Hajózásról-vélemény! - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Közlekedés

Közzétéve 2023 április, 13 - 8:08

Hajózásról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 16405

Ezen véleményemben a történelmi ismereteimre támaszkodva szeretnék információkat szolgáltatni,betekintést nyújtani a hajózással kapcsolatban.

Miért is szállt vizre az ember?Erre a kérdésre egyszerű a válaszom.

Az élelemszerzés, területrablás,hóditás, utazás, árúcsere, a kiváncsiság az ismeretlen felé, kalandvágy.Talán ezek az okok,amelyek miatt az ember valamikor igen régen vizre szállt.Évezredeken keresztül fejlesztette, tökéletesitette az ismereteit, és a hajózás tudományát,melynek vezérelve a gyorsaság és a mind nagyobb biztonság voltak.

Nem ismerjük az első tutajosokat,akik lélekvesztőjükön vágtak neki az ismeretlennek.Feltételezések szerint a maorik merész

csendes-óceáni  utazásai emlitendők az elsők között.Ez a nép Tahitiből Új-Zélandba telepedett át, és leszármazottaik,a polinézek több szigetet is meghóditottak.Amikor a polinézek a Csendes-óceánt járták,felhasználták az állandó tengeráramlatokat,és a félévenként váltakozó északnyugati és délkeleti irányban fújó monszunokat.

Egy másik népcsoport is  igen nevezetes volt vizi kalandozásairól.A ” csaták férfiai” vagy “öblök férfiai”-ez  jelenti magyarul a viking elnevezés.Ezek a rendkivül erős,harcias népek a 9. század folyamán végighajózták az atlanti partvidéket.Hajóik, melyek igen szivósnak bizonyultak a tenger hullámaival szemben, a felemelt fejű kigyókhoz voltak hasonlatosak.

Az is valószinű, hogy az első hajót  a Niluson használták, és az egyiptomiak közvetitésével vált ismertté a Földközi-tenger mellékén élő népek között.A Földközi-tenger mentén élő népek olyan sok hajót épitettek,hogy teljesen kiirtották a természetes erdőállományt.

A rabszolgák izomereje által mozgatott hajók szelték a habokat hosszú évszázadokon át.A rómaiaknak volt a legnagyobb csatahajóuk, egyszerre  1800 evezős iszonyatos körülmények között dolgozott a hajó gyomrában.

Ez a vélemény csak bevezetője ,a folytatásra szánt hajózással, annak történetével kapcsolatos  véleményemnek, az a szándékom,hogy a közeljövőben egy újabb vélemény irásával kivánom információkkal ellátni olvasóimat!

 

+Erősségek

Hiteles adatok felhasználásával iródott!

-Hátrányok

Nem túl részletes!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments