Tények a hajózással kapcsolatban! - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Közlekedés

Közzétéve 2023 április, 13 - 8:08

Hajózás!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 16419

Amint a korábban irt véleményemben igértem, folytatnám a hajózás történetével kapcsolatos, általam ismert információk közzé tételét!

Mióta hajót épit az ember,azóta megpróbálja a szél erejét a maga szolgálataiba fogni.Az első vitorlás hajó ábrázolása Egyiptomból került elő, kb. 8000 éves.Többféle vitorlatipust kisérlezteztek ki, az igazi nagy teljesitményű vitorlások a 15.században jelentek meg,és új tájak felfedezésére indultak.Ezeknek a hajóknak köszönhetően az Újvilág  feltérképezése,új kontinensek megismerése, Kolumbusz Kristóf, Vasco da Gama,James Cook és sokan mások bátor emberként vezették az ismeretlenbe hajóikat./Általános Iskola 2. osztályában jó tanulmányi eredményemért megkaptam Kolumbusz Kristóf felfedezése cimű könyvet, azóta is őrzöm, sokszor kiolvastam/

Nyomukban hamar megjelentek a kereskedő hajók, amelyek egzotikus fűszereket,dohányt, és finom szöveteket szállitottak az öreg kontinensre.

A kapitány szerepe ebben a korban óriási volt,ő volt a felelős a rakomány célba juttattásáért,a legénység és a hajó épségéért,de ilyen felelősséggel akkor birhat,ha korlátlan hatalmat kap az egész hajó felett.E korlátlan hatalomnak a szárazföldön nem találjuk a megfelelőjét.

Ekkor keletkezett az a mondás,hogy “Isten után az első” a kapitány.Élet és halál ura a hajón,utasait senki nem merte kifogásolni vagy szabotálni.

A kalózkodás pedig azt jelentette,hogy a törvényes társadalmakból egy életre kiűzték azokat,akik erre at útra tértek.

A kapitány a hajóinak minden zegzugát, minden részét,tervrajzát,porcikáját ismerte.De ismerte az áramlások rendszerét,a szelek járását,és tökéletesen navigált a műszerekkel, és a csillagok állásából egyaránt.

A hajóépités terén szakadatlan volt a fejlődés.Azokban a régi időkben,amikor az idő még nem volt pénz,a hajó sebessége newm túl sokat számitott.Ezért a hajó alakját főképp pedig a hajóorr kiképzését sem ez a szempont szabta meg.Sokkal fontosabbnak tekintették a hajó teherbirását, és befogadóképességét.Ezért a hajótestet szélesre épitették, a hajóorr pedig leginkább a félbevágott körtére hasonlitott.Mindez  a hajótestnek  csak a vizbe merülő részére, az úgynevezett  élőhajóra vonatkozott.

A vizből kiálló részt viszont keskenyebbre tervezték, főként a jobb egyensúly megteremtése végett.A sebesség növelésére a 19.században annak első felében az úgynevezett klipper hajók korában gondoltak először.

Gondoltak a kalózokra is és hatalmas hadihajókat is épitettek:

Később a sebesség nöbvelésére is gondoltak és az ezzel kapcsolatos információkkal a legközelebbi véleményemben kivánok foglalkozni.

 

 

 

 

+Erősségek

Értékes információk!

-Hátrányok

Csak a legfontosabb információkra szoritkozik!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Tények a hajózással kapcsolatban! fotók

2023.05.14

Merüljünk a mélységekbe!Vélemény!

Életemben először 2019-ben utaztam nagy hajón az Atlanti-Óceánon, New-yorkból Bermudára.Fantasztikus élményekben volt részem, egy 12 emeletes 2000 embert szállitó hajón utaztam,ahol a moziteremtől, a...