Fogzás - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2021 augusztus, 30 - 14:14

Fogzás


Ár : 200 Forint
Vonalkód: 10243

Négy és nyolc hónapos kor között,amikor az első fogak megjelennek,a baba  fogínye vörössé,nomásérzékennyé és duzzadtá válnak.

Néhány csecsemő számára teljesen problémamentes a fogzás időszaka,mások azonban nyugtalanok,ingerlékenyek,alvási zavarokkal küszködnek,és a többségük a szájába veszi az ujjait.Számítsunk arra,hogy ilyenkor sok nyál termelődik.Általában az első kettő-négy fog kibújása a legfájdalmasabb.

Igaz az is,hogy akadnak kisgyerekek ,akiknek a többi fog kinövése is ugyanolyan szenvedést okoz,még akár hároméves korban is.

A fogzás igénybe veszi a baba szervezetét,előfordul,hog kissé legyengül, náthás lessz,vagy az íny érzékenysége  miatt nem akar enni.Ha éjjel felébred, vigasztaljuk meg, esetleg adjunk neki vizet,,de ne szoktassuk rá az éjszakai etetésre.Napközben sokat segíthet a patikában kapható fájdalomcsillapító cseppek, ecsetelők, és zselék.

HA NAGYON FÁJ!

A fogzási zselék segítenek a fájdalom csillapításában.Nagyon kis mennyiségben bármilyen helyi érzéstelenítőt használhatunk.V I G Y Á Z A T!Ezek a készítmények nemcsak az ínyt zsibbasztják el,hanem a garatot is, ami azt jelenti,hogy a lenyelt táplálék vagy nyál a légútba juthat annélkül,hogy a szokásos

öklendezést vagy hányási reflexet kiváltaná.

Régen bevett szokás volt,hogy pálinkát dörzsöltek a baba fájó ínyére.Alkoholt adni egy csecsemőnek nemcsak butaság,hanem törvényellenes is.

Alkalmazzunk inkább biztonságosabb gyógymódot.

Szóljak az orvosnak vagy ne szóljak?

A közhiedelemmel ellentétben a fogzás nem jár lázzal.hasmenéssel,hányással vagy étvágytalansággal.Ezek a tünetek valamilyen más problémát jeleznek,ezért forduljunk orvoshoz vagy védőnőhöz.

A legjobb ha minél hamarébb felkeressük az orvost,de semmiképpen ne várjunk tovább,ha a baba láza kéthárom napig nem megy le.

Mit tehetünk még?

Szerezzünk be vízzel vagy zselével töltött hűsítő rágókat a bababoltokban,és tegyük a hűtőszekrénybe.Amikor a baba elkezdi rágcsálni, a hideg elzsibbasztja

a fogínnyét,és ezáltal csillapítja a fájdalmat.Mélyhűtőben nem szabad tartani,mert ez a baba ínyének fagyásos sérülését okozhatja.

Jégkockát bugyoláljunk be rongyba,és finoman dörzsöljük vele a baba ínyét.

Ha a baba legelső foga kezd kibújni, hűtsünk le egy kiskanalat a hűtőszekrényben /ne a mélyhűtőben!/,és helyezzük a domború részét a baba fogínyére.

A hideg kanál is érzéstelenti a fájdalmas területet.

Másik módszer,hogy franciakenyeret szeleteljünk fel,tegyük mélyhűtőtáskába,és helyezzük a mélyhűtőbe.Amikor a baba fájdalmai jelentkeznek, adjunk neki egy darab hideg kenyeret rágcsálni.A hideg elzsibbasztja a fogínyt, a kenyér széle pedig masszírozza a kicsi ínyét.Maradjunk a közelben,és vegyük el a kenyeret,amikor kezd pépessé válni.

Adjunk a babábak egy meghámozott,hűtött banánt.A banán gyorsan felenged,miközben a kicsi majszolja,és a hűvös gyümölcs nyugtatja a fogínyt.

Fogzás idején ha fájdalom jelentkezik a kocsinél foglalkozzunk vele minnél többet,babusgassuk,sétáljunk vele a lakásban,tereljük el figyelmét a fájdalomról.

Gyógynövényes fogínynyugtatókat is használhatunk!

Keverjük össze 2 csepp szegfűszegillóolajat és legalább 1 evőkanál növényi olajat.Először próbáljuk ki a saját fogínyünkön ,nehogy túl erős legyen.

Tegyünk 12 csepp kamillaolajat egy benedvesített vattalabdára,és kenegessük vele a fogínyt naponta kétszer.Az olaj nyugtatóan hat,az irritált bőrre és fogínyre.

Ismereteimmel, véleményemmel ,remélem segíthettem a Fogzással járó fájdalom enyhítésében.

+Erősségek

Hasznos tanácsok kismamáknak!

-Hátrányok

Ne vigyük túlzásba!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments