×25 cm-es tepsit sütőpapirral kibélelünk,és mindegyik tésztadarabot az előkészitett tepsi méretére nyújtjuk.Az egyik tésztalapot a tepsibe fektetjük, és ezt megkenjük a lekvár felével.

A töltelékhez a darát diót összeforgatjük a porcukorral,majd a felével megszórjuk a lekvárt.

A diós töltelékre egy másik tésztát fektetünk, amit ismét lekvárral megkenünk, majd a cukrot dióval ezt is megszórjuk.

Tetejére helyezzük a harmadik tésztalapot,amit villával megszurkálunk.

Az egészet az előmelegitett sütébe helyezzük,és kb.40 percen keresztül sütjük.Amikor készen van láthatóan,szépen megsült,kivesszük a sütőből és hagyjuk a tepsiben pihenni, majd egy megfelelő nagyságú tálcára boritjuk,és a sütőpapirt lehúzzuk.

A mázhoz a csokoládét vizgőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat,és simára keverjük.

A mázat a már kihűlt süteményre (tetejére)simitjuk,majd hagyjuk teljesen kihűlni és megdermedni.

Ezután felszeleteljük és tálaljuk!

Jó étvágyat a finom süteményhez!

Hasonlóan klasszikus és sokak által kedvenc sütemény, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról!

MÁKOS ÉS DIÓS BEJGLI!

HOZZÁVALÓK:

A tésztához: 3 dl langyos tej,-16 dkg porcukor,-3 dkg élesztő,-20 dkg margarin,- 1 ek olaj,60 dkg liszt,- 3 tojássárgája.

Mákos töltelékhez:25 dkg darált mák,-12 dkg porcukor,-1 citrom reszelt héja,-1 narancs reszelt héja,-fél alma.

Dió töltelékhez:25 dkg darált dió,-12 dkg porcukor,-5 dkg mazsola

A kenéshez:0,5 dl olaj-1 tojás.

ELKÉSZITÉSE:

A tésztához a tejbe keverjük a cukrot,belemorzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk.A margarint és az olajat felmelegitjük,majd simára keverjük.A lisztet átszitáljuk, és összeforgatjuk 1 csipet sóval.Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk.

A tésztát összegyúrjuk, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a margarinos keveréket.Amikor összeáll,a tetejét megszórjuk kevés liszttel,majd letakarjuk, és meleg helyen kb.30 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A mákos töltelékhez a mákot összeforgatjuk a cukorral, majd belereszeljük a citrom és a narancs héját is.Az alma húsát lereszeljük, a mákhoz adjuk, és alaposan összeforgatjuk.

A dió töltelékhez a darált diót összeforgatjuk a porcukorral.

Kelesztés után a tésztát lisztezett felületre forgatjuk,boritjuk,és két darabra osztjuk,átgyúrjuk, és kb.10 percig pihentetjuk.

A tésztadarabokat kb. 3 mm vastag téglalapokra nyújtjuk,vékonyan megkenjük olajjal,majd az egyiket a mákos, a másikat pedig a diós töltelékkel szórjuk meg.A diós tésztára szórjuk a mazsolát is.

A sütőt 180 fokra melegitjük, egy tepsit pedig sütőpapirral kibélelünk.A tésztákat feltekerjük és a tepsibe helyezzük.

Tetejüket megkenjük a felvert tojással, és további 25 percig kelesztjük.Ezután ismét lekenjük a tojással, majd megszurkáljuk villával.

A bejgliket a sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt megsütjük.Amikor kész, kivesszük, és hagyjuk rácson kihűlni.Ezután szeletelve tálalhatjuk.

Jó étvágyat kivánok!

+Erősségek

Rendkivül izletes!

-Hátrányok

Nem tudok rólla!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

“Könnyező” torta fotók

2023.05.21

Különleges Rántotta!

Nagyon szeretem a rántottákat,de amit most közzé teszek nem szokvámnyos rántotta! Elkészitése mindössze 20 percet vesz igénybe,igazán gyorsan elkészithető. HOZZÁVALÓK! 1/2 db kisebb...
“Könnyező” torta fotók

2023.05.08

Készitsünk magunk, palacsintákat!Vélemény!

Ebben a véleményben olyan palacsintákról  -különlegességekről- lessz szó, amelyeket nem sokan kóstoltak!

Mondhatnám úgy is "csodapalacsinta"- amelyek receptjét most közzé teszem olvasóim...

“Könnyező” torta fotók

2023.05.07

Meghivom egy pörköltre!Vélemény!

Kevés ember van aki a mi hazánkban nem szeretné a jól elkészitett pörköltet, legyen az sertés vagy marha húsból is. Nem mindenki tudja azonban nagyon finomra késziteni, sokszor elvizezik,iztelenné...