Ausztrál juhászkutya - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Kategória: Kutya fajták

Közzétéve 2021 december, 18 - 15:15

Ez a kutya nem való pamlaghuszároknak!

Eme kutyának nem Ausztrália, hanem Észak-Amerika az őshazája. Mindenesetre még nem sikerült a tudósoknak tisztáznia a fajta eredetét ténylegesen. A legelterjedtebb nézet, hogy baszk juhászok vitték magukkal Ausztráliából az USA-ba az aranyláz idején. Ezek a bevándorlók a merinói birkáik védelmére vitték magukkal a kutyákat.

Az ausztrál juhászkutya szilaj temperamentumú, kitartása irigylésre méltó és kifejezetten védelmi ösztön jellemzi. Alapvetően munkakutya, de családi kutyaként is vele született őrző-ösztönét alkalmazza családtagjai mellett. Folyamatosan kell neki adni feladatot, nagyon maximalista, intelligens és tanulékony, s minden új kihívás örömmel tölti el. Rendkívüli mód kötődik az emberhez, tetszeni akar a számára fontos embereknek, szívesen dolgozik velük. Kész alárendelni magát az embernek, de nem fogja mindenben vakon követni gazdája parancsát, mert ő eredendő pásztorkutya és megvannak a saját elképzelései, és meg is őrzi az önállóságát bizonyos fokig. Magatartása és magas fokú tanulási hajlandósága sajnos nem jelenti azt, hogy könnyen nevelhető. Gyorsan tanul, de a rossz dolgokat is ugyanolyan gyorsan magáévá teszi. Ezért nevelése nagy körültekintést igényel, sok türelmet kíván. Mindenképpen a gazdának következetesnek, magabiztosnak kell lenni amellett, hogy óriási szeretettel ellátja. Idegenekkel szemben tartózkodó, de barátságos és jóindulatú, ha szimpatikus vagy neki gyorsan felenged. Gyerekkel és más háziállatokkal türelmes.

Kinézete alapján az erős, izmos kutyák közzé sorolható. Nagyon mozgékony, teste simulékony. 51-58 cm-es marmagasságú max. 22 kg-os, így közepes méretű kutyának számít. Szőrzete a simától a hullámosig terjed, erős az aljszőrzete és nagyon jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. Hímeknél a sörény és a nyak körüli gallér valamivel erősebben szőrös, mint a nőstényeknél. A fejen, a fülek külső oldalán, a mellső lábak elülső oldalán és az ugróízületek alatt mindkét nem szőre hozzásimuló. A fajta nagy különlegessége, ami többek között magyarázza nagy kedveltségét is, bizonyára a szőrzet-színek gazdagságában rejlik. Alapvetően 4 alapszín létezik, amelyek kombinációja és a különböző rajzolatok 16 lehetséges színvariánst eredményeznek.

Alapszínek: fekete, vörös, márványos fekete szürke alapszínnel, márványos vörös-barna világos vörös vagy bézs alapszínnel. A szemek környékét és a füleket túlnyomórészt a fehértől eltérő szín uralja. A fehér foltok ugyan megengedettek, de sohasem lehet a fehér az uralkodó szín. Az érvényes fajtaszabvány nem fogad el sem fehér helyeket a testen, sem a teljesen pigmentáció-mentes orrot. A sokoldalú szőrzetszínhez hasonlóan a különleges kutya szemszíne is sokféle lehet: megengedett a kék, barna, borostyánszín, valamint ezen színek minden más variációja vagy kombinációja, beleértve a foltokat és a márványosságot is.

+Erősségek

Bátor, izmos, szófogadó, tanulékony

-Hátrányok

lakásba nem való

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments