Országok - vélemény

Átlag: 4.88 (4 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2023 április, 16 - 12:12

Hollandia!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 16513

A La Manche csatorna felé haldva hajózhatunk el a holland partok előtt.

HOLLANDIA!

Amit a múltból tudni kell, hogy 1953-ban pontosabban február elsejének éjszakáján hatalmas vihar tombolt errefelé.

Az iszonyú erejű szél keltette vihardagályhullámok dübörögve ostromolták a betongátakat.A beton nem birta ki a tenger állandó rohamát,és havankét helyen összeomlottak a védőfalak.A sós tenger akadálytalanul söpört el mindent ami az útjába került.

Kilencven falu házai kerültek viz alá, és több mint 1700 ember vesztette életét.Hollandia történetében ehhez hasonló katastrófák sajnos nem tartoznak a ritkaságok közé.A krónikák szerint  1421-ben százezer, 1574-ben pedig négyszázezer ember lelte halálát a vihardagály gátakat morzsoló hullámai között.

E kis ország népe állandó harcot viv még ma is a tengerrel,amely újra és újra visszakarja hóditsani a mély földet.

A veszély reális,ugyanis ezek a mélyföldek mint hollandia területe  a tenger szintjénél alacsonyabban fekszenek,és még mindig süllyednek, évenként két centimétert.

Nem véletlen,hogy Európában egyre több holland emberrel családdal találkozhatunk, egyre többen hagyják el Országukat és költöznek el Hazánkba is.Személy szerint kis falukat járva, utazásaim során egyre több hollandiából átköltözött családdal találkoztam.Különösen a középkorú és idősebb korúakkal.

Első hallásra nem tűnik soknak az évi 2 cm-es süllyedés de  ezer év alatt már katasztrófálisan sok 20 méter!

A viz elleni küzdelem már a középkorban elkezdődött,és eleinte csak magas dombokat épitettek, a veszélyeztetett területekre,abból a célból,hogy katasztrófa esetén legyen hová menekülniük.Akiknek nem sikerült elmenekülniük csónakokkal biztonságos helyre menniük, itt várták meg a dombokon az ár elvonulását.Később azonban jobb és tartósabb eredményt igérő aktiv védekezést választott az ország.

A hullámzás erejének csökkentésére először cölöpsorokat vertek a természetes védőfalakat alkotó parti dűnék elé.

Ezeket a kezdeti lépéseket mesterséges gátak épitése követte, amelyek mögött növények telepitésével kötötték meg a szélben vándorló parti homokbuckákat.

A facölöpökből áló gátak, azonban nem bizonyultak tartósnak,ezért először kőből,majd betonból emeltek hatalmas,erődfalhoz hasonló gátrendszereket.Úgy vélték,hogy nincs olyan természeti erő, amelyek ezeket áttudnák törni.

És mégis bekövetkezett az 1953-as tragádia.Ez ösztönözte a Holland kormányt az un. Delta-terv kidolgozására.Ezen terv alapján olyan gát-és zsiliprendszert épitettek ki, mely biztonságosan megvédi a partot a vihardagályok ellen.

Az egyes medencékből édesvizzel szoritják vissza a tengervizet,és ezzel csökkentik a talaj szikesedésének folyamatát.A terv záróakordjaként a sekélyebb vizű medencék kiszáritását és termővé tételét is előkészitették.A hatalmas zárógátakon autópályák vezetnek keresztül.

Ma már elmondhatjuk,hogy hollandia megszabadult a vihardagály pusztitásoktól.

+Erősségek

Betekintést nyújt a holland világba!

-Hátrányok

Csak vázlatosan !

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Országok fotók

2022.05.20

Nepál 1974-ig!

Bizonyára sokan, keveset halottak Nepál-ról.Az indiai szubkontines valaha volt királyságáról.Engem érdekelt, miven nem sokat mindent   tudtam rólla, ezért utána néztem.A múltbeli még az 1970-es...
Országok fotók

2022.04.06

Ausztria

Immár két éve,hogy ismerősöm meghívására Ausztriában jártam.Feledhetetlen élményekben volt részem. Gondoltam leírom,megosztom az olvasókkal tapasztalataimat, a teljesség igénye nélkül.Amit röviden...
Országok fotók

2021.12.02

A felkelő nap országában Japánban jártunk

Japán ( 日本, : Nippon vagy Nihon, hivatalosan: 日本国, átírással: Nippon-koku vagy Nihon-koku, vagyis Japán Állam) szigetország . Nyugaton a , északon az , keleten a  és délen a Kelet-kínai-tenger...