Esély Szakácskönyv 999 recept! - vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Közzétéve 2023 április, 24 - 6:06

Három féle gombóc,három féleképpen-Vélemény!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1500 Forint
Vonalkód: 16833

Nagyon szeretem a gombócokat, izletes,gusztusos, finom és nem utolsó sorban laktatós étel.

A képen látható goombóc:

TOJÁSOS GOMBÓC!

HOZZÁVALÓK 4 személyre:

50 dkg lisztes burgonya,-10 tojás,-8 dkg liszt,-3 ek.olivaolaj.

Mártásához:2 ek vaj,-4 szál zöldhagyma,-1 dl száraz fehérbor,-2 dl tejszin 30%-os.

ELKÉSZITÉSE:

A burgonyát megmossuk,meghámozzuk,kisebb darabokra vágjuk,és bő sós vizben megfőzzük.Leszűrjük, és még melegen összetörjük, majd hűlni hagyjuk.8 tojást keményre főzzük majd meghámozzuk.A sütőt 180 fokra előmelegitjük, a kihúlt burgonyához hozzáadunk 2 tojást, és a lisztel alaposan összegyúrjuk.Ezután 8 részre osztjuk,lisztes kézzel kigömbölyitjük,tenyérrel meglapitjuk, és 1-1 főtt tojást teszünk a közepére, a széleit középre összefogjuk, megformázzuk a gombócokat, és sütőpapirral bélel tepsibe helyezzük.

Megkenjük olivaolajjal, és a sütőben 15-20 percig pirosra sütjük.

A mártáshoz a zöldhagymát megmossuk és karikákra szeleteljük, a vajon megfuttatjuk.Felöntjük a fehér borral,beforraljuk,felöntjük a tejszinnel, és sóval borssal izesitjük.Közepes tűzön 3-4 percig főzzük,hogy mártás állagú legyen.

Tálaláskor a gombócokat tányérra tesszük,és körbelocsoljuk a mártással.

MÁKOS GOMBÓC!

A képen látható mákos gombóc egyik kedvencem.A receptem 14 darabhoz elegendő, azaz kis családnak elég.

HOZZÁVALÓK:

70 dkg burgonya,-20 dkg liszt,-2 tojás,-

2 alma.-5 dkg mazsola,-15 dkg darált dió,-5 dkg cukor,-1 csipet őrölt fahéj.

8 dkg őrölt mák.,-4 dkg cukor

1/2 csomag hidegen kikeverhető vaniliás krémpor,-5 dl tej.

ELKÉSZITÉSE:

A burgonyát meg mossuk és héjában sós vizben puhára főzzük,leszűrjük,kissé hűlni hagyjuk,majd meghámozzuk,áttörjük,és teljesen kihűtjük.

A mazsolát leöblitjük, beáztatjuk, majd a kihűlt burgonyához hozzáadjuk a lisztet, tojást, 1 mokkáskanál sót,és alaposan összegyúrjuk.

Az almát meghámozzuk, húsát lereszeljük, összekeverjük a cukoral, a fahéjjal és a mazsolával, és a dióval.

A tésztából lisztezett kézzel kb 14 db kis gombócokat formázunk, jól ellapitjuk, és a közepébe kanálnyi tölteléket teszünk.

Gombócokká formázzuk, és lisztezett tálcára tesszük.

Forró bó sós vizben 10 percig főzzük a gombócokat, majd szűrókanállal kiszedjük, és langyos vizbe mártjuk,lehűtjük.

A darát mákot összekeverjük a cukorral,és beleforgatjuk a gombócokat,majd tálaljuk.A krémport a tejjel habverővel jól elkeverjük, és a gombócok mellé tállaljuk.

Harmadik gombóc fajta:

SPENÓTOS GOMBÓC!

Ez a recept 4 személyre szól, kisebb családnak elegendő.

HOZZÁVALÓK:
5dkg tehéntúró,-2 dl kukoricadara,-4 tojás,-2 ek.reszelt sajt,-20 dkg friss spenót.

Mártáshoz:1 fej vöröshagyma,-2 gerezd fokhagyma,-4-5 szál bazsalikom,-2 ek.olivaolaj,-2 doboz hámozott darabolt paradicsom konzerv 2×40 dkg.

ELKÉSZITÉSE:

A túrót a kukoricadarával,a tojásokkal és a sajttal összedolgozzuk, és 2 órán át a hűtőben hagyjuk állni.

Ez azért fontos mert ellenkező esetben a gombócok a főzéskor szétesnének!

Amig a massza áll, a mártáshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztitjuk,felapritjuk.A bazsalikomot is finomra vágjuk,mélyebb serpenyőben a forró olajon a hagymákat üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot.Kis lángon kb. 30 percet főzzük, amig besűrűsödik,sózzul.borsozzuk, és a bazsalikommal izesitjük.

Közben a spenótot megtisztitjuk, finomra vágjuk,majd a túrós masszához keverjük, megsózzuk és borsozzuk.

Nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk,a masszából gombócokat gyúrunk, és addig főzzük amig feljönnek a viz tetejére.

A gömbócokat szűrő kanállal kiemeljük,lecsepegtetjük,és a paradicsom mártással tálaljuk.

PRAKTIKÁK!

A gombóc akkor a legjobb ha  könnyed és puha.Ne siessünk mindenképpen hagyjük a hűtőben a masszát,érdemes mindig annyit késziteni ami elfogy, frissen a legjobb.

Ha nagyobb méretű gombócokat főzünk figyelni kell,hogy belsejük is megfőjjön.Végezzünk próbát,vagyük ki a legnagyobb gombócot, vágjuk ketté hogy lássuk kell-e még főnie a többi gombócnak.

Akkor tudjuk,hogy megfőtt-e a gombóc ha feljön a viz felszinére, miután kiszedjük hagyjuk kicsit hűlni,hogy megkeményedjen, és csak ezután forgassuk őket a hozzávalókba, igy nem fognak szétesni.

JÓ ÉTVÁGYAT!

+Erősségek

Laktatós, finom étel!

-Hátrányok

Nem mindenki szereti!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Esély Szakácskönyv 999 recept! fotók

2023.05.08

Nem klasszikus palacsintákról-vélemény!

Bizonyára mindenki szereti, egyesek imádják a palacsintát.Ma már ebben az inflációs időszakban jól felment az ára, ezért is érdemes otthon elkésziteni. Ebben a véleményben most nem a klasszikus...
Esély Szakácskönyv 999 recept! fotók

2023.03.10

ARANY SZAKÁCSKÖNYVRŐL!

Ez a könyv a Black White kiadó gondozásában jelent meg 2002-ban, azaz már 21 éve. Összesen 1299 receptet tartalmaz, és ezek a receptek a legjobb ételeket...
Esély Szakácskönyv 999 recept! fotók

2023.01.26

Kevésből sokat!

Nem vásárolom túl magam,gyakorlottan mozgok a konyhában,a gyakorlat és a kreativitásból adódóan minden alapanyagot felhasználok, igyekszem nagyon minimálisat pazarolni a manapság igen drága...