FEKETE ISTVÁN- BOGÁNCS - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Gyerek könyvek

Közzétéve 2022 április, 04 - 15:15

FEKETE ISTVÁN – BOGÁNCS

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2100 Forint

Fekete István József Attila-díjas magyar író. Sok könyve, regénye, mesekönyve, állattörténete jelent meg írói pályája alatt, az erdész-vadász irodalom egyik fő alakja.  Jókai Mór mellett minden idők legolvasottabb magyar írója, híresek ifjúsági regényei is. 2002 decemberéig legalább 8 700 000 példányban adták ki műveit magyar nyelven. Külföldön, tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei.

Bár gazdatisztként nagy sikereket alkotott és fényes jövő állt előtte, de ő ennél többre, másra vágyott. A Nimród című vadászújságba kezdte írni cikkeit. Kittenberger Kálmán 1935-ben bemutatta Fekete Istvánt a már befutott, népszerű Csathó Kálmánnak, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy legyen, aki a szépirodalmi pályáját egyengeti. Fekete István több, később élet meghatározónak bizonyuló irodalmi pályázaton is sikerrel indult ekkoriban. Így születtek jelentős korai regényei, a Koppányi aga és a Zsellérek. Zsellérek című művét is pályázatra írta, az országos Gárdonyi Géza Irodalmi Társaság pályázatára, 1936-ban. Természetesen megnyerte a pályázat fődíját, mely 3000 pengő volt. Azért írom, hogy természetesen, mert nagyon jó író volt, akkor már némi tapasztalatot is szerzett irodalmi művekben.  

1955-ben a Halászat című könyvét tankönyvként adták ki. Ezután számos kiváló ifjúsági regényt írt, melyekben az ember és a természet igazi viszonyát hűen ábrázolta.

1960-ban József Attila-díjjal tüntették ki a Tüskevár című ifjúsági regényéért. Több regényéből készült sikeres film, így a Bogáncs, a Tüskevár és a Vuk című ifjúsági regényéből, meséjéből is. Tehát aki nem szeret annyira olvasni, annak szeretném javasolni, hogy legalább filmen nézze meg e nagyszerű író, Fekete István ifjúsági történetét, amely tanulságos és igazán megható történetet tár elénk.

 

„Bogáncs pumi a javából. Tehát nem puli, hanem pumi, amely ugyancsak a pásztorkutyák felekezetébe tartozik, de belül nyurgább a csontozata, kívül pedig rövidebb a szőre – mutatja be az író főhősét, aki pusztai terelő kutyaként boldogan csaholva végzi a dolgát a nyáj őrzésében, hűséggel követve gazdája minden intését. Egy napon azonban elszakad a pusztától, újabb és újabb kalandokba keveredik, még a cirkuszi mutatványosok világába is belekóstol. A hosszasra nyúlt bolyongás minden érdekessége és izgalma sem feledteti azonban származását, szíve és ösztöne végül is visszavezérli természetes környezetébe, az öreg juhászhoz.”

 

A kis pumi kutya történetét mutatja be részletesen a z ifjúság regény, mese. A kiskutya gazdát cserél, sajnos viszontagságos körülmények közé kerül. Kétségbeesetten keresi gazdáját az öreg juhászt, akiért hosszú és fáradalmas utat tesz meg…

+Erősségek

MEGHATÓ TÖRTÉNET

-Hátrányok

NINCS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments